Välkommen in för bok- eller restips!fredag 12 juli 2013

Nit eller vinstlott i förlossningslotteriet i Sverige 2013?

 
Lille O 1 månad gammal
 
Hej vänner!
Hoppas ni haft en bra fredag! Sol och sköna plusgrader i södern. Pojkarna och jag har tillbringat dagen hos mina föräldrar på Österlen. Härligt!
 
Som ni vet födde jag barn för några veckor sedan. Lille O anlände en dryg månad före beräknat datum (som infaller imorgon!). Vi njuter av en frisk liten kille som växer i rask takt.
 
Något som inte kunnat undgå mig under de senaste veckorna är rapporterna i media om överbelastade förlossningsavdelningar, Malmö inte minst där det häromkvällen rapporterades på nyheterna att de fått stänga ner ett antal platser trots ett skriande behov, på grund av personalbrist. Samtidigt råder anställningsstopp.
 
I Svenska Dagbladet idag var det ett inlägg under Brännpunkt författad av två politiker, tillika gravida kvinnor, Caroline Szyber (KD) riksdagsledamot, distriktsordförande
Stockholms stad samt Ella Bohlin (KD) distriktsstyrelsen Stockholms stad.
De beskriver det pressade läget inom Stockholms läns förlossningsvård och vilka konsekvenser det ger. De skriver bland annat följande;
 
 
"Inom kort kommer vi båda att föda barn. Att vara gravid innebär en tid av förväntningar och förhoppningar, men med den situation som nu råder i Stockholm känner vi också av en viss oro. Just nu funderar vi över om vi kommer att bli skickade till Uppsala, Västerås, Eskilstuna eller rentav Sundsvall när det är dags för förlossning. Många blivande Stockholmsmammor är i samma situation".
 
 
Jag tänker hur dessa rapporter ska kännas för gravida kvinnor att ta del av. Själv är jag tacksam att jag har förlossningen avklarad. Vilken kvinna önskar delta i förlossningslotteriet där vinnaren får adekvat vård på det sjukhus närmast där man bor och förloraren får föda på ett sjukhus långt hemifrån, förutsatt att man hinner fram i tid, alternativt inte får den vård man har rätt till?
 
Den junidag när min son föddes fick jag plats på Ystad BB, det sjukhus som ligger närmast oss. Vår son föddes kort efter att vi kom in med akut kejsarsnitt. Senare på kvällen dagen jag fött min son frågade jag en barnmorska på bb avdelningen om det var lugnt på förlossningen den kvällen. Hon uppgav att det var fullt och därmed stängt för intag. Detsamma uppgavs vara fallet även i Malmö och Lund. Jag kan inte låta bli att för en stund fundera på hur det hade gått för min son om avdelningen varit full några timmar tidigare och jag hänvisats redan på telefonen till Kristanstad eller Helsingborg sjukhus, cirka 1 1/2 timmes bilväg från oss.
 
Hur de ansvariga kan se sig själva i spegeln på morgonen utan att handla mer kraftfullt är för mig ett mysterium. Att de därmed väljer att riskera såväl kvinnors som barns hälsa är ett faktum, ett svårförståeligt faktum i Sverige år 2013.
 
Hur den fantastiska personalen (för ni gör verkligen ett fantastiskt jobb- jag vill nämna 2 av dem- de suveräna, professionella och varmhjärtade barnmorskorna Lisa Arfwidsson och Eva Adem vid Ystad BB) under stundtals pressade förhållanden fortsätter att helhjärtat utöva sitt yrke är värt att uppmärksammas och lyftas fram.
 
 
Jag önskar er alla en riktigt fin helg!
Kram Anna
 

12 kommentarer:

 1. Kloka och viktiga tankar i en fråga som är brinnande het just nu. Iallafall här i Skåne där det igår rapporterades om ett par som blivit nekade plats på bb och deras 3:e barn istället föddes på köksgolvet hemma. Nu gick allt bra men jag kunde inte sluta tänka på om det hade varit jag och mina två förlossningar. Två förlossningar där komplikationer tillstötte. Tänk om jag inte hade befunnit mig på bb.

  Inga blivande föräldrar ska behöva oroa sig för om de ska få plats på bb eller inte. De styrande inom landstinget borde skämmas. Att det är semestertider är ingen nyhet. Den återkommer varje år och jag tror att vi alla gladeligen skulle ge mer av våra skattepengar för att vara säkra på att kunna få vård när vi behöver det och att personalen har bra arbetsvillkor.

  Ett viktigt inlägg Anna.

  Ta hand om er nu och fortsätt njuta av bebisbubbla och sköna sommardagar.

  Kram Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för hälsning Lotta! Ja visst är det en fråga som berör.
   Trevlig måndag!
   Kram Anna

   Radera
 2. Ett sånt bra inlägg! Håller fullständigt med i det du skriver. Så förfärligt att komma till BB och få veta att där inte finns någon plats, herregud, vilken mardröm. Får sånt verkligen förekomma i dagens Sverige? Helt sanslöst!

  Ljuvlig bild på lille O.

  Kram
  //bara Anna
  Annacecar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anna!
   Stort tack för din hälsning! Njut julimåndagen!
   Kram Anna

   Radera
 3. Hej Anna! Så bra skrivet om något man hoppas slippa läsa egentligen. Kan tycka att jag hört och sett dessa rubriker så länge jag kan minnas. Att man skickar kvinnor runt om landet under sommarmånaderna i brist på plats. Sån tur du hade iallafall som kom in i tid ändå.
  Jag upplevde att här i Melbourne var det kanon att få barn. Ingen oro att man inte skulle få plats hade man väl bokat in så var man inne så att säga. Jag var dessutom med i ett program som gav en ens egna barnmorska som man träffade under hela graviditeten och som sedan kom in när man skulle föda. Man fick träffa alla i Teamet ifall de nu skulle slumpa sig att två kvinnor satte igång samtidigt och hade samma ansvarsbarnmorska. Med barn nr: så höll jag på så länge att den första gick av och så kom den andra men jag kände båda två så det kändes jättetrygt. Med barn nr:2 så gick det fortare och när jag kom in tog en annan emot mig för "min" var hemma och sov men man hade ringt henne så hon skulle komma in. Bästa stödet någonsin efter min man förståss. Nu deltar inte alla i detta förståss då detta var ett försöksprojekt. De flesta går hos en förlossningsläkare och så kommer de in och tas om hand av den som är på "jobbet" precis som i Sverige men jag har aldirg hört att det är platsbrist och kris och att man kanske skulle behöva åka till Sydney för att föda barn.
  Sköt om dig!
  Kram Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anette!
   Så spännande att få ta del av dina erfarenheter från Melbourne! Intressant med en barnmorska som följer en. Man blir nyfiken på hur det detaljerat fungerar i praktiken, dvs är de alltid på jour då eller hur fungerar det? Ja visst är maken bästa stödet! Tur det för efter barnets födelse har man många ögonblick att ta sig igenom, dela samt förstås njuta av tillsammans med sina barn. Platsbrist som hos oss just nu borde inte kunna bli fallet.
   Sköt om dig!
   Kram Anna

   Radera
 4. Så underbart söt han er, er lilla älskling!

  Jag kan bara hålla med dig Anna och det du tar upp är något som inte ska hända. En mardröm att komma till BB och inte få plats. Kan inte tänka hur det skulle vara. Man vill kunna vara helt trygg i att det närmaste sjukhuset kan ta emot med öppna armar.

  Finaste Anna! Tack för dina ord igår, det betyder mycket för mig <3 Tårarna rullade mest hela tiden, men det var skönt att få gråta av sig.

  Varm kram, sköt om er!

  Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lotta!
   Jag tackar och bugar dig för alla fina ord du lämnar här regelbundet! De är guld värda! Må så gott!
   Kram Anna

   Radera
 5. Så underbart söt han är er lille prins !!!

  Det är beklämmande att det får gå till så..det borde vara det mest självklara att varje havande ska få plats på närmaste sjukhus..


  Kraaaaaaam till dej.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst borde det vara så Anette. Helt galet! Kram till dig också! /Anna

   Radera
 6. Underbar bild på lille O!
  Jag håller fullständigt med, förstår inte vad som händer med vården i Sverige. Så hemskt att inte kunna lita på att man får komma till det BB man har bestämt. Min kompis råkade ut för att det var fullt på närmaste BB där de hade bestämt och gått på kontroller, nu gick det bra som tur var men det ska inte behöva vara så.
  Kram!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Christina!
   Tack för hälsning! Ibland häpnar man över hur det kan vara. 2000-tal och stundtals så omänskliga villkor.
   Vi hörs!
   Kram Anna

   Radera