Välkommen in för bok- eller restips!



torsdag 11 augusti 2011

På safari i Sydafrika

Elefantmöte i Kruger National Park, Sydafrika
Noshörningar i vild lek
På safari i öppen jeep i privat gamepark strax utanför Kruger parken
100 % safaristämning i bussen!!!
Vackra vidder i Kruger parken, januari 2006
Samtliga foton: Bokcaféet i byn

Hej vänner!
Hur har ni det ikväll? Här har regnet öst ner hela dagen...! Vi stack dock över sundet till vår favorit stad -Köpenhamn. Det blev lunch och en lite shopping på Illum Bolighus.
Jag hade tänkt att visa er några regndränkta foton från dagens Köpenhamn men.....
istället får ni hänga med mig på safari!
Lille sonen hittade min anteckningsbok från min första Sydafrika resa 2006, som han stolt gav till mig. Jag började läsa och tänkte att denna blöta augustikväll lämnar vi Sverige för lite safari på den heta savannen.
Jag sitter och skriver detta inlägg i vardagsrummet med mängder av levande ljus och en afrikansk skiva som jag hörde i en bar i Tanzania en kväll 1995 under mitt första möte med den afrikanska kontinenten. Bandet heter Johnny Clegg & Savuka. Ett sydafrikanskt band. En av låtarna heter "In my african dream" och är min favoritlåt. Min kärlek och faschination inför den afrikanska kontinenten och dess invånare inleddes under min månadslånga rundresa 1995 och lever vidare. Tre till besök har det blivit sedan dess och fler lär det bli i framtiden!
Häng med!

Så här skrev jag i min dagbok den 18 januari 2006:
Dag 1:
Efter en tidig uppgång rullade vi snart ut ur Johannesburg. Ett antal timmar senare nådde vi fram till Kruger National Park på em. Direkt fick vi se elefant, zebror och antiloper. Middagen intogs kring öppen eld innan vi kröp in i våra tält. Jag hade svårt att somna och vaknade kissnödig vid midnatt. Låg kvar i min sovsäck till kvart i tre då det var dags för dusch. Safari innebär tidiga morgnar och detta var inget undantag! Prick halv fem, när grindarna kring vår campingplats öppnades, gav vi oss av. Det var alldeles stjärnklart ute och endast det intensiva och trygga ljudet från syrsor hördes.
Gruppen jag reser med är trevlig även om gruppresor inte riktigt är min cup of tea. Men vad gör man inte för att få se Afrikas vilda djur?!!

Dag 2:
19 januari 2006
Vi färdas vidare mot Central Kruger medan det börjar ljusna. Det är en fantastisk, rosaskrimrande afrikansk soluppgång. Snart ser vi giraffer samt en giraffbebis. Tätt följt av gnuer, en hord bufflar, en elefant och inte minst 2 norshörningar. Frukost intas på en vacker plats ovanför en flod. Därifrån har vi utsikt över en grupp flodhästar.
Det är grymt hett idag, enligt radioprognosen kunde det bli 36 grader i Central Kruger och upp till 42 grader i Norra Kruger. Genomblöta safarideltagare. Landskapet är omväxlande och vackert. Afrika som den bild jag burit på min näthinna sedan jag såg "Mitt Afrika" med Meryl Streep första gången och lika vackert som i Östafrika. Eftermiddagen blir viltrik. Likt ett smörgåsbord radas än det ena än det andra djuret upp för oss. Elefanter, zebror, giraffer, hjortar, vårtsvin och bufflar. Dagens höjdpunkt blir em turen.
Luften darrar, vi svettas, vi har hört rykten om att lejon setts i trakten och ger oss ivriga iväg. Samtliga 16 safarideltagare är på helspänn med kameror och kikare redo. Den som ser ngt eller tror sig se ngt ropar "stop" till vår chaufför och guide, Mari-Ann.
En elefanthjord uppenbarar sig plötsligt. Vi räknar snabbt in 14, troligen är de många fler. Några små elefantungar diar. Vilket skådespel! En stund senare, när vi vänt lastbilen och är på väg tillbaka ser vi plötsligt ett lejon en bit bort. Snart ser jag ett till och till slut har vi spanat in 4 honor med 2 ungar. I samma ögonblick ser vi ett vårdsvin som obekymrat, lyckligt ovetandes vandrar rakt mot lejonflocken. För sent får han syn på det närmsta lejonet som tar upp jakten. Den rond som vi snabbt trodde att lejonet skulle ta hem slutar istället med walk over. Från lejonet. Det lilla vildsvinet hann undan, iaf den gången! Troligtvis var lejonhonon redan mätt och dessutom slö av värmen mitt på dagen.
Utan att vi märkt det, trollbundna av lejonen som vi varit, har ett oväder dragit in över savannen. Ett åskväder tornar upp sig mäktigt över den sydafrikanska himlen. Till symfoni av åska och regnsmatter rullar vi in på kvällens camping. Ikväll grillas det till middag och måltiden intas vid långbord under ett tälttak. Mysigt!
Godnatt Sydafrika! Imorgon väntar nya äventyr i en privat game park strax utanför Kruger National Park.

Det var allt jag hade att bjuda på ikväll!
Om någon har en eller flera frågor kring safaris etc är det bara att maila mig eller göra ett inlägg här på bloggen så kan jag återkomma med mer info.
Önskar er en fin fredag imorgon!
-Anna

7 kommentarer:

  1. Underbart!! Vilken berättare du är...mera tack!

    Klem Anna

    SvaraRadera
  2. å underbart! Jag har också en speciell relation till Afrika och minns mitt hittills enda besök sent 80-tal. Jag har sett Out of Africa många gånger och jag förstår fullständigt Karen Blixens faschination.

    Jag tycker precis som Anna, vilken berättare du är!

    Kram

    SvaraRadera
  3. Tack snälla Anna för att vi fick följa med till Sydafrika tillsammans med dig och få uppleva delar av det du upplevde där. Det är härligt att läsa din text och du berättar så bra. Känns som jag är med på resan. Ser fram emot mer reseskildringar. Du gör det så bra! :)

    Ha en fantastiskt fin helg och njut av solens fina strålar som faktiskt tittar fram idag!

    Kram på dig

    SvaraRadera
  4. Hej tjejer!
    Kul att ni uppskattade att hänga med på safari. Det lär bli fler tillfällen!
    Må så gott och trevlig helg!
    Kram Anna

    SvaraRadera
  5. Så underbart!
    Härligt att höra om hur andra upplevde safari i Afrika. =o)
    Det är något väldigt speciellt.
    Om du tycker om afrikansk musik, måste du lyssna på följande artister:
    Amadou & Mariam,
    Salif Keita
    Femi Kuti
    Angélique Kidjo

    kram

    SvaraRadera
  6. Hej Tine!
    Tack för hälsning och kul med tips på några andra afrikanska artister!
    Vi hörs!
    Kram Anna

    SvaraRadera
  7. Very good blog! Do you have any helpful hints for aspiring writers?

    I'm hoping to start my own site soon but I'm a
    little lost on everything. Would you suggest starting with a free platform like Wordpress or go for a paid option?
    There are so many choices out there that I'm totally confused .. Any recommendations? Kudos!

    Here is my site - desktop destroyer game

    SvaraRadera