Välkommen in för bok- eller restips!torsdag 6 december 2012

Förtrollande novellsamling att ge bort i julklapp?Hej vänner!
Hoppas ni har en mysig december vecka.
Jag njuter av snö, tända ljus och klart mysigare hundrundor.
Imorse fick jag och vår vovve den perfekta starten på en dag.
Efter tidig frukost gav vi oss av längs snötäckta småvägar.
Det hade börjat ljusna, snön gör sitt till och dessutom en klar, fin morgon.
Vi var omgivna av vårt böljande skånska landskap, dagen till ära inbäddat i ett fluffigt, tjockt lager snö. Likt knappnålar lyste det från husen i omkringliggande byar.
Det är detta jag älskar med vår sydliga utpost,
-sikten, vyerna och känslan av oändlighet.
Ingen skog eller hög bebyggelse som hindrar ögats resa.
Bara öppna vidder....
En kärleksförklaring till Skåne en kväll i december!
 
En annan kärlek är den alldeles fantastiska novellsamlingen
"Det där som nästan kväver dig"
av begåvade Chimamanda Ngozi Adichie. Har ni inte läst den eller hennes två andra briljanta verk, "En halv gul" sol samt "Lila hibiskus" så har ni många fina lässtunder framför er.
 
Denna lilla bok radar upp träffsäkra, vackert skrivna noveller likt pärlorna på ett pärlhalsband.
Jag läser dem och förflyttas till hennes barndomsland Nigeria.  Denna gång letar sig bokens handling en rad gånger över havet till Amerika, det handlar om utanförskap- att ha lämnat sitt hemland för en till synes drömtillvaro i USA, men blev det en dröm eller en mardröm? Hemlängtan, att införlivas i en kultur så annorlunda från den man vuxit upp i samt också möten mellan det tradionella Nigeria och det moderna.
 
Jag är som ni som följer bloggen vet, en stor fantast av Joyce Carol Oates. I denna novellsamling fann jag vissa drag som överensstämmer mellan de båda författarna. Kanske är det lättare att identifiera likheter när handlingarna plötsligt utspelar sig på samma arena -USA, om än av skildrare med olika glasögon på sig. Den gemensamma nämnaren är den osentimentala skildringen av människors mindre smickrande sidor. Hur de båda skalar av individens pansar, yttre skal för att bit för bit sätta ihop personen igen, bestående av goda såväl som mindre smickrande sidor.
 
"Det där som nästan kväver dig" är ett litet mästerverk som bjudit mig på berikande läsning i decembermörkret. Det som slog mig efter att ha läst ut respektive novell är att jag inte ville att de skulle ta slut och att min återkommande tanke var, den här novellen skulle kunna ligga till grund för en roman. Så bra är de. Så bra är Chimamanda Ngozi Adichie.
5  rykande heta teakoppar delas ut ikväll.
 
Jag önskar er alla en fin fredag imorgon och skön helg!
Kram Anna
 

6 kommentarer:

 1. När kommer din bok Anna!

  Du skriver så otroligt trollbindande. Vill inte att det ska ta slut ;)

  Jag har ju haft Lila hibiskus" på min lista. Nu lägger jag till Det där som nästan kväver dig. Vad härligt med en bok som är så bra att man inte vill att den ska vara över. 5 rykande koppar kan jag inte motstå!

  Njut av ert vackra vinterväder fina Anna. Önskar er skön och avkopplande helg!

  Kramar
  Lotta

  SvaraRadera
 2. God morgon!

  Tack för fina tips! De är allihop olästa hos mig! Det är ju så pirrigt att ha ett par böcker framför sig som man vet är bra! Jag fick en hög från min kollegas barn i går (jultidningar du vet, ibland månste man stödköpa och ibland finns det faktiskt något guldkorn). En av böckerna var i alla fall Catrin Streetes "Mina år med Bin Ledens". Kan vara intressant läsning.

  Idag är det fredag igen! Jag hängde upp nya gardiner i matrummet i går och sitter här och njuter! Det känns att julen närmar sig, inte minst pga vädret! :)

  Njut dagen och helgen, fina du! Förresten. Ert växthus. Galet fint!

  Kram Lena  SvaraRadera
 3. Hej Anna!
  Vilken härlig beskrivning av din morgonpromenad. Jag har nu i två dagar pulsat runt i snö och delat ut flyers i massor av brevlådor :) Det har varit såååå skönt. Jag skulle helst vilja promenera varje dag, men hinner inte med. Eller kanske rättare sagt, inte tar mig tid ;o) Man mår toppen efter en promenad, så jag tror att det får bli ett nyårslöfte...haha!!

  Även om värmen har varit på hela morgonen i butiken, så känns det lite ruggigt där ute idag. Så jag håller mig mest här inne och spanar ut efter kunder. Under tiden bakar jag en saffranskaka med smuldegstäcke. Imorgon kommer det bloggbesök till butiken från Göteborg och jag tror att vi ska hinna med en liten glögg också. Därför kunde det vara gott med en saffranskaka till :)
  har aldrig provat den förr, så det blir spännnade!!

  Önskar dig och familjen nu en underbar 2:a advents-helg. Myyyys o njuuuut!!
  Varm kram
  Ulrika

  SvaraRadera
 4. Å denna bok är helt underbar, jag läste den ju i slutet av sommaren tack vare dig! Tack för en fantastisk läsupplevelse, tror inte att jag har tackat dig tidigare.

  Hoppas att du och familjen har en fin fredagkväll. Här går jag och barnen omkring i mjukisbyxor och bara myser medan mannen är på julfest. För min del känns det helt perfekt med en lugn hemmakväll. Nötter i skålen och ett gott vin i glaset, inte dumt alls!

  Kram Elin

  SvaraRadera
 5. Tack för ett spännande boktips. Visst är Skåne till sin fördel just nu i sina rena vinterkläder.

  SvaraRadera