Välkommen in för bok- eller restips!tisdag 3 januari 2012

"Lila hibiskus" -en läsupplevelse

Boken "Lila Hibiskus" av Chimamanda Ngozi Adichie
Hej vänner!
Hur har ni det? Blåsigt?
Hos oss stormar det för fullt. Det är en annorlunda vinter i år!

Jag har klivit in i bokläsarlandet och stortrivs! Den senaste boken jag slukat är vackra "Lila hibiskus" av den nigerianskfödda författarinnan Chimamanda Ngozi Adichie. Hon har även skrivit suveräna "En halv gul sol" som jag recenserade här. 

"Lila hibiskus" bjöd mig på en fantastisk läsarresa under nyårshelgen. För några dagar förflyttades jag till ett land jag inte läst mkt om eller från innan, -Nigeria. 
Jag kunde känna den stundtals tryckande hettan, svettpärlorna som samlades på karaktärernas pannor, lyckan för barnen när regnet slutligen föll, en fukt som tog över i takt med att ösregnet fortsatte att falla. Doften från en blomma jag inte visste fanns-lila hibuskus.

Lila hibiskus utspelar sig i en välbärgad katolsk familj i Nigeria.
Bokomslagets baksida uppger följande;
"Eugene Achike är en god man.
Han skänker pengar till välgörenhet.
Genom sin tidning bekämpar han korruption och förtryck.
Och han misshandlar sin fru och slår sina barn".

Redan från första sidan förstår man att den unga tonårsflickan Kambili och hennes bror Jaja växer upp i en dysfunktionell familj som till ytan ger sken av att vara den perfekta familjen.
I boken invaggas läsaren i ett lugnt tempo, likt jag finner den afrikanska livsrytmen, som tycks flyta fram utan den stress som ofta präglar det västerländska samhället.
Kanske är det just det som får mig att abrupt rycka till när det första slaget faller i boken. 

Chimamanda Ngozi Adichie beskriver de båda syskonens vardag likt ett spindelnät bestående av en rad trådar som utgör olika mönster men som fortfarande hör ihop och utgör en helhet. Hennes personporträtt är väl utmejslade och jag vill lära känna den unga Kambili änmer. Hon porträtterar den misshandlande fadern på ett briljant och tankeväckande sätt. Han är inte bara en våldsutövare och ett monster, han är också en man som anonymt skänker pengar till välbehövande,  skickar fattiga barn till skola, äger en tidning som står emot stadsmaktens påtryckningar om censur och som bryr sig om sina barn. Frågor dyker upp i mitt huvud, vad ska man tycka om en sådan person? Kan hans andra sida förmildra den mörkare sidan, förtryckaren och våldsmannen. Knappast, men det gör storyn än mer tankesvärd. 
Syskonen har en underbar, stark och slagkraftig förebild i sin faster. En rakryggad, universitetslärare som sätter stopp för sin misshandlande broder genom att låta barnen komma och bo hos sig.  Skildringarna från hennes trånga lägenhet i universitetsstaden är såväl livsbejakande som hoppingivande.  Det är där de lär sig att skratta och att livet kan bestå av glädje.
I boken står att läsa; 
"I faster Ifeomas hem hördes alltid skratt och oavsett varifrån skratten kom, studsade de mot alla väggar i alla rum".

Miljöskildringarna är vackra och detaljerade utan att någonsin bli för mycket. De är så levande att jag känner dofterna av de prunkande blommorna i trädgårdarna och smakerna från frukten som är så färsk att den dryper, ända från Nigeria och hem till min läshörna. 
Ett smakprov;
"Jag var glad över att vakna, glad att se morgonen strömma in genom fönstret i apelsingula, skimrade remsor".
Blir det vackrare än så?!

Jag kommer inte skriva mer nu utan hoppas att ni också får ta del av denna läsupplevelse!
"Lila Hibiskus" får 5 starka teakoppar. Bättre än så här blir det inte.

Trevlig tisdagkväll!
Kram Anna

10 kommentarer:

 1. Vilken skildring...den boken ser jag för mig en kall dag med massa te!!
  Läggs till böcker jag vill läsa c",)

  ha en fin vecka vidare, KLem Anna

  SvaraRadera
 2. Hej Anna!
  Tack för dina hälsningar! Trist att det var så dyrt att resa söderöver! Ni kanske skulle ta en Skånetur vid tillfälle istället?! Det är iaf söderut om än inte lika solsäkert som Medelhavet!!
  NZ låter som en drömresa!!
  Önskar dig en toppenvecka!
  Kram Anna

  SvaraRadera
 3. Din skildring tog tag i mig Anna. Jag vill efter din text också läsa den. Jag känner hur jag saknar att riktigt komma in i en bok, bli helt uppslukad. Ha tid över att läsa, eller snarare prioritera att läsa istället för att sitta vid datorn när jag har tiden att njuta av en bok.

  Lila Hibiskus...den är på min lista!

  Kramar och tack för dina rara hälsning

  Lotta

  SvaraRadera
 4. Anna,

  Så fantastiskt fint du beskriver denna underbara bok, jag skriver under på vartenda ord! Det var faktiskt en sorg när sista bladet var läst, jag ville stanna kvar hos Kambili och Jaja och fortsätta att följa deras liv. Jag håller med om att pappans olika sidor gör det svårt att bestämma sig riktigt för hur man ska känna inför honom. Självklart är han ett monster, men allt gott han faktiskt gör får en ändå att ännu en gång häpna över hur märklig mänskligheten trots allt är. Allt är inte svart och vitt.

  Tack Anna för att du gav mig chansen att läsa denna fantastiska bok som för alltid kommer att ha en plats i mitt hjärta! Jag är glad över att ha En halv gul sol kvar att läsa, och hoppas verkligen att Chimamanda kommer att skriva många fler böcker.

  Kram Elin

  SvaraRadera
 5. Vill också läsa denna. Vill blanda dina med alla deckare som ligger här och väntar på att bli lästa.

  Nu ska jag ge datorn lite mindre uppmärksamhet och följer med dina böcker söderöver!

  Varma kramar Anna!

  SvaraRadera
 6. Elin, tänk om hon författarinnan kunde dyka upp på bokmässan i Göteborg! Då fick vi allt resa dit! Jag är så nyfiken på henne. Tycker hon skriver så underbart bra. Det glädjer mig mkt att du också tyckte om den!
  Det lät som ni hade en mysig nyårsafton! Underbar resdröm du kom med Elin! Den lät klockren! Det är kul med dig, du tillför så mkt livslust, spontanitet och så sann resdrömmar anda!
  Kram från din bloggvän i södern!
  -Anna

  SvaraRadera
 7. Hallå Anna!
  Kul att du nämner deckare för jag har en hel hög som väntar hemma. Men när jag skulle välja ny bok igår och läste på deras baksidor blev jag nästan rädd (!) och valde fegt ännu en skönlitterär bok....!!
  Önskar dig en skön onsdag kväll!
  Kram Anna

  SvaraRadera
 8. Lotta, Lotta, höll på missa att kommentera ditt fina inlägg.
  Ja det där med dator tid kontra lästid är något att fundera på stundtals. Ibland "fastnar" jag framför datorn utan att göra ngt vettigt. Sista tiden har jag varit bättre på att ställa undan datorn och ta fram en bok. Det är ren njutning att läsa en god bok!
  Jag tror du skulle gilla "Lila Hibiskus"!
  Kram Anna

  SvaraRadera
 9. Åh Anna, som jag njuter av dina boktips och recensioner av böcker du har läst. Denna läggs definitivt upp på min "Måsteläsa-lista" (som börjar bli väääldigt lång nu ;)). Tänk vad många spännande, intressanta och berörande böcker det finns att läsa. Och de där som suger tag i en är de allra bästa. :)

  Ja, hu vad Emil skakade om oss! Det känns som stormarna har stått på kö denna höst och vinter och jag måste erkänna att jag är vansinnigt trött på dem vid detta laget. Nu vill jag antingen ha riktig vinter eller vår. Men ingen mer blåst.

  Och vilken drömresekalender Anna! Pure heaven! Och vilken tur att man kan resa i minnet och dessutom i fantasin med hjälp av litteratur då plånboken inte tillåter alla de där härliga resorna jag skulle vilja göra bums.

  Jag hoppas att 2012 kommer innehålla några spännande resor för dig vännen och kanske någon på listan kan bockas av? :)

  Stor kram till dig fina vän

  SvaraRadera
 10. Absolut en bok jag vill läsa!!!
  Hittade den som eBok, så den ska köpas med en gång. Ser fram emot att läsa den med en kopp kaffe på altanen. =o)
  Tack än en gång för trevligt boktips!

  SvaraRadera