Välkommen in för bok- eller restips!



onsdag 29 december 2010

Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap

Veckans bok
Mary Ann Shaffer Hej!
Så har jag just läst ut en underbar bok! Det är med en känsla av saknad som jag läser sista sidan i boken med den annorlunda titeln "Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap". Det är ett gott betyg åt boken. Känner ni igen er? När man är så förtjust i en bok, dess handling eller karaktärer, att man liksom hushållar och ransonerar sidorna för att den ska räcka längre och man därmed, för ytterligare några dagar, ska få umgås med bokens karaktärer och få vistas i deras miljö. Så var fallet med denna bok!
Om författarinnan:
Boken är författad av amerikanskan Mary Ann Shaffer. Hon föddes 1934 i West Virginia, USA. Mary Ann Shaffer jobbade hela sitt yrkesverksamma liv som bibliotekarie. Detta var hennes debutroman och blev också hennes enda utgivna bok då hon avled 2008. Det blev hennes författande systerdotter som fick slutföra boken åt henne.
Om boken:
Bokens början utspelar sig i efterkrigstidens London. En ung författarina, Juliet, får en dag ett brev från en man på kanalön Guernsey som hittat en bok som tillhört henne. Detta blir början på en tät brevväxling dem emellan. Mannen, Dawsey, skriver om det boksällskap som han och några till grundade under tyskarnas ockupation av ön. Juliet blir nyfiken på detta sällskap och börjar brevväxla med fler av dess medlemmar. Hon fascineras av deras berättelser och livsöden under den 5 år långa tyska ockupationen och bestämmer sig snart för att resa dit.
Underbara miljöskildringar från kanalön Guernsey som väcker minnen hos mig. Jag tillbringade en månad där en sommar för länge sedan och upptäckte då denna vackra ö från en cykelsadel. Boken är skriven i brevform. Den målar upp ett verklighetstroget porträtt av hur livet tycks ha varit för öns invånare under några svåra ockupationsår på 1940-talet. Karaktärerna är alla lätta att tycka om och boken är som en skål jordgubbar med vispad grädde till serverad en solig sommardag i syrénbersån.
Klart läsvärd och den får 4 rykande teakoppar av mig!
Önskar er en skön onsdag kväll!
-Anna

3 kommentarer:

  1. Den ska beställas så fort jag kommer hem, tack för tipset!

    SvaraRadera
  2. Hej Elin!
    Var just inne på din blogg och lämnade en liten hälsning! Hoppas ni har det fortsatt toppen bra och att solen visat sig mer denna veckan!
    Kram Anna

    SvaraRadera
  3. Tusen tack för tipset! Jag känner så väl igen känslan av ransonering av sidorna och saknaden innan man ens läst slut... Detta blir ett köp när vi kommit hem igen. Jag har packat fyra pocket (det är det enda som är packat än så länge:) som ska med. Hittar kanske en till på flygplatsen. Gillar att stå och välja en bok innan planet lyfter! Kram kram!

    SvaraRadera