Välkommen in för bok- eller restips!onsdag 27 februari 2013

En hög med boktips!

Bild lånad från: www.tumblr.com

Hej vänner!
Hur har ni det? Hoppas bra!
I södern har våren dykt upp de senaste 2 dagarna. Sköna plusgrader på dagtid och idag sol och en massa fågelkvitter. Härligt!

Jag fortsätter att sluka böcker. Detta är nog det längsta läsflow jag någonsin upplevt. Det avtar liksom inte!! Underbart!

Istället för att skriva långa recensioner blir det här en hög med korta boktips från vad jag läst den senaste tiden. Hoppas någon av dem kan falla er i smaken!

Utan inbördes ordning;
"Bibliotekskatten Dewey- en småstadskatt som älskades av hela världen" av Vicky Myron.
Denna bok utspelar sig på ett bibliotek i en liten småstad vid namn Spencer, belägen mitt bland de ändlösa majsfälten i Iowa, USA.
Chefsbibliotikarien Vicky Myron hittar en kall vintermorgon en liten, illa medfaren kattunge i bibliotekets boklåda. Mot alla odds överlever han och får lov att stanna på biblioteket i Spencer. Han visar sig vara född till uppgiften. Snart har han funnit en plats i nästan alla stadens invånares hjärtan. När Spencer går igenom svåra ekonomiska tider finns den lilla katten där på biblioteket för att trösta och värma brustna eller frusna hjärtan och själar. Han blir känd över hela USA och även utanför dess gränser och sätter staden och dess invånare på kartan.
Vicky Myron skildrar stadens och dess invånares öden, och inte minst sitt egen stundtals tuffa liv sammanvävt med en gemensam tråd-katten Dewey. Stundtals ramlar skildringen iväg men vips, lika snabbt som Dewey hoppar upp för en bokhylla, är hon åter tillbaka i ett starkt berättande.
Detta är en varm skildring om kärlek, stolthet, kämparglöd och framtidstro. Jag ger den 4 teakoppar. 
"Sju jävligt långa dagar" av Jonathan Tropper.
Jag inleder med att säga att detta är en skruvad, humoristisk och fullständigt tokig bok. Den handlar om Judd som på sin födelsedag finner sin fru i säng med hans chef. Katastrofen är en faktum, mitt i det kaos han hamnar i dör hans pappa. Enligt mamman ska pappans sista vilja ha varit att hans familj ska sitta en 7-dagars judisk vaka efter hans död i familjehemmet. Detta är inte vilken familj som helst, den består av en frispråkig psykolog till mamma som är i övre medelåldern men som tror och klär sig som om hon vore 20, en syster med en hög småbarn och en finanssnubbe till man som inte gör annat en snackar "business" på telefonen, en lillebrorsa som är snygg men meriterna slutar där, en storebror som är en misslyckad high school-sportstjärna och dennes fru som inte vill annat än bli gravid, kosta vad det kosta vill. Och så några till...... Denna familj som i stort sett aldrig klarat av att ses under samma tak under en helg ska nu samsas under samma tak i en hel vecka. Säg vad som inte händer under denna vecka?! Att livet inte alltid blir som man tänkt sig är ingen överdrift här. Läs den och förtjusas eller förfasas beroende på smak och dagform. Jag fick mig många goda skratt medan jag tänkte, så här kan det väl bara inte vara i en familj, eller?! Jag är generös och ger även denna 4 teakoppar.

"Innan floden tar oss" av Helena Thorfinn.
En av vinterns starkaste läsupplevelser är denna fint skrivna bok. Handlingen utspelar sig i Dhaka, Bangladesh, ett land jag inte visste mycket om men som starkt påminner mig om Indien när jag läser författarens många välskrivna miljöskildringar. Boken rör sig mellan två parallella handlingar som så småningom vävs samman. I boken får man följa den unga, ambitiösa Johanna som får jobb som biståndschef på svenska ambassaden i Dhaka. Med sig på uppdraget har hon sina två små barn samt make. Samtidigt som hon försöker glömma makens tidigare snedsteg och lappa ihop sitt äktenskap kämpar hon med att finna sin plats på ambassaden. Nytänkande möts av protektionism. Ideal krockar med verklighet. Parallellt, och detta är bokens stora behållning enligt mig, skildrar Thorfinn verklighetsstroget tre unga inhemska systrars öden och levnadsberättelser. Hon gör det så gripande att det stundtals värker i mitt hjärta. Skickligt väver hon in starka ämnen som arrangerade äktenskap, hemgift, fattigdom, storstadsslum, mänskliga rättigheter eller snarare brist på mänskliga rättigheter, utländska företags och regeringars ansvar i jakten på billiga produkter (inte minst klädföretagens fabriksproduktioner i landet) och korruption. Stilfullt målar hon upp portträtt så verkliga att det inte går att blunda. Kvinnorna som jobbar från 6 på morgonen till 21 på kvällarna på fabriksgolven för att producera billiga kläder till H&M och andra kedjor. Arbetsvillkor som inte tillåter dem att gå på toaletten under de maratonlånga passen vilket medför att de inte vågar dricka under arbetspassen i heta arbetssalar av rädsla att bli kissnödiga, löner som de utländska företagen hemma uppger motsvarar lokal minimilön men som vid närmare granskning visar sig är så lågt satta av den korrumperade regeringen för att locka till sig kontrakt att ingen kan leva på lönen. Jag ger boken 5 teakoppar.

Allt för ikväll!
Jag önskar er en fortsatt fin vecka!
Kram Anna

11 kommentarer:

 1. Tack ! Vad kul ! Ska kolla lite mer och se om de kanske finns på bibblan. Jag föll direkt för nr 2 för dess titel ;-) Sedan lät innehållet tillräckligt skruvat för att passa mig. Gillar också den "judiska bakgrunden".
  Tack för din goa kommentar hos mig. Visst är det så att vardagslycka är nästan den bästa.
  Ha det så bra och njut vårens ankomst!
  Kram Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul om jag kan bjuda på lite läsinspiration! Hur fungerar australiensiska bibliotek? Lika de svenska?
   Önskar dig en fin fredag!!!
   Kram Anna

   Radera
 2. Oj oj oj...vad sugen jag blir! Du läser alltid de mest intressant böckerna Anna! Jag vill parkera mig på någon skön plats och bara läsa....vad härligt det vore.

  Jag hade läsflow på semestern, men nu är det in i vanliga takter igen. Måste prioritera om helt enkelt. Jag mår bäst när jag har en bra bok nära mig!

  Kram kära du!

  Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lotta!
   Härligt att du fick läsflow på semestern! Kan tänka mig att det var härligt att sluka en bok under en palm i Västindien!! Ja visst mår man bra av att läsa en god bok, det vidgar ens vardag och vyer också tycker jag!
   Njut din torsdag!
   Kram Anna

   Radera
 3. Jag håller med Lotta..du läser alltid de intressantaste böckerna och jag tackar och niger och lägger till dina tips på listan! Jag skäms att jag är inne i en sån period då knappt kvällstidningar slukar min uppmärksamhet..

  Tack igen!

  Kram Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hallå Anna!
   Så där är det periodvis du är ju ändå i en kreativ jobbmiljö om dagarna kan jag tänka mig! Läslust och läsro kommer och går!
   Sköt om dig!
   Kram Anna

   Radera
 4. Vad bra med boktips! Tack för det!
  Jag sträckläste precis "Änglarnas Svar" av Stefan Einhorn. Läs den om du inte har gjort det! Annorlunda och jättebra!

  Hälsn Maria i Skara

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Maria!
   Tack jälv för boktips! Alltid kul med nya influenser och tips!
   Önskar dig en fin fredag imorgon!
   Hälsar Anna

   Radera
 5. Tack för dina boktips, alltid välkomna:) Dessutom kan man aldrig få för många!

  Tack också för din krya-på-dig hälsning hos mig, den värmde:) Jag kurerar mig och hoppas på fler soldagar, det är toppen även om jag inte orkar vara ute så mycket.

  Ha en fin helg, fina du!
  Kramar
  Suz

  SvaraRadera
 6. Hej Suz!
  Nej boktips kan man aldrig få för många av! Dock missar jag ofta att skriva ner dem vilket gör att jag glömmer en del tips jag fått. Men det finns ju gott om bra böcker att läsa!! Visst är det alldeles underbart att solen visar sig igen! Ser lovande ut framöver också!
  Trevlig helg du med!
  Kram Anna

  SvaraRadera
 7. Tack för alla fina boktips! Jag vill läsa alla :-D Den sista särskilt!
  Kram!

  SvaraRadera