Välkommen in för bok- eller restips!torsdag 6 mars 2014

Några boktips i marskvällen

Bild lånad via Pinterest från jongenandmeisje.tumblr.com 

Hej vänner!
Hoppas ni har en bra vecka. Jag har fått en rejäl förkylning men sånt går över. 
Äntligen,äntligen, ÄNTLIGEN tänkte jag att jag skulle göra skäl för bloggens namn och dela med mig av några boktips. Det var länge sedan sist! 

Ikväll blir det tre debutantromaner som jag önskar tipsa om;
Den alldeles underbart brittiska "Harold Fry och hans osannolika pilgrimsfärd", den spanska, historiska romanen "Tiden där emellan" som tog mig med storm och så Majgull Axelssons välskrivna skönlitterära debutroman "Långt borta från Nifelheim".

"Harold Fry och hans osannolika pilgrimsfärd" är skriven av den brittiska dramatikern och numera också författaren, Rachel Joyce. Jag fullkomligt älskade boken för dess anspråkslöshet, kärlek till den lilla människan och det vardagliga stundernas storhet. 
Harold Fry är en pensionerad man som lever ett stillsamt (trist) liv i ett kallt äktenskap i ett hus längs en gata som vilken annat hus som vilken annan gata, i en stad i södra England. Hans liv förändras den dagen då han får ett brev från en gammal kollega i vilket det står att hon är döende i cancer. Harold går ut genom dörren för att posta ett brev till henne men i stället för att posta brevet påbörjar han i sina slitna seglarskor en pilgrimsfärd norrut i syfte att hinna fram till henne innan hon dör. Detta låter kanske tillräckligt för en story. Men bokens storhet för mig är hur den sakta och försiktigt nystar upp knutarna i Harolds liv, i takt med att han inser hur och varför hans liv blivit som det blivit ser han också möjlighet till förändring. Parallellt får man följa Harolds fru Maureens uppvaknande. Välskriven och lättläst.
Jag ger boken 4 teakoppar

"Tiden där emellan" är en fantastisk bladvändare på 686 sidor av den spanska författarinnan Maria Duenas. Boken utspelar sig i Spanien, Marocko och Portugal och bjuder på såväl spänning, romantik som historia. Den unga sömmerskan Sira från Madrid flyttar 1936 huvudstupa till Marocko för ett liv i sus och dus med sin spanske älskare. Kärleken bedrar henne och snart står hon ekonomiskt blottad i Nordafrika utan möjlighet att återvända hem. I Spanien rasar nu ett hänsynslöst inbördeskrig. Sira tar upp sömnaden igen och syr fantastiska kreationer åt de europeiska fruarna bosatta i den lilla enklaven. Andra världskriget bryter ut och Sira värvas av den brittiska underrättelsetjänsten och återvänder för deras räkning till Madrid där hon syr upp klänningar åt de förnämsta nazisternas fruar.
Boken är intressant som en historisk skildring men bjuder också på  spänning och exotiska miljöer.
Jag ger den 5 teakoppar.

"Långt borta från Nifelheim" av Majgull Axelsson gavs ut redan 1994. Jag upptäckte denna eminenta författarinna först förra året och har nu plöjt några av hennes alster. "Långt borta från Nifelheim" skildrar en frånskild svensk diplomat, tillika kvinna och mor under några dagar då hon vakar vid sin döende moders sida i den lilla staden i Sverige som hon kommer ifrån. Det är tydligt för läsaren att Cecilia står på randen till ett sammanbrott. Hon är helskodd, fysiskt sätt,  efter att ha genomlevt ett vulkanutbrott på Filipinerna men psykiskt är hon nära en kollaps. I boken får man backa  tillbaka tiden med Cecilia och ta del av vad det var som hon upplevde under dygnen som hon var försvunnen efter vulkanutbrottet.
Boken är spännande och miljöskildringarna och personporträtten från Filippinerna gripande och verklighetstrogna. En annorlunda bok men annorlunda på ett bra sätt.
Jag ger den 4 teakoppar.

Nu väntar tea här, tyvärr inga scones idag, men dock sluttampen av den underbara boken "För mycket lycka" av Alice Munro!

Trevlig fredag och helg!
Kram Anna

5 kommentarer:

 1. Hej Anna! Tusen tack för fina tips, du är fenomenal på att ge bra bok-tips! Alla ger mersmak, men Tiden däremellan ska jag definitivt läsa!

  Tänk vad skönt nu när man känner våren i luften! Vilken kick! :) Och du… skulle det bli aktuellt med en roadtripp till Nashville är jag den förste som hänger på! :)

  Kram och trevlig fredag i morgon! /Lena

  SvaraRadera
 2. Du är fenomal! Det ordet kom till mig innan jag ser att Lena också använde det ;)

  Du får mig att välja stanna tiden, sluta med allt jag gör och läsa. Älskar dina tips, dina bokval. Vilken värld det finns och personer som tagit sig tiden att skriva ner dessa historier.

  Hoppas du snart mår bättre!

  Varm kram
  Lotta

  Ps. en roadtrip till Nashville --- då hänger jag med!

  SvaraRadera
 3. Tack för tipsen! Du skriver fantastiskt bra recensioner, sådär lockande att man känner att man måste läsa dem för att få vet hur det gick :)
  Hoppas att armbandet har hittat fram till dig!
  Önskar dig en finfin helg!
  Kramen

  SvaraRadera
 4. Härliga boktips som får mig att vilja skaffa alla och genast ge mig hän i böckernas värld:)
  Roadtrip till Nashville - jag är på!

  Hoppas nu du kryar på dig snabbt, att du fått njuta lite av dagens härliga solstrålar och skyndat på tillfrisknandet:)
  Ha en fin helg och stort tack för att du fortsätter kika in hos mig:)
  Kramar
  Suz

  SvaraRadera
 5. Nu är jag ingen romanläsare men vill bara titta in och önska dig en skön söndag...
  Kram

  SvaraRadera