Välkommen in för bok- eller restips!



lördag 16 februari 2013

Svunna tider på Bokcaféet i byn

Överst, foto av vår trelängade gård taget vid sekelskiftet 1800/1900-tal, utanför huset ser man förutom husets familjemedlemmar också hjul och andra redskap som avlämnats för reparation hos smeden
Nedan tv, vår smedja var länge i bruk och det mesta är intakt ännu idag
Nedan till h, bygatan och ett av grannhusen i tidigare skepnad

Längst till vänster, grannbyggnad som inte länge finns kvar, i mitten vår gamla smedja och längst  bort på bilden, bostadsdelen. Tidigare var det halmtak på hela gården!

Tidigare smedfamilj på innergården, gissningsvis är bilden från 1940-talet
(dörrarna in till vagnslidret i bakgrunden är kvar i orginal än idag)

Skolelever framför byns gamla skola, de sista eleverna gick där 1971, oklart hur tidigt fotot är taget
Samtliga foton tillhör vårt hus och vi har ärvt dem tillsammans med gamla ägarlängder etc

Hej vänner!
Hoppas ni haft en skön lördag!
Sonen hade hög feber igår ikväll vilken mirakulöst tyckts ha dragit vidare idag. Skönt! Men det fick bli en lugn dag för honom idag. Jag och vovven tog en skön promenad längs med havet innan vi for till mataffären. Nu har vi nyss ätit fisksoppa. Gott!

Imorse åt vi lång frukost och kom att prata om vårt hus historia. Då ville sonen se foton och vips satt vi alla försjunkna i foton och gamla texter och artiklar om gården och byn.
Så spännande!
Till exempel ser man på något foto det gamla mejeriet, bara tanken att vår lilla by haft ett eget mejeri är en svindlande tanke. Hur såg livet ut här då?
I en närbelägen gård bodde en konstnär, hur präglade hans yrke och personlighet byn? I vårt hus har det i generationer bott och verkat smeder. Enligt en text blev det byns samlingspunkt då det var i kön till smeden som man utbytte nyheter och "byskvaller". Smedjan finns glädjande nog kvar i närmast orginalskick än idag. Hur tedde sig livet för smederna och deras familjer?
Levde de knapert eller hade de en stadig inkomst?
Troligen hade smeden mkt att göra då byn är belägen mitt i ett bördigt jordbrukarlandskap.
Lekte deras barn kanske i samma uthusutrymmen som vår son leker idag?
Dörren till grisarnas bås finns kvar, hur var det att bo här med djuren vägg i vägg?
Ibland drömmer jag om att fylla båsen med djur igen. Kanske höns och några getter?
Härligt att drömma och fantisera!
På andra sidan bäcken ligger vår gamla byskola.
Hur var det när den var i drift? Sista gången den ringde in till lektion var 1971. Dess sista lärarinna bor fortfarande i byn och brukar berätta om skolans historia.
Historia är spännande!

Från vår "Smedjan" önskar jag alla en riktigt skön söndag imorgon!
Kram Anna
 


9 kommentarer:

  1. Härligt med historia, speciellt den som finns så nära. Precis där vi står. Här i byn gjordes en inventering av bygatans gamla hus för ett antal år sedan. Intressant läsning, speciellt eftersom jag har släktingar härifrån.

    Ha en fortsatt skön söndag!
    Kramar
    Suz

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Suz!
      Tack för hälsning! Kul idé med incentering av er bygatans gamla hus! Extra speciellt när du dessutom har släktingar därifrån!
      Njut veckan!
      Kram Anna

      Radera
  2. Fantastiska bilder! Jag älskar historia och att ha mer information om sitt hus och sin ort, ger så många fler dimensioner. Jag tycker släktforskning är spännnade också.

    Hoppas lilleman fortsätter att må bättre!

    Från Fairfield i Connecticut (settled 1661) skickar jag en stor varm kram!

    Lotta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lotta!
      Ja släktforska vore kul, men då skulle man nog behöva ta ledig en månad eller två så man verkligen fick gå in för det! Vet inte vilken släktsida jag skulle börja med....!
      Tack för hälsning till sonen, han har repat sig!
      Önskar dig en fin vecka!
      Kram Anna

      Radera
  3. Vilken skatt att få bo i ett sådant hus, med så mycket sparad historia. Jag gillar också historia, speciellt när det blir nära och man kan uppleva det i just den form som du beskriver det. När jag läste historia på lärarutbildningen så föll jag just för Stockholms historia och hade gjort långt innan genom Fågelströms böcker. Han gjorde det också så levande. När man dessutom kund gå i "hans fotspår" runt om i de olika miljöerna han beskrev i sina böcker minns jag att jag tyckte det var så spännande.
    Fortsätt krya på er nu!
    Kram Anette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anette,
      Jag fullkomligt slukade Fågelström böckerna på sena höstadiet. Satt en vår i en hästhage och läste medan jag höll min ponny sällskap. Ljuva minnen! Så kul att du är lärare, får du jobba som det i Australien om du vill? Eller krävs det några poäng därifrån?
      Vi hörs!
      Kram Anna

      Radera
  4. Så häftigt! Jag minns känslan när jag hittade "amerika brev" och foton och brev som min morfar skrivit när han låg inkallad under 2:a världskriget. Och vår gamla släktgård var en gång i tiden en gästgivargård, där hände det grejer :-)

    Det är så kul att tänka sig hur livet såg ut på den tiden, undra hur de levde och vad som hände. Så fint att det finns så mycket bevarat som ni kan ta fram och titta på!

    Stor kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Christina,
      Så spännande att ha funnit Amerikabrev och foton!!! Wow! Man kan bara spekulera i allt som hänt under åren på er släktgård! Så otroligt spännnande! Har ni foton från hur det såg ut där under de åren?
      Önskar dig en fin vecka med mkt solsken!
      Kram Anna

      Radera
  5. Fantastiskt att bilder finns kvar, det måste verkligen vara speciellt att kunna ta del av sitt hems tidigare historia. Vilken skatt!

    Hoppas att ni har en bra helg Anna, här är det full fart som vanligt.
    Kram!

    SvaraRadera