Välkommen in för bok- eller restips!



tisdag 4 januari 2011

Haväng på Österlen

Lindgrens länga, Havängs utemuseum
Söt granne till Havängs utemuseum Samtliga foton: Bokcaféet i byn
Hej!
Ikväll kommer en grönskande hälsning med hopp om grönare , soligare och varmare tider!

I norra delarna av Österlen, nära Ravlunda kyrka, finns det en liten avtagsväg man inte ska missa. Svänger man ner mot Haväng och Skepparpsgården så väntar några närmast magiskt vackra miljöer.

Den lilla vägen slingrar sig mellan äppelodlingar, häst- och fårhagar, kullar, över en strilande bäck och så vidare uppför en brant backe. Bedövande natur och ett och annat sött hus. Slutmålet är platsen med det vackra namnet Haväng. Vid STF-vandrarhemmet Skepparpsgården parkerar man bilen och fortsätter sedan bäst till fots.

Antingen går man rakt fram och kommer ned till en lång, låååång sandstrand. Fortsätter man söderut längs med havet når man det lilla samhället Vitemölla. Om man istället tar en liten stig som slingrar sig in i grönskan med start bakom vandrarhemmet så kommer man snart till en vacker 1800-tals korsvirkeslänga som numera är ett utemuseum. Man kan glänta på dörren och kika in. Dess läge, skyddad bakom stora sandkullar från vinden från havet, och med en strilande å nedanför sig, omgiven av kohagar, är vackraste tänkbara.

Tar man istället vänster i den sista "korsningen" innan parkeringen väntar ett annat äventyr men dit får ni följa med en annan dag.....!

Trevlig kväll!
önskar
Anna

3 kommentarer:

  1. Ser underbart ut ! Var på vår första Österlen visit i somras o har bara ett ord att säga om det , MAKALÖST ! Framförallt Mandelmanns trädgårdar som gjorde mig mållös.

    Hoppas ni får en fin afton. Kram Betty

    SvaraRadera
  2. Vilken underbar beskrivning! Du får mig att tänka...Kanske skulle man göra en resa neråt Österlen i sommar.... Jag har aldrig varit där, men alltid känt en viss längtan. Vi får väl se hur det blir denna sommar.
    Dina bilder är sååå fina.
    Ha en bra dag! Kram Åsa.

    SvaraRadera
  3. Ville bara önska er en trevlig shoppingtripp !
    Ös på bara !

    Kram Bettan.

    SvaraRadera