Välkommen in för bok- eller restips!



fredag 26 november 2010

Bo på vingård i Sydafrika

Liten viltspanare Frukost i stugan Vårt fina boende för en vecka
Vår utsikt - vinodlingar och mäktiga Simonsbergen Samtliga foton: Bokcaféet i byn

Hej!

Så har vi lämnat den sydafrikanska sommaren bakom oss och landat i ett snöigt Skåneland. Stora kontraster på många sätt! Efter tre fantastiska veckor börjar det bli dags att summera årets långresa. Jag inleder med ett inlägg från Remhoogte Wine Estate, där vi tillbringade resans första vecka. En boendeform som gjord för småbarnsföräldrar eller andra som vill ha lite mer frihet samt kunna laga egen mat.

En vecka på vingård i Stellenbosch
En tidig november morgon landar vi med vår 1-åring i Sydafrika. Vi har "överlevt" den långa flygresan och äventyret kan börja! Vi provar ut rätt bilbarnstol och sen bär det av i hyrbilen mot vårt boende för den kommande veckan - Remhoogte Wine Estate, beläget några kilometer norr om Stellenbosch. Juliet Boustred som tillsammans med sin familj äger och driver vingården Remhoogte tar emot oss vid slutet på den vackra allén som ringlar sig upp mellan vinrankor och blommande afrikanska liljor. Bilden ramas in av de mäktiga Simonsbergen. En kort stund senare är vi installerade i vårt hem för den kommande veckan. Sonen älskar stugan från första stund och vi undrar stilla hur vi någonsin ska kunna lämna denna undersköna plats. Stora glasdörrar leder ut på verandan där två vilstolar väntar och man blickar ut över zebror, gaseller och gnuer. Inomhus väntar ett smakfullt inrett rum med en köksdel samt en vardagsrumsdel med öppet upp i nock. Ett sovrum med utsikt i två vädersträck samt ett fint badrum. Allt skinande rent. Dagarna passerar i ett lugnt tempo. Sonen vaknar redan vid 6 och väntar då ivrigt på att vi ska dra undan gardinerna så han kan få se några söta gaseller beta utanför fönstret.

Frukosten äter vi ute på verandan och ser hur arbetsdagen drar igång på vingården. En traktor puttrar förbi på väg upp för kullarna för att ordna med bevattning av de värdefulla vindruvorna, zebrorna söker skugga i en träddunge och sonen på gården och tillika Remhoogtes vinmakare numera, Chris Boustred, passerar förbi på sin fyrhjuling för en morgoninspektion av gårdens odlingar och marker. 33 hektar vinodling med druvar av sorterna cabernet sauvignon, merlot, shiraz och pinotage och sedan en kort tid tillbaka, även chenin blanc återfinns på sluttningarna. På förmiddagarna gör vi utflykter bland traktens vingårdar. Vinprovning för oss och vattenflaska och kex för sonen. Vinerna smakar fantastiskt, och miljöerna är som tagna ur en sagobok. Eftermiddagarna tillbringar vi oftast hemma på gården. Vi guidas runt i vinmakeriet och får provsmaka kommande viner och testar förstå också gårdens alla vinsorter. Den fantastiskt goda, röda cabernet sauvignonen blir min favorit. Efter eftermiddagsvilan rullar vi ut en filt i gröngräset i skuggan av ett träd och sonen får leka med utsikt över djuren och dammen nedanför. Novemberrusket hemma känns främmande och väldigt avlägset. På kvällarna lagar vi egen middag av de fantasiska råvaror som finns att köpa. Vi lyxar med avacados dagligen, tomater som smakar som de ska, grillar kött och fisk på sydafrikanskt sätt, sk braii eller åker ner till Stellenbosch och hämtar take aways. Varje kväll avslutas med en promenad runt gårdens ägor. Vi sätter lilleman i bärmesen och sedan bär det av upp längs kullarna mellan rader av växande druvor och blommor. Landskapet är så vackert att man stundtals undrar om det är en kuliss. Bergen är ständigt närvarande och nedanför oss spatserar de lite tokiga gnuerna, de känguruhoppande gasellerna och de coola zebrorna. En vecka går fort och det blir dags att ta farval av familjen Boustred och ge oss av upp längs vägsträckan the Garden route med slutmål Knysna. Men dit får ni följa med en annan dag!
Trevlig helg!
önskar
Anna

4 kommentarer:

  1. Fantastisk miljö :)


    S
    A
    T
    U
    R
    D
    A
    Y

    S
    H
    O
    W

    O
    F
    F

    hos mig
    VÄLKOMMEN att vara med..
    Håkan

    SvaraRadera
  2. Varmt välkommen hem Anna!

    Jag är så glad över att höra att ni har haft en bra resa, men måste även erkänna att det är roligt att du är tillbaka här på bloggen "på riktigt" igen! Dina inlägg är alltid lika inspirerande och fina.

    Stellenbosch verkar ju vara ett paradis på jorden, det låter nästan som en saga att kunna se ut över zebror och andra exotiska djur från sitt boende. Bilden på sonen är helt underbar, även de andra bilderna så klart. Vilket fantastiskt ställe att få börja resan på, jag blir mer och mer övertygad om att jag måste besöka SA ganska snart.
    Jag önskar er än en gång välkommen hem, och hoppas att ni får en fin första adventshelg. Vilken omställning det måste vara för er att komma tillbaka till vinter och kyla igen.
    Kramar från
    Elin

    SvaraRadera
  3. Hej Elin!
    Tack för dina snälla ord! Ja visst måste ni åka till SA vid tillfälle! Vilket snöväder det är här hemma, lite mysigt det också! När jag tröttnar på det tänker jag bara sluta ögonen och drömma mig bort till "vår" stuga på vingården. Då blir jag glad och varm inombords!

    Ha en toppen bra måndag i snöyran!
    Kram Anna

    SvaraRadera
  4. Jag sitter med mitt morgonkaffe och kalla vinterfötter och ryser över din text om Stellenbosch. Vi har faktiskt pratat litegrann om att åka till Sydafrika. Eftersom vi inte kan ta semester under hösten så bokade vi en blixtresa till Thailand för några veckor sedan. Men nästa gång, när vi kan ta tid på oss att välja, då blir det nog Sydafrika. Nu måste jag läsa vidare! Kram Lena

    SvaraRadera