Välkommen in för bok- eller restips!onsdag 3 augusti 2011

Bokrecension av "Sarahs nyckel"

Tatiana de Rosnay Foto: Philippe Mastas
Hej vänner!
Ikväll är det dags för en bokrecension igen. Boken är skriven av duktiga författarinnan Tatiana de Rosnay, som jag recenserade i ett tidigare inlägg, gällande boken ”Bumerang”. Denna bok heter ”Sarahs nyckel” och berörde mig mkt. Precis som i tidigare bok förflyttades jag för några dygn till Frankrike. Författarinnan är en mkt säker personskildrare och målade upp en rad starka personporträtt. Sarahs nyckel har två parallellhandlingar. Den ena utspelar sig under sommaren 1942 då Paris judar kom att samlas ihop och gå ett omskakande och förkastligt öde till mötes. I boken får man följa den 10-åriga judiska flickan Sarah. När hennes familj väcks mitt i natten av fransk polis gömmer hon i hasten sin lillebror i ett hemligt utrymme och tar med sig nyckeln i fickan. Sarah tror att hon snart ska vara hemma igen och släppa ut brodern. Hon kunde då inte ana vad som väntade henne och föräldrarna. I den andra handlingen befinner vi oss i Paris år 2002. Där får man följa den amerikansk födda journalisten Julia Armond som fått till uppgift att skriva om de franska judarnas öde, Vel´d Hiv, 60 år efter att det ägt rum. Hon kommer Sarah och Sarahs familjs öde på spåren samtidigt som mycket händer i hennes eget liv. Detta är en mkt stark och gripande bok. Genom att skildra Vel´d Hiv genom 10-åriga Sarahs ögon blir händelsen så levande att läsaren varken kan blunda eller ducka för vad som ägde rum. Detta är en bladvändare och jag fullkomligt slukade boken. Nutidsskildringarna fann jag inte riktigt av samma klass som den historiska, men det är en klart läsvärd bok. Det är en bok att läsa för dess fina språk, utmejslade persongalleri och inte minst för att lära av. Att påminna oss om att vi aldrig får glömma vår historia. Jag längtar redan till nästa bok av Tatiana de Rosnay.
Boken får 4 starka teakoppar
Önskar en fin torsdag imorgon!
-Anna
ps. Boken finns filmatiserad med Kristin Scott Thomas i huvudrollen. Jag har inte sett den ännu men snart....!

4 kommentarer:

 1. Hej Anna!
  Ännu ett boktips från dig som går rakt in på min läslista, det låter som en bok helt i min smak. Kul att den finns som film också, jag tycker mycket om Kristin Scott Thomas så jag hoppas att den ska vara bra.
  Dags att gå ut i solen nu, lite gräsklippning och annat trädgårdsjobb står på schemat idag.
  Kram Elin

  SvaraRadera
 2. Hej Anna!

  Jag kan bara instämma i din recension av "Sarahs nyckel". En mycket bra bok och jag ser fram emot filmatiseringen (som jag inte heller har sett ännu).

  Likaså var det roligt att läsa ditt inlägg nedan om "Under valnötsträdet". En underbar kokbok som jag tyvärr använder alldeles för sällan. Jag får bli bättre där för den innehåller ju sååå mycket fina recept. Dessutom är bilderna helt fantastiska! Tack för att du påminde mig! ;)

  Också ett stort tack för alla fina ord hos mig. Vad glad jag blir! :) Jag hoppas att ni har fått fina sommardagar och njutit av mycket bad och sol? Sommaren gjorde verkligen en härlig comeback i Skåne och jag njuter. :)

  Vad spännande att du och maken förälskade er Skåne och tog det stora steget att flytta ner hit. Härligt och vilket inspirerande mod! :)

  Fortsätt njuta av sköna sommardagar Anna och ha det gott!

  Kram Lotta

  SvaraRadera
 3. Två bloggare på bara några minuter, har rekommenderat denna bok.
  Filmen har gått på bio här en stund nu, men såg den aldrig.
  Kanske ska läsa boken först.
  Tack för tipset!

  SvaraRadera
 4. Hej Elin, Lotta och Tine!
  Det är kul att utbyta boktips! Kristin Scott Thomas är verkligen skicklig, ser fram emot filmen! Önskar er en fin dag!
  Kram Anna

  SvaraRadera