Välkommen in för bok- eller restips!



lördag 18 januari 2014

Söndagstur i bergen på Gran Canaria


Mandelblom i dalen vid byn Ayacata




Vyer strax ovan Mogán





Vägval i bergen. Samtliga foton: Bokcaféet i byn
Hej vänner!
Hoppas ni haft en skön lördag. Här har det blåst och fallit snöblandat regn mest hela dagen. Desto mysigare inomhus! Vi pratar om vår resa och kikar på fotona och så vips är vi åter på Gran Canaria i tankarna.

För snart en vecka sedan gav vi oss tidigt på morgonen upp i bergen. Vi körde upp från Puerto de Mogán i riktning mot Mogán och bergen. Vid vägkorsningen innan bergen tar vid valde vi denna dag höger och körde med siktet mot Presa de las Cuevas de las Ninas. Få bilar är i farten och vi njuter av att i sakta mak rulla upp för de smala serpentinvägarna. Lillebror somnade bara vi satte oss i bilen (bästa sovstället för honom på resan) och storebror sitter spänd av förväntan med sin matsäck i knäet. Vandringsdag är toppen dag enligt honom. Ju högre upp vi kommer desto mer hittar solen över bergstopparna. Det är tidig morgon och ljuset milt och skönt värmande. 
Landskapet börjar allt mer likna Klippiga bergen. Det är så vackert att vi spritter av glädje!
Inte gör det heller något att avfarten till sjön där vi skulle vandra är avstängd (kanske på grund av skyfallet några dagar innan?) Vi fortsätter bara i stilla lunk. Vi vet ungefär var vi befinner oss på kartan men just där och då spelar det inte så stor roll. Det är bara ren lycka att få färdas i en så vacker del av vår värld. Ännu en gång överraskar Gran Canaria oss med sin mångfald och alldeles majestätiska bergslandskap.
Så ser jag plötsligt ett första mandelträd i blom och därefter en hel dal. Mitt i dalen ligger den söta lilla byn Ayacata, känd för sin marsipan. Vi gör en liten vandring i omgivningarna och slår oss sedan ner på ett  café. Där serveras vi utsökta bocadillos (baguetter) fyllda med den godaste tänkbara getost och färska tomater, serranoskinka för mannen min. Vi blundar och låter solen värma våra ansikten. En grupp cyklister passerar förbi, några mc-åkare, det är söndag och öns invånare är lediga och på utflykter.
En stund senare kör vi vidare med siktet inställt på Fatagadalen.
Allt för ikväll mina vänner!

Önskar er en fin söndag!
Kram Anna

11 kommentarer:

  1. Sköna bilder du bjuder på. Vi har varit på Teneriffa några gånger och det stället gillar jag verkligen.

    Vi kommer gärna inom och hälsar på er en annan gång, kanske när det blivit lite varmare ute, så vi kan njuta av havet och allt det fina där nere. Vi älskar ju Skåne och kör ner på två timmar så det ska vi säkert kunna få till framöver.

    Kram
    //bara anna

    SvaraRadera
  2. Så vackra vyer att jag ryser av välbehag. Har aldrig varit på Teneriffa men nog på Gran Canaria. Måste sätta bokmärke på den här bloggen så jag hittar tillbaka!

    SvaraRadera
  3. Underbara bilder! Vi gjorde samma biltur för 2 år sedan och dina fina bilder tog mig genast tillbaka i tiden. Vi tillbringade några ljuvliga timmar i Fataga och har längtat tillbaka sedan dess. Det är en lisa för själen med en vinterresa till Gran Canaria!
    Tack för din fina blogg! Tittar ofta och gärna in här.
    Åsa

    SvaraRadera
  4. Åhhh! Som alltid älskar jag att resa tillsammans med er här på din blogg Anna. Njuta av dina målande beskrivningar och fantastiska bilder. Det är som jag vore där i bergen tillsammans med er och känner solens värmande strålar och dofterna. Och vad mysigt med egen matsäck, blommande mandelträd och café. Förstår att ni drömmer er tillbaka och njuter av alla fina minnen. Lite extra kanske med tanke på det busväder som råder i Skåne just nu. Och blommande mandelträd kan få själen att dansa lite extra.

    Här har vi varit insnöade hela helgen. Men vi har det gott och det är faktiskt riktigt mysigt att höra hur vinden ryter utomhus. Åtminstone när man befinner sig tryggt i värmen inomhus.

    Ta hand om dig vännen!

    Kram Lotta

    SvaraRadera
  5. Magnefikt! Jag får en vitamininjektion bara av att se dina bilder och läsa om er dag. Mandelträd och mandelblommor - vill dyka rakt in i dem!

    Som Lotta skriver, älskar också att resa med dig och familjen Anna. Det är magiskt! Jag vill uppleva allt ni gjort.

    KRAM och ta hand om er. Ha en härlig vecka vännen!
    Lotta

    SvaraRadera
  6. Underbara bilder och vilken härlig vecka ni har haft! Skönt att komma bort från kylan ett tag. Den här isande vinden vi har nu är nästan outhärdlig:( Tur att vi också snart ska ta oss iväg till varmare land:)

    Ha en fin vecka!
    Kramar
    Suz

    SvaraRadera
  7. Tack för din hälsning! Visst är det så att barn och natur hör ihop och knyter samman livet på ett sunt sätt. Önskar att alla barn fick uppleva det!
    Vi älskar Gran Canaria! Folk i allmänhet tror att det är just bara massturism och importerad sand till sandstränder - men det är så oändligt mycket mer än så. Och på ett så lagom långt avstånd! Älskar känslan att lämna ett Sverige i minusgrader och snålblåst på morgonen för att sedan till lunch sitta på en uteservering och bara njuta.
    Hälsningar
    Åsa

    SvaraRadera
  8. Hej tjejer!
    Stort, varmt tack för alla era härliga kommentarer! Jätte kul att läsa och mkt uppskattade ska ni veta!
    Kram till er alla!
    /Anna

    SvaraRadera
  9. Hej Anna!
    Nu läser jag ikapp här! Underbara bilder!! Du visar ett annorlunda Gran Canaria än vad man kanske tänker på, för mig var det alltid en ö att åka till och festa när jag var ung. Ha ha, när jag var ung.... som det låter. Men hur som helst, så vackert och inspirerande! Saknar att semestra i Europa ibland, men vi har ju ett helt liv på oss att utforska det också :-)
    Tack för din fina och tankeväckande kommentar inne hos mig!
    Stor kram!

    SvaraRadera
  10. Du skriver fantastiskt målande och väcker nyfikenhet till att besöka Gran Canaria. Lugnet känns ända hit! Kram

    SvaraRadera