Välkommen in för bok- eller restips!torsdag 17 oktober 2013

Boktips för höstkvällar

Bild lånad från Tumblr

Hej vänner!
Hoppas ni har en fin höstvecka.
Här hemma har läslusten eller kanske snarare läs ron åter infunnit sig. Efter att jag läst ut Jonas Gardells gripande trilogi infann sig en läspaus. Efter det har jag kommit en bit i "Out of Africa" av Karen Blixen men det går sakta framåt. Istället hittade jag i hyllan en annan bok från Kenya, "Den vita massajen" av Corinne Hoffman som jag tidigare läst men nu läste om. I förrgår plöjde jag en fransk bok som heter "Nathalie. En delikat historia" av David Foenkinos.
Jag tänkte skriva några rader om böckerna:
 
"Torka aldrig tårar utan handskar: Kärleken, sjukdomen och döden" av Jonas Gardell:
Detta är en fantastiskt vacker, smärtsam och berörande skildring om det grymma öde många homosexuella män gick till mötes i Sverige när aids gjorde entré under 1980-talet. Inlevelsefullt och trovärdigt mejslar Jonas Gardell ut bokens karaktärer. Med hela palettens färgskalor beskriver han en grupp unga mäns barndom, liv, hopp och drömmar. Och den mardröm som de gick till mötes i och med  sjukdomen aids ankomst. Särskilt Gardells skildring av några av de döendes slutskeden, inte minst den isolering som de inom vården utsattes för, stannar kvar i minnet. Böckernas titel hänsyftar på den regel som fanns om att de smittade inte fick vidröras utan handskar och är så gripande att tårarna rinner. Att många sedan dog i ensamhet, i svåra plågor och inte sällan i ung ålder berör starkt. Men boken skildrar också ljuspunkter, hur vilsna själar finner varandra och ett liv utan förnekelse, starka kärleks- respektive vänskapsband, täta, gripande beskrivelser av uppväxten som homosexuell på mindre orter, Rasmus eller som i hans pojkvän Benjamins fall inom Jehovas vittnen.
Jag skulle kunna skriva hur mkt som helst, så många välskrivna sekvenser i boken som jag skulle vilja återge men jag väljer att istället uppmana er att läsa böckerna.
Jag är generös ikväll och ger del 1 och 2, 5 teakoppar och del 3 4 teakoppar (viss upprepning och inte lika välskriven i mitt tycke).

Här hemma rusar tiden iväg så det blir inget längre inlägg ikväll, fler recensioner kommer helt enkelt en annan dag!
Trevlig helg!
Kram Anna

3 kommentarer:

 1. Åh, jag laddar för att läsa de böckerna jag med. Ser fram mot att läsa dem!

  Kramkram Anna

  SvaraRadera
 2. Kikar in för att önska dig också en trevlig helg!
  Hoppas det blir en härlig hösthelg till, att prognosen med moln har helt fel.

  Ha det fint och sköt om dig, vännen!
  Kram
  Suz

  SvaraRadera
 3. Hello my dear! Vad fint att titta in här igen <3

  Jag skulle så gärna vilja läsa alla tre böckerna som Jonas skrivit. Blir ännu mer sugen nu när du har läst dem och ger så gott betyg. Jag såg TV-serien och tror böckerna ger mer djup och tid åt varje karaktär.

  Här strålar hösten och är nu i sin "prime time" - mitten av oktober alltså är en fantastisk tid för leaf peaking i Connecticut!

  Härligt med böcker Anna och jag har flera som jag fått under mitt Sverigebesök. Som jag längtar att komma igång!

  Varm kram
  Lotta

  SvaraRadera