Välkommen in för bok- eller restips!måndag 6 januari 2014

Köksträdgårds funderingar i januari

Bilden lånad från http://www.gardenvarietydesign.com/ via Pinterest
 
 
Bilden lånad från lulabellesview.blogspot.com via Pinterest
 

Bild lånad från indulgy.com via Pinterest

Bild lånad från http://www.tradgardsdesign-jens.blogspot.se/ via Pinterest
 Hej vänner!
Hoppas ni haft en bra måndag. Allt bra här i södern.
Just nu har mannen och jag så smått börjat planera för årets grönsaksodlingar här hemma. Klart är att vi fördubblar köksträdgårdsytorna i år. Spännande och ambitiöst! Får se om det håller hela vägen. Klart är också att äldsta sonen, vår 4-åring, i år får en egen odlingslåda att prova sig fram i. Han vill odla morötter, ananas, tomater, citroner och jordgubbar. Sikta högt så når du stjärnorna!! Det gläder mig mkt att han delar vårt odlarintresse! För egen del väcktes det först när vi flyttade ner till Skåne och vi köpte vårt nuvarande hus.
 
Som inspiration hittade jag en rad fina bilder! Jag plöjer också böcker på ämnet. Bland annat fina "Odla dina egna grönsaker" av Åke Truedsson. Han talar sig varm för odling i djupsängar vilket vi överväger att prova i de nya landen. Tidigare har vi odlat i pallkragar samt i låga friland.
 
Någon mer som odlar något hemma eller som kanske drömmer om att prova?
Det finns inget härligare än att få skörda sina egna grönsaker tycket jag. Dessutom helt obesprutade. Första året odlade vi potatis, vilken lycka att ha egen potatis till midsommar! Andra året blev vi lite modigare och satsade på sallad, bönor, majs och solrosor. Majsen blev en succé och ngt som vi med varierat resultat fortsatt att odla. Årets stora favorit var nog, bland många starka kandidater, ändå rödbetor. Som vi frossade! Något annat vi kalasat på denna sommar är tzatsiki då mannen fick god fart på gurkorna i växthuset.
 
Foto: Bokcaféet i byn
 
 
Önskar er alla en fin vecka!
Kram Anna

6 kommentarer:

 1. Vilken lycka med en egen stor trädgård att odla i. Det är verkligen en dröm, att få skörda egenodlade grönsaker fria från gifter och skit! kan tro att ni njuter av att planera :)

  Kram Anna

  SvaraRadera
 2. Jag önskar att jag hade mer intresse av att odla, jag skulle så gärna vilja men inser att intresset är för litet och att tiden inte finns.
  Köper dock nästan alltid ekologiska grönsaker.
  Kram
  //bara anna

  SvaraRadera
 3. Wow, vilka bilder och härliga planeringar som du bjuder på Anna! Nu vill jag nästan ta ett skutt in i våren. Älskar era ambitiösa planer och jättefint att storebror får en egen odling. Underbart! Morötter, ananas, tomater, citroner och jordgubbar - kunde inte ha valt bättre själv ;) Hoppas vi får följa med här i bloggen!

  Tack underbara för fina ord som alltid!

  Varm kram, önskar er en fin helg!

  Lotta

  SvaraRadera
 4. Hej Anna!
  Här kommer en hälsning från Phillip Island. Äntligen här sedan igår. Hade supervarmt, härliga 35 och varm kväll sominte alltid är så vanligt I mina trakter, så vi satt ute länge och njöt. Jag hitta ett gott rosevin som jag satt och sippa på, det kommer bli min grej I år ;-). Iallafall under semestern.
  I morse hade det sjunkti ute och det blev aldrig mer än 20 grader. På förmiddagen åkte vi därför till Chuchill Island där de hade marknad, en helt underbar sådan med en massa gott.
  På eftermiddagen gick vi till stranden, barn kan ju bada hur kallt det än är *skratt*. Själv avhöll jag mig. Kommer bli varmare I övermorgon så då blir det bada av för mig.
  Vilka mysiga bilder du hittat som trädgårdsinspiration. Tänk att ha det så stort att barnen kan ha sin egna lilla lott att odla på, det skulle jag gilla, ja även tjejerna. Vet du vi gav upp att odla majs i år. Flickorna tyckte det var synd men vi tyckte att det var på tok för mycket jobb för väldigt lite utdelning. Vi har ju inte så stor yta att man får prioritera lite. Och när den väl är mogen brukar den vara så billig I affären att de nästan är gratis. Kanske ändrar vi oss nästa år, vemvet.
  Blir lite sugen på att hitta lite plats för rödbetor dock.
  Ha en mysig helg!
  Kram Anette

  SvaraRadera
 5. Hej hej! Hur har veckan varit? Hoppas ni mår bra allihop! Saknar dig när du inte är här...
  Kram
  //bara anna

  SvaraRadera
 6. Hej Anna!

  Underbara inspirationsbilder du bjuder på och visst är det härligt med internet som erbjuder mängder med inspiration. Jag sparar ner bilder i inspirationsmappar som jag plockar fram då och då och bara njuter av. Och vad härligt med era planer för odlingssäsongen. Det kommer att bli strålande. Ni har en fantastisk trädgård Anna och dessutom ett ljuvligt växthus. Och jag vet ju hur starkt ni brinner för god och bra mat så att storebror vill ha en egen odlingslåda förvånar mig inte alls. Så spännande att följa odlingarna varje dag.

  Här planeras det också för kommande säsong och det är så roligt att drömma och längta. Jag har en kryddträdgård i tankarna. Vi får se hur det går. Men allra mest längtar jag nog efter att hänga upp hängmattorna under äppelträden. ;)

  Jag hoppas att ni har det riktigt gott och njuter till max kära Anna. Ta hand om varandra!

  Kram Lotta

  SvaraRadera