Välkommen in för bok- eller restips!måndag 21 januari 2013

Boktips i januarikvällen

Fina skildringen "Buddha in the Attic"

Författarinnan Julie Otsuka

Hej vänner!
Hoppas ni haft en fin dag!
Hos oss blev det en hemmadag då sonen snörvlar och hostar.
Vi har invigt vår juicecentrifug- vilken juice och vitaminkick den bjöd på(!),
bakat småbröd i pepparkaksformar, kört tågbana och vilat på soffan.
Utomhus virvlade stora, vackra snöflingor.
Det är så vackert ute just nu!
Jag njuter av ljuset som börjat återvända, klara dagar är det numera ljust härnere ända till 17 och imorse redan vid 7 ljusnade det.

Under semestern plöjde jag böcker. Det är semesterlycka det! Att hinna läsa på tider på dygnet som vardagen normalt inte tillåter. Att läsa i skuggan intill poolen en förmiddag i januari, läsa en hel kväll i rummet på hotellet, att läsa sittandes på en parkbänk i Las Palmas med storstadsbruset framför sig eller på en stenstrand i charmiga Puerto de Las Nievas en solig eftermiddag medan pojkarna leker intill.

Den vackra boken "Budda in the Attic" (tack kära svägerska med familj för en alldeles klockren julklapp!) fascinerade mig redan från sidan 1. Den är författad av den amerikansk japanska författarinnan Julie Otsuka. Hon är uppvuxen i Kalifornien, USA och dotter till två japanska invandrare. Hon har en masterexamen från Columbia University och är numera bosatt i New York. Julie Otsuka har valt att skildra japanska invandrares historia i sina böcker, Buddha in the Attic har givits ut i Sverige under titeln "Vi kom över havet".

Buddha in the Attic skildrar en generation japanska kvinnors öden. I början av 1900-talet skickades de med båt till Amerika för att gifta sig med landsmän som emigrerat tidigare. De kallades "picture brides". De hade fått se foton av sina blivande män, vilket dock vid ankomst till piren i San Francisco ofta visade sig vara foton tagna för många år sedan alternativt föreställde mannens snygge vän.
Advokater och egenföretagare, som en del av männen framställts som, visade sig vara hårt arbetande säsongsarbetare, husen som männen, eller snarare agenturen som skulle ordna dem fruar, hade beskrivit i breven till de blivande fruarna, visade sig vara skokartonger i de sämre delarna av staden eller en barack på en gård någonstans ute på landet där de för tillfället försörjde sig.

Jag måste nämna den annorlunda skrivformen som Julie Otsuka valt. Boken igenom talar hon om kvinnorna i vi-form, pluralis. Rakt igenom. Stundtals, främst i den främre delen av boken störde det mig, jag ville veta varje enskild kvinnas öde, inte få tolv exempel uppradade på hur de kunde bo eller var de kunde jobba. Desto fler stunder uppslukades jag av kvinnornas öde som förstärktes och fördjupades genom de många beskrivningarna.
Till exempel i texten nedan från sid 61 där hon beskriver deras barn:
"We laid them down gently, in ditches and furrows and wicker baskets beneath the trees. We left them lying naked, atop blankets, on wowen straw mats at the edges of the fields. We placed them in wooden apple boxes and nursed them every time we finished a row of beans. When they were older, and more rambunctious, we sometimes tied them to chairs. /.../ And after a while their voices grew fainter and their crying came to a stop. And at the end of the day when there was no more light in the sky we woke them up from wherever it was they lay sleeping and brushed the dirt from their hair. It´s time to go home."

Skildringen är så närvarande, så osminkad och rak, språket så bildrikt att jag ser bokens scener framför mig. Historien så gripande att jag glädjs över att dessa människoöden får en chans att belysas, om än i efterhand.
Läs den och fascineras!
Den får 4 starka teakoppar.

Önskar er alla en fin vecka!
Kram Anna

8 kommentarer:

 1. TACK för härligt boktips Anna!

  Som alltid blir jag enormt sugen. Din bokvärld är fantastik! Jag ler när du skriver att Julie Otsuka skriver i vi-form. Min man talar så ibland ;)

  4 starka tekoppar låter lovande. Buddha in the Attic lägger jag till min lista!

  Å, Anna...om du har tid/lust blir jag jätteglad om du tycker till om mina headers. Jag leker mig fram (har fått hjälp med idéerna) och hoppas jag ska hitta en ny "piffig" variant som känns rätt och passar min blogg.

  KRAM!
  Lotta

  Ps. Hoppas lilleman kryar på sig. Skönt att få vara hemma när man mår dåligt. Juice och tågbana låter härligt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt Lotta att kunna bjuda in dig i min bokvärld!! Ja det är en speciell och mkt välskriven bok! En epok/händelse som jag inte alls kände till sedan innan. Dina headers är fina allihopa men jag ska självklart välja en eller några favoriter!!
   Sköt om dig!
   Kram Anna

   Radera
 2. Gokvällsan!
  Du är en baddare på boktips....önskar bara att jag hade mer tid att placera min rumpa i en väl nersutten fåtölj, en thékopp i ena handen och en härlig bok i andra och bara njuta. Mitt källarprojekt tar på krafterna märker jag och stundtals måste jag sjunka ner någonstans. Jag kikar just nu igenom alla mina gamla Jean d´Arc-living tidningar och suger åt mig tips och idéer. Jag tänker inredning, drömmer inredning och andas inredning....kan det vara nåt fel på mig då?? Eller är det bara så att jag lever för mitt intresse?? Ibland undrar jag! ;o)))
  Men fint blir det i alla fall i källaren, ljust och mysigt! Vi vill ju ta bort den där källarkänslan eftersom mer än halva källaren faktiskt inte är någon källare, utan som en våning till. Minns inte om Thomas visade er den när ni var här?! Har nu bara en Kermitgrön vägg kvar, men där krävs specialfärg eftersom den ligger under jord. Nästa projekt är trappan som ska målas och sen ska hela tvättstugan renoveras....pust....!! Men vad annars gör man i januari när det är som tristast ;o)
  Hoppas att lilleman har det bättre. Fast visst kan det vara lite mysigt med en hemmadag.
  Fick ett nytt thé i helgen som är alldeles fantastiskt gott! Hoppas kunna bjuda dig på det en dag, annars skriver jag senare vilket det är.

  Njut resten av kvällen...jag ska njuta mitt nya thé :))
  Kramisar
  Ulrika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hallå Ulrika!
   Jag har sagt det förr men säger det igen, din energi är beundransvärd! Renovera en källare, du kan du! Själv läser jag hellre böcker och surfar på resor!!
   Gott med nytt tea, jag fick ett rött cheesecaketea i helgen av min syster. Jätte gott!!
   Idag är det dagis och jobbdags igen här!
   Önskar dig och familjen en fin dag på andra sidan sundet!
   Kram Anna

   Radera
 3. hej Anna, det var längesedan jag tittade in hos dig, planerar några dagar i Mallorca, jag har läst dina fina tips...har du fler, nära en strand eller nära staden Palma eller centralt, du får gärna maila mig...norrebro.lindberg@hotmail.com

  Kram helena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Helena!
   Kul att du kikade in och så härligt med en Mallorca resa att se fram emot! Ska återkomma med några tips till helgen!
   Ha en bra dag!
   Kram Anna

   Radera
 4. Låter som en väldigt bra bok!! Intressanta människoöden, tänk att komma till USA så och allt man trott visar sig vara osant. Och vilket hårt liv.

  Hoppas lille sonen kryar på sig fort! Kanon med vitaminkick!
  Kram!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Christina!
   Ja vilken ankomst till ett nytt land (bara båtresan hade kunnat ta knäcken på många!) och sedan upptäcka att inget du utlovats stämmer. Kvinnorna och den japanska kolonin i San Francisco verkar ha haft en speciell gemenskap sinsemellan.
   Önskar dig en fin dag!
   Kram Anna

   Radera