Välkommen in för bok- eller restips!måndag 26 december 2011

Boktips från Nya Zeeland

Boken "Det goda inom dig" av Linda Olsson

 Hej vänner!
God fortsättning på julen!
Tack för alla trevliga, omtänksamma julhälsningar till föregående inlägg!
V hari firat en grön jul i lugnt tempo.Mysigt!

Här har "läsflowet" återvänt, iaf tillfälligt! Härligt! 
Den senaste lästa boken är svenska författarinnan Linda Olssons bok "Det goda inom dig".
Linda Olsson bor sedan 1990 i Auckland, Nya Zeeland.
Jag har tidigare rekommenderat två andra böcker av henne här på bloggen. För den som är nyfiken på det inlägget, se här.

Om boken:
Under några dagar förflyttas jag till Nya Zeeland. Jag vandrar på stranden i ett litet samhälle beläget längs Nya Zeelands Nordös västkust. Jag känner känslan under fötterna inne i huvudpersonens hem när hon går över de ständigt sandiga golven.Jag känner smaken av sopporna hon tillagar, längtar efter att få sitta på hennes veranda när hon tänt en mängd levande ljus en speciell kväll när det egentligen är för kallt för att sitta ute. 
Linda Olsson är en mästerlig miljöskildrare. Lika skicklig är hon på personporträtt.

Bokens huvudperson lever ett tillbakadraget liv i sitt hus fjärran från Sverige där hon föddes.
Hon bär på en stor sorg. Sakta, sakta rullas Marions, eller Marianne som hon egentligen heter, barndom upp. Parallellt med det, men i nutid lär hon känna en liten pojke i det kustsamhälle hon bor i. Hon förstår att allt inte står rätt till i hans hemmiljö och börjar så småningom nysta i vad som pågår.

Boken har ett stillsamt tempo, lika lugnt som huvudkaraktärens tillvaro. Stundtals i första halvan av boken upplever jag tempot som väl långsamt. Jag får inte ihop huvudkaraktären eller vad Linda Olsson vill ha sagt med boken. Men så vänder det plötsligt och den där stämningen, förståelsen för andra människor och mästerliga miljöskildringen tar över och jag läser och läser och läser ännu mer, ivrig att få följa såväl huvudkaraktären som barn som i vuxenlivet. Det smärtar att läsa om Marions trasiga uppväxt i Stockholm. En uppväxt inget barn borde få uppleva. Paralleller finns till den lille pojken hon bestämmer sig för att hjälpa.
Desto mer befriande är det att läsa om hennes utveckling i vuxenlivet, hur hon till slut gör upp med sitt förflutna och vågar släppa in glädje i sitt liv.

Jag ger denna bok fyra starka teakoppar. Linda Olsson är en personlig favorit. Hon har tidigare givit ut böcker med tre års mellanrum. Jag hoppas det inte tar 3 år till nästa bok ges ut!

Önskar er en fin tisdag imorgon!
Kram Anna11 kommentarer:

 1. Den vill jag läsa. Frågade efter den här i Norge, kommer ut i januai först, så jag får vääänta!
  Âlskar Linda Plssons sätt o skriva, så underhållande på et lågt nivå, alltså inget krimtempo.
  Längtar till jag får boken i händerna c",)

  Klem Anna

  SvaraRadera
 2. Tack för tipset! Jag älskade verkligen "Nu vill jag sjunga dig milda sånger" och ska kanske lära känna denna författarinna lite bättre...
  Här är vi mitt uppe i inventering. Det ska bli skönt när det är över för då lyfter vi!
  Önskar dig en fin vecka (förhoppningsvis utan stormar) mellan högtiderna! Kram Lena

  SvaraRadera
 3. Det blev likosm kärlek vid första ögonkastet kändes det som. Din beskrivning om sopporna och verandan gör mig lyrisk.

  Den ska jag läsa!! Just nu läser jag "Det är jag som är Zlatan" och det är ju en helt annan bok :)

  Hoppas din jul varit fin och inte blåst i väg. Här känner vi starka vindar och jag var lite orolig för min dotter som flög tidigt i morse.

  Ha en fin dag! Kram Anna

  SvaraRadera
 4. God fortsättning Anna!!

  Vad skönt att vara inne i ett läsflow. Jag har haft ett mini läsflow ;)

  Linda Olsson tänker jag då och då på. Hennes Sommarprat för några år sedan grep tag i mig och jag tänker på det hon sade. Kanske den här boken tar upp en del av dessa känslor? Jag blir nyfiken.

  Jag har landat på amerikansk mark efter härliga dagar i Stockholm. Tiden gick för snabbt bara!

  Stor kram och njut av mellandagarna!

  Lotta

  SvaraRadera
 5. Jag har läst två av hennes böcker och har tyckt om att läsa dem, att gripas tag av dem. Nu kommer jag att ta mig tiden att läsa denna bok. tack för tipset!

  Ha det gott

  SvaraRadera
 6. Hej Anna!

  Härligt att du är inne i ett läsflow igen, jag vet ju hur du har längtat efter det. Roligt att höra vad du tycker om denna bok, jag är ju ett stort fan av Linda och längtar efter att få läsa Det goda inom dig.

  Själv befinner jag mig ju tack vare dig i Afrika, och gissa om jag trivs där! :) Det har blivit ett par väldigt sena kvällar här hemma, jag har så svårt att lägga ifrån mig boken.

  Nu är det dags att förbereda lite mat här, vi får gäster både till lunch och middag idag.

  Hoppas att ni har den bra vecka hela familjen!
  Kram Elin

  SvaraRadera
 7. Härligt att dela ut tekoppar:)
  Vilken jättefin blogg du har, så många inspirerande och vackra bilder!

  På återseende från en ny fäöljare:)

  SvaraRadera
 8. Hej Anna!

  God fortsättning på dig vännen! :)

  Vad härligt att ditt läsflow har återvändt. Själv trivs jag allra bäst när jag befinner mig i det där läsflowet och känner mig lite frustrerad när det uteblir.

  Jag vet knappt om jag vågar erkänna det men jag har inte läst någon av Linda Olssons böcker ännu. Det är ju rent fruktansvärt men inte mindre sant. Det har bara inte blivit av. Men nu när jag har läst din recension så är jag helt övertygad om att det är en brist jag måste råda bot på. Snarast. Så ett stort tack för det Anna! :)

  Du undrade vilka böcker jag läser under julen och det är faktiskt så att under julen läser jag gärna om några gamla favoriter. Så i jul har det bland annat blivit den underbara pärlan "A Redbird Christmas" av Fannie Flagg och Peter Mayles böcker om Provence. Och så har jag lyssnat på "Harry Potter and the prisoner of Azkaban" på cd. Det finns ingen ljuvligare uppläsare än Stephen Fry och det är ren njutning att lyssna på. Bara favoriter i repris i jul med andra ord. :)

  Jag hoppas att allt är bra med er och att ni njuter av dessa sista dagar som är kvar av detta år? Ser fram emot att få följa med dig på ett nytt spännande år här på bloggen Anna. :)

  Kram Lotta

  SvaraRadera
 9. Låter som ett lockande lästips:) Härligt med läsflow, saknas liksom något annars.
  Önskar dig ett Gott Nytt År!
  Kram Suzann

  SvaraRadera
 10. Ett STORT tack för alla fina kommentarer ni lämnat! Kul med nya bloggläsare också!
  Kram till er alla!
  -Anna

  SvaraRadera