Välkommen in för bok- eller restips!



lördag 4 december 2010

Knysna och the Garden Route

Djungelkänsla på Bamboo the Guesthouse i Knysna
Utsikt från Knysna Heads Stranden i Wilderness
Liten & stor på vandring uppe i Millwood skogen
Välsmakande lunch på Timberlake
Samtliga foton: Bokcaféet i byn

Hej!
Hoppas ni har en skön helg och njuter av det vintriga vädret vi bjuds på! Kung Bore och hans vänner har verkligen anlänt tidigt i år!
Idag tänkte jag bjuda med er på en resa till en varmare plats! Orten heter Knysna och ligger längs med den kända sydafrikanska vägsträckan "the Garden Route".
En tidig morgon lämnar vi Stellenbosch och vindistriktet för att påbörja vår resa upp längs kusten. Slutmålet är populära semesterorten Knysna och sträckan dit cirka 45 mil. Vi färdas snart genom ett område med enorma vidder. Vetefält sträcker ut sig, de är så stora att man inte ser var de börjar eller var de slutar, betande får och kossor och något så exotiskt som strutsar dyker upp! Lunchpaus tar vi i den mysiga småstaden Swellendam.
Först vid Mossel Bay ser vi havet och det är också här som den berömda vägsträckan the Garden Route börjar. Den ringlar sig sedan upp längs kusten till staden Port Elizabeth. Namnet har den fått på grund av den prunkande grönska som råder i området. Här finns mängder av vackra, vilda stränder och urskog att vandra i.
Vid middagstid når vi fram till Knysna och vårt boende för de kommande dagarna, Bamboo the Guesthouse, ett bed & breakfast inbäddat i grönska och inrett i Bali-inspirerad stil.
Knysna är en trevlig semesterort som saknar egen strand men är vackert belägen vid en lagun i vilken man odlar ostron. Det finns en fin hamn intill lagunen och en charmig liten stad att äta och flanera i.
Under de kommande dagarna gör vi utflykter i de vackra omgivningarna. Vi flanerar på en fantastisk strand strax utanför Knysna, -Brenton on Sea, där man under perioden maj-september kan se såväl valar som delfiner hoppa bland vågorna. Vi bilar ner till Wilderness och fascineras över mäktiga berg, sjöar och djupa skogar. För de utan småbarn lämpar sig omgivningarna i Wilderness för vandringar i kuperat landskap och kanotturer. Vi gör istället en utflykt till den ekologiska gården Timberlake, strax norr om Wilderness. Där finns det höns och små kycklingar som vår lille 1-åring aldrig kunde se sig mätt på. För oss vuxna blev höjdpunkten den fantastiska lunchen som serverades på en veranda i skydd för den brännande solen.
Dagen därpå fyller vi ryggsäcken med fika och vatten och kör upp till Millwood. Det är en fantastisk urskog högt uppe bland kullarna ovanför Knysna. Vi kör och kör på allt skumpigare och dammigare grusvägar innan vi finner avtagsvägen till Jubilee Creek, vår startpunkt för vandringen. Vi har valt en kortare tur på 3,6 km som ringlar sig fram längs en bäck och genom djupaste skog och som avslutas uppe vid ett litet vattenfall där man också kan bada. Just i detta område rådde en guldrusch på 1880-talet och vi vandrar i pionjärernas fotspår. Det är få folk i farten denna morgon och vi njuter av grönskan och fågelkvittret.
På kvällen köper vi med oss thaimat hem från en av Knysnas många restauranger och intar den på vår lilla uteplats bland banan- och palmblad. Snart somnar vi alla tre trötta av alla nya intryck.
Dagen därpå bär det av söderut igen med slutmål Kapstaden. Men vi tar nu vägen över bergen tillbaka som tar oss upp till området Klein Karoo. Mer om det en annan dag!
Trevlig lördag!
önskar
Anna

3 kommentarer:

  1. Kung Bore ja .....lite kallt :)


    S
    A
    T
    U
    R
    D
    A
    Y

    S
    H
    O
    W

    O
    F
    F

    Välkommen att vara med :)
    Håkan

    SvaraRadera
  2. Aaah, så vackert! Vilken grönska och vilken natur, det är verkligen storslaget. Kan se framför mig er sons lycka över att få titta på hönsen och kycklingarna, vi hade nämligen egna höns när vår Emil var i samma ålder.
    Hoppas att ni har en bra helg. Vi har just kommit hem efter en heldag av ljusstöpning och julpyssel, nu sitter jag i soffan med lite glögg och ska strax sova.
    Kramar
    Elin

    SvaraRadera
  3. Å vilken härlig resa o otroligt vackra bilder , jag vill också resa dit !!! Känner fler som varit i S.A. o alla säger samma sak , ett helt fantastiskt land. Vem vet , en dag kanske ... ?

    Kram på dig ! Betty

    SvaraRadera