Välkommen in för bok- eller restips!måndag 25 juli 2011

Deckartips i sommarkvällen

Veckans boktips- spännande deckare av Jussi Adler-Olsen Författaren till "Kvinnan i rummet"
Hej vänner!
Ikväll följer ett boktips inom deckargenren. Hoppas ni haft en bra dag! Vi hann med en lång morgonpromenad innan regnet kom. Skönt!På eftermiddagen avslutade jag den danska deckare som fängslat mig de sista dagarna då tillfälle till läsning givits.
Kort om författaren:
Jussi Adler-Olsen belönades med Glasnyckeln 2010 för årets bästa skandinaviska kriminalroman. Han är en dansk författare och dramatiker född 1950. Jussi Adler-Olsen växte upp på olika mentalsjukhus i Danmark där hans pappa arbetade som psykiatriläkare. Dagens boktips gavs ut i Danmark 2007 och har nu översatts till svenska.
Om boken:
"Kvinnan i rummet" är den första i författarens serie om avdelning Q, en coldcase avdelning inom Köpenhamnspolisen. Avdelningen består av två medlemmar- kriminalinspektör Carl Mörck samt hans assistent Assad. Den förstnämnde har nyss förlorat sina tidigare parhästar i en tragisk händelse i tjänsten och anses svår att samarbeta med. Hans överordnade tar chansen att bli av med honom från de ordinarie utredarteamen och beordrar honom att starta en ny avdelning. Att den är belägen i polishusets källare och endast består av honom själv visar sig snart. Inom kort får den excentriske Carl Mörck en suverän parhäst i sin nye assistent Assad. Assads främsta uppgift är att städa och assistera Mörck men visar sig snart vara bra mkt bättre på polisarbete än vad han är på att koka kaffe på "danskt" sätt.

Deras första fall handlar om en attraktiv dansk kvinnlig politiker som försvann spårlöst på en Tysklandsfärja för drygt 5 år sedan. När Mörck väl sätter igång att arbeta (han är inledningsvis fullt upptagen med att surfa på nätet, ta tupplurar och allmänt återhämta sig efter det trauma han varit med om) upptäcker han snart att den tidigare utredningen innehåller en mängd brister. Assistenten Assad visar sig ha anlag för polisutredningar och de två börjar nysta upp en fasansfull historia.
Boken är fängslande och mkt spännande. Skildringen av Merete Lynggards fångenskap är välskriven, jag kan heller inte annat än gilla kriminalinspektör Carl Mörck och hans assistent Assad. Ibland får kanske beskrivningarna av Carl Mörcks trassliga privatliv ta väl mkt plats men det kan jag ta, boken för övrigt är så spännande. Slutdelen är alldeles tokspännande och jag kommer definitivt läsa mer om Avdelning Q och dess två medlemmar!
Kanske är jag väl givmild ikväll men den får 5 teakoppar av mig
Imorgon bär det av på en liten mini-semester med sonen till en god vän som bor mysigt på landet bland skog och hästar. Mannen och hunden får stanna hemma och hålla ställningarna.
Vi hörs snart igen! Må så gott!
önskar
Anna

3 kommentarer:

 1. Tack för tipset! :) En helt ny författare för mig och jag ska hålla utkik efter denna. :)

  Kram Lotta

  SvaraRadera
 2. Undrar om den boken finns som ljudbok på svenska. Måste kolla det. Härligt att lyssna på såna böcker när man går promenad. =o)
  Tusen tack för tipset!!

  SvaraRadera
 3. Toppentips, denna bok sätter jag genast upp på min lista! Har aldrig hört talas om författaren innan, men detta låter mycket lovande.
  Hoppas att du får några riktigt fina dagar med sonen!
  Kram Elin

  SvaraRadera