Välkommen in för bok- eller restips!onsdag 9 mars 2011

"håpas du trifs bla i fengelset"

Boken "håpas du trifs bla i fengelset"
Susanna Alakoski Foto: Dan Hansson
Hej vänner! Ikväll kommer ett litet boktips! Jag läste ut Susanna Alakoskis roman ”håpas du trifs bla i fengelset” i förra veckan.
SusannaAlakoski föddes i Finland 1962 men växte sedan upp i Ystad, Skåne. Idag bor hon utanför Stockholm. Hon är författare och socionon. 2006 debuterade hon med ”Svinalängorna” som hon belöndes med Augustpriset för. Kvällens boktips gavs ut 2010. Håpas du trifs bla i fengelset är en naken, knivskarp skildring av två syskons svåra uppväxt med missbrukande föräldrar i ett fattigt hem. Som vuxna går de olika livsstigar, ”duktiga” Anni blir socionom och brodern Ami gör kriminell karriär och fortsätter ett missbruk som han inledde redan i ung ålder. Det är en knivskarp skildring av syskonkärlek, missbruk, missbruksvården, fattigdom och ett Sverige inte alla känner till. Språket är korthugget, vilket jag har svårt med en bra bit in i boken. Men som kompensation är meningarna stundtals så otroligt, närmast ofattbart, laddade. Alakoski är väl insatt i ämnet och målar upp en sorglig, verklighetstrogen och smärtsam tavla av två människors uppväxt i ett trasigt hem. Hon står på barnens sida och de delar som skildrar Anni och Samis barndom är stundtals så smärtsamma att jag tänker att boken bara måste få ett lyckligt slut. Jag kommer på mig själv med att knappt våga vända blad i slutet av boken av rädsla för att brodern ska ta en överdos och dö. Boken går i stor del i moll (jag gav nästan upp ett kort tag i mitten…) men mot slutet innehåller den en del dur, och jag hoppas, hoppas på ett gott slut. Hur det går? Det får ni själva läsa! Jag ger den 3 starka teakoppar eller 4 svaga!!

Må så gott! -Anna

3 kommentarer:

 1. Det lät som en mkt STARK bok. Ska se efter den när jag kommer "hem" i sommar. Tack för boktips, Klem Anna

  SvaraRadera
 2. Hej! Jag läste boken i slutet av förra året.. Gripande & bra tycker jag! Du gjorde en bra recension av den tycker jag!

  Ha en toppenfredag! Kramis

  SvaraRadera
 3. Oj, det lät som en spännade bok!
  Läste Svinalängorna för ett ett tag sen och gillade den starkt. Kanske borde leta efter denna på internet oxå.
  Tack för tipset!
  =o)

  SvaraRadera