Välkommen in för bok- eller restips!



söndag 3 februari 2013

5 byar värda ett stopp på norra Mallorca

Vy över dalen vid Alaró


Byliv i Fornalutx



Galilea, liten by med stor utsikt

Vinprovning i vacker miljö på Santa Catarina, strax söder om Galilea

Mandelträd i blom om våren mellan Bunyola & Orient

Tågstationen i byn Bunyola
Samtliga foton; Bokcaféet i byn
 
Hej vänner!
Hoppas ni har en riktigt skön helg!
Här har vi tillbringat dagen på Österlen hos mina föräldrar. Semlor plockades upp på Olof Viktors bageri längs vägen. Mums!
 
Resan runt Mallorca tar oss idag till 5 byar jag gillar skarpt på dess norra sida.
1) Till Alaró far vi främst för dess vackra omgivningar. Att vandra upp till Castell del Allaró på en solig dag är en natur upplevelse. Makalösa vyer uppifrån det gamla fortet över berg, dalar, skog och hav. Ta med picknick eller ät på en enkel bykrog på vägen tillbaka.
I omgivingarna kring Alaró ligger också en vingård, Castell Miguel, med hänförande utsikt över omgivningarna.
 
2) Till Fornalutx återvänder vi ständigt. Soliga sommardagar kokar det i byn som ligger tryggt inbäddad vid bergens fot men under resterande årstider är det härligt att flanera i de trånga, kuperade gränderna och förstås slå sig ner för en fika på det lilla bytorget. Byn är omgiven av hundtratals, kanske tusentals apelsin- och citronträd. Så kallas också Fornalutx för apelsinstaden.
 
3) Till Galilea kommer vi via en annan trevlig ort, Es Capdellá. Vi satsar på att komma dit tidigt för att få utsikt över nejden från det lilla caféets altan. En stund senare brukar vandrare ha hittat upp för slingriga stigar till den lilla, lilla byn men den storartade utsikten. Om våren är det sagolikt vackert när mandelträden står i full blom. Byn är också omgiven av olivträd och vackra stenterasser där man i århundranden odlat. På vägen ner svänger vi i rikting mot Andratx och passerar vår favorit bodega -vingården Santa Catarina.
 
4) Till Bunyola är det lätt att ta en avstickare när man är på väg upp till Sollér från Palma. Strax innan tunneln svänger man av höger och vips passerar man först den lilla tågstationen (ligger längs sträckan Palma-Sollér) och strax därefter den lilla byns kärna. Ett stort torg, som sig bör i varje mallorquinsk by, där man lätt kan spendera en timmes iakttagande av bylivet medan man avnjuter en appelsinjuice och en baguette. Den som inte ska till Sollér och som dessutom inte räds serpentinvägar svänger in mellan husväggarna där det skyltas "Orient". Vackra vyer utlovas och orörd natur. En del vandringsleder för den som önskar snöra på sig kängorna.
 
5) Slutligen, sist men inte minst den trivsamma byn Esporles, fjärran från turisttäthet och en plats för den som vill uppleva levande byliv från första parkett. Byns torg är stort och ett antal uteserveringar ryms. På andra sidan flodfåran ligger en rad vackra stenhus. Parkera bilen och flanera runt. Den som önskar lite historiakunskap besöker den för allmänheten öppna 1600-tals herrgården La Granja. Vi har ännu inte varit där men i april så....!
I utkanten av Esporles börjar en vandringsled i riktning mot byn Bayalbufar och havet.
 
Allt för ikväll!
Önskar er en god start på kommande vecka!
Kram Anna

8 kommentarer:

  1. Vi gifte oss på Mallorca, skulle gärna vilja åka dit igen...snart.

    Må så gott!

    SvaraRadera
  2. Hej Anna!
    Så underbart att ha gift sig där! Var på ön var det?
    Kul att du hittade in här och tack för hälsning!
    Kram Anna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var i svenska kyrkan i Palma, 1995, så det är ett tag sedan....

      Radera
  3. Vilka underbara bilder från Mallorca! Jag har inte varit där så många gånger, men älskar verkligen ön.
    Det blir tyvärr inte så många resor när man har två små hundar, men nu fick jag en riktig längtan
    att åka dit. Dessutom blev jag sugen på ett besök hos Olof Victors!
    Måste nog åka dit och testa deras semlor, kanske kan bli den 12e då det är semmeldagen!
    Ha det gott!
    Kram Melodys matte

    SvaraRadera
  4. Det som fastnade idag när jag läste din blogg var
    1. att jag måste ta och göra semlor snart och hur ska jag få in det i schemat när det redan är nästa vecka. Trodde jag hade mer tid på mig.
    2. Dina bilder på byarna fick mina tankar att vandra till den franska film triologin (eller var det bara 2 filmer) om Manon, den unga flickan vars pappa (Gerarde Depardiue stavning??) dog för att han inte lyckades få vatten till sina odlingar. Manons källa tror jag en av filmerna heter hette. Såg dem för inte så länge sedan när de gick på TV här hos oss. Har tidigare sett dem på bio när de kom ut på 90-talet. Helt underbara filmer och en fantastiskt fin historna. Rekommenderas varmt om du missat dem.
    Hoppas du fick en fin dag ihop med sonen när han nu fick vara hemma från dagis.
    Många kramar Anette

    SvaraRadera
  5. Som vanligt blir jag alldeles varm i hjärtat av dina bilder och ord, du får mig att i tanken förflyttas till de platser du beskriver. Å vad jag längtar till den dag jag får åka till Mallorca, då kommer jag att utgå helt från dina tips.

    Semlor från Olof Victors är säkert något alldeles speciellt. Semlor är inte någon jättefavorit hos mig, men om dom är bra gjorda kan dom faktiskt vara gudomliga.

    Vi håller på för fullt att försöka planera vår sommarsemester, men det går inget vidare eftersom vi inte kan bestämma oss. Men det är i alla fall jättekul att diskutera och drömma, och förhoppningsvis lyckas vi ta någon sorts beslut så småningom. Det finns ju så mycket man vill se här i världen!

    Ha en jättefin vecka Anna!
    Kram Elin

    SvaraRadera
  6. Åh så idylliskt det ser ut!! Ahh, så avslappnande och härligt. Vill bara dit!

    Det skrivs verkligen om semlor överallt nu tycker jag :-) Och bilder överallt. Dom ser ju så goda ut men jag blir ofta besviken. Men ibland hittar man en pärla och då gillar jag dom :-) Har hört ryktas om att det ska finnas ett bageri någonstans norr om SF som gör semlor, kanske en road trip dit? :-)

    Vad mysigt med en hemmadag för dig och sonen idag förresten! Tänk att Bolibompa fortfarande finns :-) Berättade om Bolibompa för en amerikan härom dagen, hon tyckte det var ett mycket roligt namn :-)

    Stor kram!

    SvaraRadera
  7. Du borde bli Mallorcas rese-ambassadör vännen :) Dina beskrivningar är ljuvliga! Visst är det mysigt med denna vita värld utanför, men jag har tröttnat nu. Ingen mer snö tack!! Jag längtar efter värme och vårdoft. En biljett till Mallorca hade inte varit dumt. Men nu väntar verkligen en ny tid för oss här i Helsingör och det finns ingen tid för semester på länge. Jag mailar dig och berättar. Du har väl också något spännande att berätta tror jag ;) Men just idag är det lugnt hör hemma i soffan, då både jag och lilla A är sjuka. Och jag som ska öppna butiken imorgon, typiskt! Ska försöka att kurera mig så gott det går. Hoppas att ni har haft en bra vecka och får en mysig helg! Varm kram, Ulrika

    SvaraRadera