Välkommen in för bok- eller restips!torsdag 14 juli 2011

Gripande sommarläsning

Hej!
Hoppas ni haft en skön sommardag! Här i södern har regnet bokstavligen öst ner hela dagen. Men som bekant, efter regn kommer solsken och vi fick njuta av en solig kvällspromenad.
Jag är inne i ett riktigt "sommarläsar-flow". Fångar de små ögonblicken och tar fram boken som ständigt är inom räckhåll.
Jag har ikväll läst ut den omtumlande och mkt välskrivna boken "Dödergök" av tidigare kriminalreportern vid SVT, Katarina Wennstam.
Boken kom redan 2008 men jag har missat den fram till nu. Det blir till att bums beställa hem fler böcker av denna begåvade kvinnliga författare och journalist.
Om boken:
Dödergök är en gripande roman med två parallella brott som läsaren får följa. Dels ett hedersmord och dels en grov kvinnomisshandel som pågår under lång tid. Det märks att författarinnan är insatt i ämnena, framförallt kvinnomisshandel och kränkning där hon i boken beskriver en misshandlad kvinnas vardag och liv på ett såväl detaljerat som osminkat sätt. Wennstam stannar inte vid de vanliga klyschorna, hon gräver djupare i ämnet och låter närmast läsaren kliva in i den misshandlade kvinnans liv och tankar. Samtidigt som hon skildrar kvinnans brors syn på misshandeln, den misshandlande mannen själv, grannars handlingar respektive icke handlingar utan passivitet. Parallellt får man också följa en ung kvinna av utländsk härkomst vars pojkvän mördas av hennes familj i vad som inledningsvis ser ut att vara ett självmord men som snabbt visar tecken på att vara ett hedersmord.
Jag är full av beundran för Katarina Wennstam som belyser så viktiga samhällsämnen och som dessutom lyckas göra det på ett sådant mästerligt sett. Storyn flyter som varmt smör i solen en sommardag och under några dygn har jag förflyttat mig till den värld hon beskriver och gripits av vilka människoöden det finns i vårt så kallade trygga Sverige. Jag är insatt i statistiken kring våld mot kvinnor, vet om att det äger rum i alla samhällsklasser och miljöer och brukar följa debatten i media. Men att som i denna bok få såväl den som slår som den som plågas versioner och tankar kring det var en stark läsupplevelse. Boken är inte en sannberättelse men det är inte svårt att räkna ut att dess innehåll baseras på berättelser och människoöden som hon stött på i sitt jobb.
Det blir 5 teakoppar som delas ut ikväll
Njut av sommarkvällen!
-Anna

4 kommentarer:

 1. Gokväll! Jag har den liggandes här hemma men har inte "tagit tag" i den än. Jag tyckte den verkade lite tung, eller ämnet är ju lite tungt. Men den låter helt klart läsvärd! Den får det bli efter min pockethög som bland annat innehåller Smuts av ovan nämda författarinna!

  Här har det regnat konstant hela dagen och den enda som tycker det är bra är väl jag, för alla vill shoppa! :) Ha en trevlig helg om vi inte "hörs" i morgon! /L

  SvaraRadera
 2. Låter som en riktigt stark bok.
  Ska se om jag kan få tag i den som ljudbok. =o)
  Hoppas ni får mer sol nu och inte så massa regn.
  kram

  SvaraRadera
 3. Hej tjejer!
  Tack för trevliga kommentarer! Just nu regnar det igen och hundpromenad vankas... jeans idag med men till helgen vankas det lite sol. Förstår Lena att regn är toppen för affärerna!
  Hoppas du får tag på ljudboken Tine!
  Trevlig helg!
  Kram Anna

  SvaraRadera
 4. Hej Anna,
  En liten snabb hälsning så här på lördag kväll. Hoppas ni har en fin helg. Här regnar det, så nu blir det en kopp kaffe och levande ljus (lite höstkänsla liksom) innan det är dags att åka till jobbet.
  Jag började läsa Paganinikontraktet igår, är mycket nöjd så här långt.
  Kram Elin

  SvaraRadera