Välkommen in för bok- eller restips!onsdag 30 oktober 2013

Om att resa i Indien, del 1

 
Palolem Beach, Goa, Indien

Patnem Beach, Goa, Indien

Indien- en mix av allt

Restaurang och kossa rakt utanför på stranden. Inget konstigt i Indien.
Samtliga foton: Bokcaféet i byn

Hej vänner!
Hoppas ni haft en fin onsdag!
Förutom att vi blev av med telefon och internet under ett dygn klarade vår by av stormen i måndags utan större problem. Lamporna blinkade ofta till under kvällen och stormköket, ficklampor och ljus stod uppradade och redo. Men som sagt, elen fick vi behålla!

Min reslust gör sig påmind just nu. Såg att SvD hade en artikel om Goa häromdagen och vips väcktes en längtan starkare än vårfloden. Jag har alltid en längtan åter till Indien, detta överväldigande land som jag haft glädjen att få långresa i vid tre tillfällen, varav ena gången var några månader på egen hand.
Jag älskar Indien, så är det bara.
Snabbt satte jag igång att söka på flygbiljetter för att hitta flygconnections som kunde vara rimliga med småbarn. Men det är bara i drömmarna jag planerar en resa dit. Pojkarna är för små, när den yngsta är 4, 5 år kan det nog vara dags. Tills dess längtar jag och dagdrömmer mig tillbaka.

Jag hittade igår några mail som jag och mannen skickade hem från vår senaste Indienresa (2008). Låter er ta del av dem, inleder med det första ikväll. Ni får ursäkta att å,ä och ö saknas i stora delar av texten men det tar mig för lång tid att i efterhand redigera det.
Häng med till Indien nedan:
"Hallå från Goa!
Igår anlände vi till Goa på kvällen och har spenderat dagen i varma vågor och under vajande palmer. Så fjärran ert snörusk man kan komma! Hoppas vi kan skicka lite värme och solljus!

Vi bor här på ett trevligt guesthouse 5 min promenad från havet. Från vår balkong blickar vi ut över en svinstia och en taggtråd i plast!!! Typiskt indiskt med andra ord....! Stall och människor bor om vartannat!

Skickar några betraktelser från ett kärt Indien!
Efter att ha rest med buss och riksha (som tuctuc men i indisk tappning!) tänkte vi beskriva trafiken här så ni får en känsla av livet i Indien.

Trafik:
Omkorning sker pa bada sidor, situationen avgor om du valjer inner eller ytterfilen. Glom inte tuta rikligt under HELA omkornings proceduren.
Alla filer oavsett fardriktning ar tankbara filer. Lana garna en fil i fel korriktning men se till att hinna in pa din sida igen precis före krock ar ett faktum.
En väg ar till for att delas. Oxkärror, långtradare, traktorer, gående, cyklande, bilar och rikshas. Störst går dock först och därmed har lastbilarna en klar fordel. Rikshaförarna kommer dock hogre upp en vad man kan tro, da manga bilforare ar radda om lacken och väjer for dem. Motorcyklisterna, där en familj om fyra lätt får plats, lever dock farligt nar de ättriga rikshaforarna kryssar fram i trafiken.
Stora hål och vägavspärrningar är snarare regel än undantag och förares skicklighet kan bedömas utifran hur han lyckas parera mellan dessa utan att tappa nämnvard fart. Att komma upp i fart tar nämligen tid.
Det ar inte hela världen om du kör i motsatt fardriktning, sänk bara hastigheten ngt och kor i väggrenen.
Bussarnas synliga kvalitet skiftar fran slitna till mkt slitna. Kommer de skamfilade redan från fabriken frågar vi oss?
Att korsa en vag till fots kräver konstant fart, självfortroende och ett orubbligt lugn. En tro på ett eller flera liv efter detta hjälper oxå.


Att hålla i minnet nar du reser i Indien:
1) Det finns inget som heter fasta priser

2) Var alltid ute i god tid. Mkt kan hända och det händer i Indien. Denna morgon (igar) ägde foljande rum:
Frukosten på hotellet som borde gå på nolltid då vi a) endast bestallde toast och tea|kaffe b) var så gott som ensamma i restaurangen drog ut pa tiden i vad som kändes som en halv evighet
Receptionisten inte ville återlämna den deposition som vi lämnat dagen innan i kontanter
Halva vägen mellan Mysore och Bangalore (som vi åkt utan problem tre dagar tidigare) visade sig vara avstängd och vi skumpade fram på dammiga småvägar på den karnatanska landsbygden under resans första två timmar. Där vi stundtals agerade tröska da det spritts ut halm pa vägbanan och daremellan kryssade mellan oxkarror, traktorer och mötande bussar. Till dess fordel var att vi fick se vackert landskap och byliv fran forsta parkett. Det visade sig sedan att bussens slutstation var en annan an vi trott och inte heller fanns med pa ngn karta eller i guideboken. Inte heller syntes en enda taxi till och vi som hade ett plan att passa till Goa....
3) Hjälpsamma personer iklädda uniformer:
En polisman funnen i en korsning trollade fram en riksha at oss och sa at foraren att omedelbart ta oss till flygplatsen. Samme polisman sag ocksa till att taxametern sattes pa, vilket sa gott som alla forare vagrar med hjalp av olika bra eller daliga bortforklaringar.

det finns heller inget smidigare an att befinna sig pa indiska flygplatser. Personalen pa det bolag du flyger med tar hand om dig som om du vore en maharadja pa sin forsta resa.

4) Färgernas mangfald
I Indien ar inget for färgglatt for att passa in. Mintgröna väggar är standigt inne och varfor inte en sari (kvinnoplagg) i rosa? Husvaggar ar ofta målade som reklamvaggar. Vägg i vägg i en by pa landet kan ett coca-cola målat hus ligga intill ett mobiltelefon-målat hus. Tjusigt!

5) Den alltid höga ljudnivan.
I Indien ar man många och det galler att höras. Prata garna högt, tuta intensivt oavsett vilket fordon du har (montera gärna en tuta med dubbelfunktion, dvs att den hörs lika bra inne i bussen som utanfor). Glom inte visselpipan, ngt av ett måste for en manlig myndighetsutovare och det finns en yrkesgrupp pa busstationerna som ar anstallda for att vissla nar bussarna backar ut fran sin plats.

6) Sist men inte minst... den fantastiska, underbart goda maten! Varje måltid ar en fest har! Indien- landet dar vegetarisk mat snarare ar regel an undantag. Våra middagar kostar 50 kr i snitt och da har vi inte snålat in!"
 
Ja det var allt från mig ikväll! I nästa inlägg handlar det om att bo på hotell i Indien!
Tills dess, må så gott!
Kram Anna

6 kommentarer:

 1. Hej Anna!

  Så underbart att få följa med till Indien en kall och ruggig torsdag kväll som denna. För mig som inte har varit där känns det otroligt exotiskt att få läsa om landet som inte liknar något annat. Och du kan ju som ingen annan beskriva platser och känslan av att vara där! Din blogg är en riktig skatt, här finns reseinspiration i massor!

  Skönt att höra att stormen inte orsakade några större skador hos er. Telefon och internet kan man ju klara sig utan i nödfall (även om det är lite jobbigt :).

  Nu har det blivit dags att åka och hämta Klara som är ute och "spökar" med en kompis i kväll. Här hemma har vi haft så många Bus eller godis-barn att jag var tvungen att åka och fylla på godisförrådet.

  Ha det gott vännen och hälsa familjen!
  Kram Elin

  SvaraRadera
 2. Vilken fin blogg och vilka fantastiska bilder!

  SvaraRadera
 3. Nä, Indien lockar mig inte ett dugg. Brasilien däremot, där har vi varit en gång och dit kan jag tänka mig att åka en gång till. Och Island vill jag gärna till ännu en gång. Men inte just nu som du vet.

  Ja, varför blev det ljus? Jo jag kände för att göra något kreativt och att göra något som andra människor ville ha. Då kom jag att tänka på ljus och på den vägen är det. Drömmen är förstås att kunna leva på det, så det gäller att göra reklam för sig. En annorlunda och spännande resa. Sådana resor är jag mer sugen på nu för tiden...

  Ha en härlig helg!
  //bara anna

  SvaraRadera
 4. Jag älskar dina reseinlägg och jag speciellt tycker om det här! Indien lockar mig så enormt mycket. Ja du vet, efter Nepal har jag fått mersmak och vill uppleva mer. Nu ser jag fram emot Istanbul och glädjer mig att få se en ny stad.

  Varma kram och önskar er en fin helg Anna!

  LOtta

  SvaraRadera
 5. Så spännande att läsa om resan till Indien. Det har trots mitt stora intresse för ayurveda aldrig lockat mig att resa dit. Men kanske ändrar jag mig på den punkten. Maten! Jag älskar indiskt. Den maten känns så välgörande och balanserande.varm kram :)

  SvaraRadera
 6. Åh Anna vad du satte ett stort leende på mina läppar! det är som om du läst mina tankar kring Indien. Underbara land med sina härliga konstigheter :P Jag hoppas oxå att jag får med familjen dit nån gång det hade varit spännande! Massa kramar Therese

  SvaraRadera