Välkommen in för bok- eller restips!måndag 22 juli 2013

Boktips i julhettan

En trave böcker

Favoritbok denna sommar
 
Hej vänner!
En hälsning från värmeböljan i Skåne!
Jag och Lilleman pustar ut i sovrummet med takfönstret på vid gavel i jakt på sköna vindpustar.
Idag lyssnar jag på sommarvärden tillika ekonomijournalisten Carolina Neuraths sommarprogram.
 
I förrgår tog vi med pojkarna till havet på kvällen och åt take away middag i skuggan av ett träd ovanför stranden. Mysigt!
Igår kväll gick jag, vovven och lille O grusvägen ut mellan fälten till våra vänners gård, vackert belägen mellan korn- och rågfält. Jag drack tea med dem och vi lovprisade den blå himlen, den sagolika värmen, den intensiva solen och bestämde att påminna varandra om kvällar som denna i vinter.
 
Idag tänkte jag dela med mig av några av de böcker jag läst under våren och sommaren. Det blir dock inga sedvanliga längre recensioner utan kortare sammanfattningar. Sommaren är alltför vacker för att sitta framför datorn och familjelivet alltför intensivt för att lägga tid på recensioner.
 
Sorgmantel av Unni Lundell.
Tät och välskriven deckare av norsk författarinna. En kvinna känner sig iakttagen och förföljd. Strax därefter mördas hon. Inledningsvis tror man att fallet ska lösas snabbt, skuggan faller på kvinnas våldsamme exman. Så enkelt visar det sig inte vara. Intensiv spänning följer i denna norska kriminalare. 4 starka teakoppar
 
Sommarhuset av Anna Fredriksson
Lättläst sommarläsning för hängmattan,
 Eva har inte haft någon kontakt med sina syskon på flera år. Hon tillbringar mkt tid ute i skärgården i sin mammas sommarhus. När mamman tragiskt dör tvingas Eva att återuppta kontakten med sina syskon. En bitter arvstvist uppstår och ställs på sin spets ute på sommarstället under några gemensamma sommardagar. Lättläst. 3 teakoppar
 
Agaat av Marlene Van Niekerk
Stark skildring om apartheideran och dess fall i Sydafrika skildrad utifrån en vit kvinnas ögon. Lantbrukarkvinnan Milla ligger förlamad på sin gård och sköts om av det svarta hembiträdet Agaat. För länge sedan adopterade Milla Agaat, när Milla sedan efter lång barnlöshet blir gravid kommer Agaat att bli husets barnflicka. Det är en komplicerad relation kvinnorna emellan som blottas för läsaren allt eftersom boken fortskrider.
Jag fann boken mkt intressant, inte minst skildringarna av apartheid som i boken visar hur de verkligen påverkade människors liv. Bokens kvinnoperspektiv är också intressant samt hur Milla förväntades underordna sig din man, hennes komplicerade relation till sin mamma etc. 
4 starka teakoppar
 
Utvald att leva av Jerzy Einhorn
En stark skildring av en judisk familj, Jerzys egen familjs, upplevelser och öde under andra världskriget och tyskarnas ockupation av Polen. Det är en välskriven bok som utan att vältra sig i elände och detaljer, vilket hade varit berättigat, med tanke på det grymma öde som drabbade den judiska befolkningen, skildrar en mörk sida av historien.
Starkast för mig är skildringarna av Jerzys far. En man som trots de händelser de går igenom beskrivs behålla tron på att människan i grund och botten är god. En man som aldrig låter hat eller bitterhet ta över. Jag ger boken 4 teakoppar.
 
Livet efter dig av Jojo Moyes
Läs den kära bloggvänner, om ni inte redan gjort det!
Sommarens starkaste och allra bästa läsupplevelse!
Lou Clark bor fortfarande hemma hos sina föräldrar på den ort där hon alltid bott. Länge har hon jobbat på ett café och trivs med sin inrutade tillvaro. Så en dag ska caféet stänga igen och hon blir arbetslös. Utan utbildning eller några andra arbetsmeriter än caféet står hon med ett tunnt cv.
Will Traynor har levt ett liv i högt tempo, högutbildad, ständigt omgiven av vackra blondiner, världsvan och med stor aptit på livet. Till den dag han råkar ut för en olycka och blir total förlamad. Han är trött på att leva och vill bara avsluta sitt liv.
Lou anställs som sällskapsdam och något växer fram dem emellan, mot alla odds. Lou ser som sin främsta uppgift att få Will att vilja leva vidare.
Jag fullkomligt slukade boken! Den bjöd på såväl skratt som tårar.
Jag vill läsa mer av Jojo Moyes! 5 teakoppar
 
Allt för ikväll!
Kram Anna


17 kommentarer:

 1. Tack för härliga boktips, på semestern bodde vi några dagar på Löderups strandbad. Åkte även förbi skylten vacker vardag som du skrev om i tidigare inlägg:) Väldigt fint landskap ni har och jag älskar vallmon som sprider sig så fint längs vägkanterna.

  Ha en fin vecka och så söt lilleman var på bilden i ditt tidigare inlägg!!

  Kram Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lotta!
   Tack för hälsning inne hos mig! Så kul att ni gillade södern! Jag är också en stor fantast av vallmon! Så vacker!
   Sköt om dig!
   Kram Anna

   Radera
 2. Hej Anna!

  Så gott att läsa om hur ni njuter av sköna sommardagar. Och vilka dagar vi har fått njuta av här i Skåne sedan. Idag har det varit nästan galet hett och än varmare ska det tydligen bli i veckan. Här hemma står fönster öppna och fläktar går på högvarv. Sommardagar som dessa känns det skönt att bo i ett gammalt stenhus. :)

  Tack för att du delar med dig av en hel hög med härliga boktips. Jag tackar och skriver upp på min bibliotekslista. Det är så roligt att ta del av andras boktips. Upptäcka nya pärlor.

  Ta hand om varandra i värmen kära Anna!

  Kram Lotta

  Ps. Tusen tack för det fina kortet. Vad glad jag blev. :)

  SvaraRadera
 3. Glömde säga att jag kan rekommendera två av Jojo Moyes andra romaner; "Brudskeppet" och "Moln över Arcadia". :)

  Kram Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lotta!
   Tack för härlig hälsning! Ja visst är det bra med boktips! Ibland finner man guldkornen själv och ibland får man tips från ngn annan perfekt!
   Mina pojkar kom hem från biblioteket med en Jojo Moyes bok till mig. Minns ej vad den heter men ska läsa den så snart jag avslutat nurvarande bok.
   Njut torsdagen!
   Kram Anna

   Radera
 4. Tack för boktips!! Ser fram emot att köpa lite böcker på svenska när jag kommer hem :-) Ha det så fint i värmen! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Christina!
   Kul med stundande Sverigeresa! Toppen att kunna köpa med sig en trave böcker tillbaka sedan.
   Ha en fin dag!
   Kram Anna

   Radera
 5. Hej Anna! Så underbart allt låter men värme kan vara jobbigt om man inte gillar det. Tycker det låtit så olika från olika delar och bloggar om hur sommaren varit men hos dig i Skåne verkar det som om det varit en pangsommar hela tiden när den väl dök upp.
  Det där med mail har jag nog aldrig funderat på men nu fick du mig att tänka till och göra slag i saken. Så nu kan du nå mig på fromavenuetoboulevard@gmail.com
  Ser fram emot mail från dig :-) Hoppas jag inte missa någon bokstav i den långa men det ska vara samma namn som bloggen.
  Kram Anette
  PS kul med boktips. Ska läsa dem lite nogare senare. Nu ska jag skynda iväg till skolan för att hämta dottern och sedan snabbt hem, äta mellis, göra läxor, ballet, hem, middag och så mera dans! Tur att man inte gillar att ha det lugnt och tråkigt *skratt*

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anette!
   Tack för hälsning samt mailadress! Mail kommer inom kort!
   Idag regnar det faktiskt hos oss, riktigt skönt då marken och växterna skriker efter nederbörd. Annars har vi haft sol och varmt, varmt länge.
   Ha en fin dag downunder!
   Kram Anna

   Radera
 6. Tack för boktipset, precis vad jag behöver just nu. Något att bara landa i och gå in i en bubbla.
  Kram Linda

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Linda!
   Kul om boktipsen kan komma till användning! Önskar dig en fin sommardag!
   Kram Anna

   Radera
 7. Här i Småland är det med julihetta som gäller. Vilken sommar det blev i alla fall. Nu känns det som om man klarar av en höst och vinter till efter att ha laddat med en massa sol.

  När tar du dig tid och läsa? Jag gillar att läsa egentligen och gjorde det en del innan barnen kom in i mitt liv men nu har jag ingen ro till att läsa längre, tyvärr. Får jag tid över så sitter jag och läser på nätet om sånt som intresserar mig eller så läser jag en tidning.

  Må så gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anna!
   Jag instämmer i att det fina vädret borde göra hösten och vintern mer hanterbar, känns som att man fyller på solljusdepån och det med råge!
   Angående lästid är jag dels en snabbläsare och dels utnyttjar jag de små stunderna. Läser tex ibland när jag ammar, när den lille sover i min famn, när jag får en stund över. Många korta stunder, förr kunde jag sträckläsa i timmar nu har jag fått in vanan att läsa böcker i många korta etapper. Kanske återkommer din läslust när barnen är lite äldre!
   ha en fin torsdag i Småland!
   Kram Anna

   Radera
 8. Har läst ikapp lite här inne..alltid så vackra bilder..och lilla älsklingen är gudomlig !!! Låter som ni mår bra och njuter av sommaren..fortsätt så ! Tack för fina boktips oxå !!

  Kraaaaam

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anette!
   Tack för ännu en glad och glädjespridande kommentar här inne! Lika härlig som en virvlande fjäril!
   Må så gott!
   Kram Anna

   Radera
 9. Hej!

  Vad glad jag blir att du tyckte så mycket om "Livet efter dig"...den ligger nämligen på mitt nattduksbord och är nästa bok på tur att läsas! Yipii!!
  Den ser jag verkligen fram emot!
  Häls
  Maria i Skara

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Maria!
   Lyckans dig som har den framför dig att läsa! Hoppas du också gillar den!
   Kram Anna

   Radera