Välkommen in för bok- eller restips!



lördag 15 december 2012

Tre favoritplatser för en vinterresa

Camps Bay, Kapstaden, Sydafrika


Jag och lilleman i Sydafrika november 2010

Familjära, underbara Parker Guest House, Kapstaden


Morgon i storstaden Mumbai

Färgsprakande marknad i lilla staden Mysore

Beachlife på Anjuna Beach, Goa

Hyddan mannen och jag flyttade in i på suveräna Patnem Beach, södra Goa, Indien
Samtliga foton från Indien och Sydafrika av Bokcaféet i byn

Skönt öliv i thailändska arkipelagen
Bilden lånad från googlepictures.com

Rum att drömma om på the Haadtien Beach Resort, på ön Ko Tao, Thailand

Lilla pärlan Ko Tao, Thailand
Fotona från Ko Tao från Haadtien Beach Resorts hemsida

Hej vänner!
Tredje advent imorgon!
Hur har ni det?
Hos oss i södern regnar det idag. Tråkigt att se all vacker snö smälta bort...
Men vi har fått mer snö och vinter de senaste veckorna än vad vi kan räkna med,
jag ska leva på dessa vackra minnen länge!
 
Vad sägs om att ut och resa ikväll?!
I natt drömde jag att jag var tillbaka i Sydafrika och hos Liz och Phil på underbara bed & breakfast stället Parker Cottage i Kapstaden.
När jag idag tänker tillbaka på vår vistelse hos dem tänker jag på de härliga kvällarna på verandan när gästerna och oftast Phil samlades kring en flaska vin och snacks. Middagstips utbyttes och stämningen var hög. Frukostarna i den mysiga matsalen. Vårt fina lilla rum. Läget, ett stenkast från restaurangstråket i Tamboerskloof. Vid den senaste resan (som småbarnsföräldrar) valde vi istället en liten lägenhet på deras andra ställe, Mountain Magic Garden Suites. Inte lika stilfullt som Parkers och lite längre upp i backarna men med fantastisk utsikt över Kapstaden och havet.
 
Indien drömmer jag ständigt om och längtar tillbaka till. Sedan den första resan har jag varit fast. Men det har inte känts som ett första handsval som småbarnsförälder. Men tids nog så är vi tillbaka i landet som förtrollar, förfasar, fascinerar och aldrig lämnar mig oberörd. Mannens och min  vinterresa till södra Indien för några år sedan glömmer vi aldrig. Buss- och tågresorna, Mumbais storstadspuls, egenhet och speciella karaktär, mysiga lilla Mysore och det miljövänliga hotellet Green Hotel, dess marknad inte minst. Men kanske bäst av allt, ljuvliga, kryddiga delstaten Goa.
Vi checkade in i en enkel hydda på vackra stranden Patnem Beach, södra Goa och njöt strandliv, kul umgänge, oslagbar mat samt utflykter norrut, dels till charmiga Panjim men också till onsdagsmarknaden i Anjuna.
 
Thailand var det många år sedan jag besökte nu. Kompis K och jag anlände till den lilla dykarön Ko Tao dagen före nyårsafton 98. Vi hittade en alldeles underbar bungalow på en kritvit strand omgiven av en hage full av blommor i de vackraste av färger. Nyår firade vi med några nyfunna svenska vänner. Vi blev dock sena till middagen och alla ställen hade stängt köken så vi hamnade på en litet gatukök när vi åt nyårssupé på plaststolar under ett lysrör. Sent nattbad och därefter följde bekymmerslösa dagar på stranden. Jag plöjde deckare om nätterna sittandes i trappan ner till badrummet med en ficklampa som ljuskälla. Varje eftermiddag åt vi söt ananas intill havet.
Jag har varit tillbaka i Thailand några gånger därefter och har ibland sett pärlor förvandlas till turistgetton. Men det finns många fina, mindre exploaterade ställen att besöka, bara man är beredd att hoppa på båten och bege sig lite längre ut!
Detta ställe, the Haadtien Beach Resort tyder på att lilla Ko Tao nog genomgått en förvandling men tusan vad läckert det ser ut. Jag vill bara hoppa på båten från Surat Thani, checka in med familjen och leva strandliv några veckor och njuta god thaimat.
 
Vad säger ni, hänger ni med eller drömmer ni kanske om andra platser?
 
Önskar er alla en fin tredje advent imorgon!
Här ska det monteras gjutjärns spiraltrappa från Quesarum.
Spännande!
Kram Anna

13 kommentarer:

  1. Hej Anna!
    Man blir så sugen när du skriver om dessa platser. Har ju inte varit i sydafrika men i östra afrika och dit längtar både mannen och jag tillbaka till. Att får resa runt och ta del av människoliv och djurlivet på härliga safaris, men det lär dröja när man har två små barn.
    Indien har fascinerat mig men inget jag riktigt tänkt på att åka till, kanske för att alla alltid säger hur sjuk man blir, vet inte.
    Thailand är jag sugen på men dit har jag inte kommit, hamnade ju här istället liksom och de flesta resor "over seas" som vi nu gör går ju till sverige i första hand. Men visst skulle vi vilja åka med hela familjen dit då alla säger att det är barnvänligt och lättrest. Men jag tror att precis osm du ärinne på att man måste välja och vraka lite så att man kanske inte hamnar i värsta turistfällan där, eller så är det just dit man ska med barnen, på ett av dessa "all inclusive" hotellen.
    Visst är det härligt att drömma sig bort och tänka och planera framtida resor.
    Ha en fin 3:e advent!
    Kram Anette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hallå Anette!
      Östafrika är verkligen en upplevelse det med! 17 år sedan jag var där. Tiden går fort! Jag tror Uganda var mitt favorit land då. Fast djurlivet i Tanzania gick inte av för hackor det heller.
      Ja visst är det härligt att drömma, planera och så genomföra resorna tillsammans! Dina flickor har fördelen att få ta del av två kulturer och språk. Spännande!
      Må så gott!
      Kram Anna

      Radera
  2. Vilken lockande rubrik! Och ja, såklart jag hänger med. Du kan ta mig vart du vill ;)

    När jag tittar ut genom fönstret och ser regnet strila ner ter sig dina bilder så frestande att jag vill boka någon omgående. Både Thailand och Sydafrika är nya destinationer för mig. Förstår om du längtar tillbaka till Indien. Efter resan till Nepal kan jag helt leva mig in dessa känslor.


    Ha en fin vecka Anna. Slutspurt innan jul!

    Varm kram
    lotta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lotta!
      Svaret till dig hamnade lite längre ner!!
      Kram igen

      Radera
  3. Hej Anna!

    Jag tokgillar att resa tillsammans med dig och följer utan tvekan med. :) Jag har inte besökt dessa länder utan dessa resupplevelser ligger framför mig och du kan sannerligen locka med dina resguider vännen.

    Själv drömmer jag mig iväg till Irland varje kväll innan jag somnar eftersom jag just nu läser en resguide inför vår resa till Dublin. Läser och längtar.

    Annars blir det mesta av mitt resande dessa dagar i min egen skapade värld när jag skriver på min bok. Och det är inget dumt resande alls. :)

    Ja, det gick snabt att gå från -22 grader och mängder med snö till +5 grader och barmark. Men nästan 3 veckor med ett vackert vitt landskap är inte illa här i Skåne så på något vis känns det inte hela världen om det blir en grön jul. Det blir bra det med. :)

    Ta nu hand om dig Anna och ha en fin vecka.♥

    Kram Lotta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt Lotta! Jag är säker på att du är ett strålande trevligt ressällskap! Tänk om man kunde fylla ett litet hotell någonstans i världen med alla goa bloggvänner man lärt känna för en bloggträff med restouch! Underbart hade det varit!
      Nepal är verkligen ett alldeles unikt ställe det också! Förstår att du gillade det!

      Önskar dig också en fin vecka Lotta!
      Kram Anna
      Ps. Jag tänker på ert lilla hörn av världen dagligen och det förskräckliga som skett. Rörande tal av Obama häromdagen.

      Radera
    2. Hallå Skåne-Lotta!
      USA-Lottas svar hamnade visst under fel inlägg....!
      Tack för fint inlägg här! Så spännnande med er kommande Dublinresa!
      Jag kan tänka mig att in bok bjuder dig på resor i såväl tid som rum! Blir det kanske en skrivpaus under julen?
      Ja visst blir det fint med jul nu oavsett om den blir vit eller grön. Julstämning är det ingen brist på!
      Sonen frågade imorse om det var idag tomten skulle komma. Det lär bli en lång vecka för honom!
      Jag fortsätter dricka underbart Englandstea och drömma mig bort till London!
      Önskar dig en fin vecka!
      Kram Anna

      Radera
  4. Självklart hänger jag med Anna, du är bäst på att locka med dina läsare jorden runt! Även om det är mysigt med allt juligt just nu så behöver jag få drömma mig bort denna tid på året. Och eftersom jag inte har besökt något av de länder du tipsar om så lockar dom väldigt mycket.

    Hoppas att din vecka har börjat bra. Här har vi haft en mild och vacker dag, och på jobbet var det lagom mycket att göra. Inget att klaga på denna måndag alltså! :)

    Kram Elin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Perfekt Elin, I count you in!!! Så kul de hade varit, som jag skrev till USA-Lotta ovan med en bloggresa ut i världen!!
      Gårdagen avslutades med ett ryggskott så jag är rätt mör idag. Har jobbat hemma men imorgon väntar en rad möten så då blir det till att bita ihop. Men vad gör det, julen är i sikte!!
      Blir det mkt jobb för dig då?
      Sköt om dig kära bloggvän!
      Kram Anna

      Radera
  5. Men nu blev jag ju ressugen igen! Vilka bilder och berättelser!
    Vad är de färgglada "konerna" på marknaden? Kryddor?
    Älskar bilbilden i Mumbai också och vill flytta in på Haadtien Beach Resort!!
    Din blogg är underbar <3
    Stor kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Christina!
      Kul med hälsning från dig! Kanske på svensk mark nu? Det är om jag minns rätt, färgpulver. De smyckar ofta gatorna med vackra mönstermålningar, då ofta gjorda med färgpulver.
      Ja en tur till Ko Tao skulle inte vara fel!!
      Kram Anna

      Radera
  6. Drömställen allesammans!! Nu hade jag inte haft något emot att gå barfota i sand och känna värmen från solen.....komma bort från slasket som plötsligt blev efter allt regnande. Nästan all snö är borta och frågan är om vi nu får en grön jul i alla fall?
    Men alldeles snart ska jag få sticka ner fossingarna i ett par pjäxor och känna fartvinden i ansiktet. Lääängtar!!!
    Vi fick mail från det stället vi ska bo på idag och vi har fått en lägenhet med balkong ut mot sjön, en fantastisk utsikt, och ett supermysigt hus.
    Men först lite julfirande med familjen. Inte många dagar kvar nu.....efter att både jag o lilla A varit sjuka måste jag nu ta tag i julklappsinköpen imorgon. Känns som hög tid, för sen håller jag öppet i butiken till helgen och det är sista gången det här året :)

    Är såååå jättenyfiken på er spiraltrappa, du måste visa bilder snart :) Kan tänka mig att det blir hur fint som helst.
    Och det där franska skåpet ni köpte....åååååh det går verkligen inte av för hackor!! Kan man bli förälskad i en möbel?! ;o))
    I januari ska jag ta tag i målningen av vårt nya skåp och börja ommöbleringen i matrummet + en hel del andra projekt som ligger och lurpassar!! Full fart på nya året alltså....

    Ha en fortsatt mysig kväll, ska snart krypa till kojs med min nya Kajsa Ingemarssons bok!!
    Natti natti
    Ulrika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulrika!
      Härlig resa ni har framför er och så kul med mail från stället innan med goda nyheter!! Ska ta och fota trappan snart!!
      Önskar dig en toppen helg i butiken i helgen!
      Kram Anna

      Radera