Välkommen in för bok- eller restips!söndag 30 september 2018

Bokskog, bokhyllor och bokips!

En av boksamlingarna hemma. Foto: Bokcaféet i byn

Hej vänner!
Hur har ni det? Hoppas skön helg!
Vi har haft en mysig helg med mkt tid för skogspromenader. Det doftar så ljuvligt i bokskogen så här års.
Idag mötte vi en stor hjortfamilj uppe på en höjd. Vinden blåste från fel håll och de hörde oss nog inte. Den stora hjorten med vackra horn kollade på oss innan han och gjorden satte fart nedför backen i bokskogen. Mäktigt!

Så har vi varit på lunch hos härliga grannar. Deras hus är fullkomligt täckt av böcker. Älskar deras mysiga hem. 
Någon bokmässa blev det inte för mig i år men jag läser böcker, bläddrar i böcker och sorterar bland mina böcker. 

 För att fira att det är böckernas helg vill jag dela med mig av några boktips.
Har samlat in några av mina favorit läsupplevelser från de senaste åren. 
Kommentera gärna med egna tips om ni har tid & lust!

 1.  "Ljuset vi inte ser" av Anthony Doerr
   En av mina absoluta favorit läsupplevelser 2017. En stark bok om en ung blind fransyska som flyr det ockuperade Paris och hamnar i kuststaden Saint Malo under andra världskriget. Samtidigt får läsaren följa en ung tysk pojke som växer upp på barnhem och senare blir soldat specialiserad på radioteknik/avlyssning. Fantastisk skildring av den lilla människan under det hemska kriget. Skickligt förmedlar den att det inte finns några vinnare under ett krig, alla är människor oavsett nationalitet och alla är förlorare i ett krig. 
  
2.  "Det var vi som var Mulvaneys" av Joyce Carol Oates

 Ingen skildrar människans komplexa natur och mindre smickrande sidor som Joyce Carol Oates gör.  I denna skildring får man följa en familjs förändring eller snarare förfall efter en händelse. Som över en natt förändras alla familjemedlemmarnas roller och liv. Stark och högst läsvärd. 


3. "Swede Hollow" av Ola Larsmo
"Swede Hollow" är en fantastiskt rörande skildring om de fattigare, svenska Amerika emigranterna och deras nyorientering i det stora landet i väster. I boken får man följa en rad svenskar som aldrig kom längre än till det fattiga området intill floden nere i dalen. Här inrättade de sina liv, födde barn, arbetade, umgicks främst med andra landsmän och slutade ofta sina dagar utan att ha lämnat dalen.4."Kriget har inget kvinnligt ansikte" av Svetlana Aleksijevitj
Jag tyckte "Kriget har inget kvinnligt ansikte"var ett mästerverk. Boken är så berörande och består av så många gripande skildringar och kvinnoöden. Författarinnans vackra språk och fascination över den lilla människan, och krigets hemskheter.Så läsvärd! Klart värd sitt Nobelpris i litteratur som hon tilldelades år 2015.

5. "Kärlek Vänskap Hat" av Alice Munro
Detta är en bok av ytterligare en kvinnlig Nobelpristagare (2013). Jag har även läst "Brinnande livet", "Tiggarflickan" och "För mycket lycka" av denna kanadensiska författarinna. Kvinnoskildringar som fängslar från första till sista sida.
Så här börjar "Kärlek, Vänskap, Hat";
 "För många år sen, innan så många av de lokala järnvägslinjerna drogs in, kom en kvinna med hög fräkning panna och burrigt rött hår in på järnvägsstationen och förhörde sig om transport av möbler./../" Alice Munro tar verkligen novellskrivandet till dess yttersta höjd.


Önskar er alla en fin första oktober vecka!
Kram Anna

2 kommentarer:

 1. Önskar att jag kunde dela med mig av någon läsupplevelse men kommer just nu inte på någon - märkligt. I helgen läste för barnbarnen 3 och 7 år. Det blev Possum Magic av Mem Fox, illustrerad av Julie Vivas.Mem är en Australiensisk barnboksförfattare. Boken köpte jag i en liten bokaffär i den lilla stad Bendigo i Australien. Ett år senare var Mem här i Sverige och höll en föreläsning på stadsbiblioteket, då pratade hon om just den boken. Jag hade den med och hon skrev en hälsning i den. Mem Fox har också skrivit en bok till föräldrar om läsning. Detta blev mitt bidrag.

  SvaraRadera
 2. Åh tack för fina boktips! Då har jag något att se fram emot i höst...
  Önskar dig en glad och mysig helg!
  Kram från Titti

  SvaraRadera