Välkommen in för bok- eller restips!onsdag 21 november 2012

Boktips i höstmörkret

Boken "Den hemliga dottern" av Shilpi Somaya Gowda

"En smak av vin" av Joanne Harris

"Jungrutronen" av Sue Monk Kidd

Hej vänner!
Hoppas ni haft en fin onsdag!
I Skåne håller det milda vädret i sig.
Frost i måndags morse och strålande solsken men därefter steg temperaturen igen.
 
Jag har njutit av en hel del bra böcker på senare tid och tänkte tipsa om tre stycken ikväll.
Samtliga utspelar sig utomlands och inbjuder till resor i drömmarna.
Inte fel att varva verkliga resor med!!
 
"Den hemliga dottern" är författad av den kanadensisk födda författarinnan Shilpi Somaya Gowda, dotter till två indiska emigranter från storstaden Mumbai, Indien.
Det är just i Indien som boken tar sin början. En fattig landsortskvinna, Kavita, föder en dotter som omgående dödas på grund av sitt kön. Våndan är stor vid den andra förlossningen. Ensam beger hon sig till ett skjul där hon föder ännu en dotter. Men hon vägrar låta detta barn dö och beger sig på en mödosam färd till storstaden Mumbai där hennes syster känner till ett barnhem. Hellre än att låta sin flicka gå samma öde till mötes som den förstfödda lämnar hon med blödande hjärta bort sin lilla dotter.
 
Samtidigt i USA får den ambitiösa läkaren Somer ännu ett missfall. Hon är gift med kirurgen Krishnan, född och uppvuxen i Mumbai, Indien. Hon är närmast besatt vid tanken på att bli mamma och är först tveksam till mannens förslag om att adoptera ett barn från hans hemland. Men de beslutar sig för att adoptera och befinner sig snart i ett myllrande, kvavt Mumbai. Somer drabbas av en kulturkrock lika omfattande som de indiska monsunregnen.
Med sig hem till USA har de den lilla flickan Asha.
 
I vuxen ålder vill Asha återse sitt ursprungsland och tillbringar ett år i Mumbai på ett stipendium. Hon flyttar in hos Krishnans föräldrar och lika främmande som hennes adoptivmamma Somer fann Indien, lika hemma känner sig Asha.
Hon börjar söka efter sitt ursprung. Samtidigt lever Kavita och hennes man ett strävsamt liv i Mumbai. För ett antal år sedan gav de upp livet på landet för att söka lyckan i storstaden tillsammans med sitt tredje barn och den ende som fick bli kvar i familjen- en son. Kavita lever med ständiga plågor över att ha givit upp sitt dotter.
Ashas bakgrund framträder på samma sätt som som man skalar en apelsin, bit för bit.
Som Indien älskare och inte minst Mumbai fantast (även om jag också ofta förfärats där, det hör Indienvistelser till) förflyttar jag mig i tankarna under några kvällar till den myllrande storstaden längs Indiens västkust. Jag lider när jag läser om sedvänjor så tragiska att klockorna närmast stannar, ler stort när jag läser om de starka familjebanden och den kryddiga maten. Amerikaskildringen som pågår parallellt griper mig inte i samma omfattning men bidrar till bokens variation i miljö och kultur.
Jag tycker den är klart läsvärd och ger den 4 starka teakoppar
 
 
Underbara boken "En smak av vin" är ännu en läsvärd bok av brittiska författarinnan Joanne Harris (som också författat "Chocolate" samt " En doft av apelsin").
Författaren Jay Macintosh har för många år sedan skrivit en bestseller. Någon uppföljare av samma klass har inte kommit, istället lever han ett slarver liv i London på royalties från den tidgare succén samt en och annan dålig sciencefictionbok. Han lever i ett bekvämt men oinspirerande förhållande med en yngre kvinna och väntar på att inspirationen till ännu ett mästerverk ska återvända. Så en dag dyker ett reklamblad upp i brevlådan. Hans blick dras till huset på det. En gård i Frankrike. Utan att ha sett den köper han gården och över en natt har han avslutat sitt förhållande och korsat kanalen.
I den lilla franska byn, på den slitna gården omgiven av köksträdgård och vinrankor, återfår han livslusten och skrivförmågan. I takt med att han lär känna de excentriska byborna dansar fingrarna fram på tangentbordet. Mest nyfiken är han på den till synes osociala grannkvinnan som hela byn tycks undvika. Sakta rullas hennes livshistoria upp medan köksträdgården väcks från sin törnrosa sömn, huset får nytt tak och en person som haft stor betydelse i Jays förlutna dyker upp och finns vid hans sida.
Trots en högst trevande inledning lyfter boken därefter och bjuder på  härlig läsning. Drömmen om Frankrike helt enkelt. Mörka novemberkvällar är det som balsam för själen att få förflytta sig till den franska landsbygden, läsa om grödorna som odlas, vindruvorna som skördas och solen vars strålar skänker värme såväl som ljus. Det nybakta brödet hos bagaren i byn, kaffet som serveras hos madame L.
Jag ger även denna bok 4 teakoppar.
 
Så kvällens sista bok, som faktisk är en ljudbok.
"Jungfrutronen" av Sue Monk Kidd uppläst av eminenta Gunilla Röör. Den utspelar sig mestadels på en liten ö utanför South Carolina, USA. En ö där livet har sin gilla gång för de luttrade öborna. Jessie, bokens huvudperson, återvänder till sin barndoms ö då mamman drabbas av psykisk ohälsa. Hon är först tveksam, många är minnena från uppväxten där, inte sällan smärtsamma då hennes far gick bort i ung ålder. Jessie befinner sig vid ett värskäl i sitt liv. Dottern har flyttat hemifrån och börjat på college, hon börjar tvivla på sitt äktenskap. På ön förälskar hon sig i en av munkarna vid klostret. Han ska snart avlägga sitt slutgiltiga klosterlöfte och står också han inför ett svårt val. Att stanna där för alltid eller att återvända till civilisationen, ett ställe han fann svårt att leva i efter att ha förlorat sin fru och det barn hon bar på.
Sue Monk Kidd skildrar öborna med värme och respekt. Värme för deras lojalitet gentemot varandra, respekt för alla de vedermödar de möts av men ändock strävsamt går vidare.
Miljöskildringarna är bokens höjdpunkt för mig. Hur Jessie och munken Hugh sakta glider fram i en båt längs floden i flamingokolonin. Vädrets makter, öbornas karaktärer. Inte minst de äldre kvinnorna. Stundtals trasslar författaren in sig i onödiga metaforer men det räddas upp av Gunilla Röörs fantastiska berättarförmåga och bokens driv. Tidiga morgnar och sena eftermiddagar, varje dag under några veckors tid, lyssnar jag till Jungfrutronen under mina bilresor till och från jobbet. Vissa gånger vill jag knappt kliva ur bilen, så fängslad är jag av ett kapitel. Andra gånger skyndar jag mig ut till bilen för att få fortsätta lyssna.
Vi avslutar kvällens bokkavalkad med ännu en 4:a. En svag fyra för dess innehåll men en stark fyra på grund av uppläserskan.
 
Hoppas ni också hittar tid och lust att läsa någon bok som trollbinder er, inspirerar eller kanske bjuder på ett skratt eller en portion eftertanke!
Jag har börjat läsa ännu en bok av underbara Chimamanda Ngozi Adichie. 
 
 
Må så gott!
Kram Anna

13 kommentarer:

 1. Anna, du trollbinder mig med dina recensioner! En fröjd att läsa. Och jag blir såklart så sugen att läsa dessa böcker. Det är dax för en riktigt fängslande och bra bok i mitt liv nu ;)

  Varm kram
  Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lotta!
   Hoppas du hittar en riktigt bra bok att sluka i november mörkret!
   Trevlig helg önskar jag dig!
   Kram Anna

   Radera
 2. Tack för utförliga boktips.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Kul att du hitatt hit! Inte fel att ha Olof Viktor inom räckhåll!!

   Radera
 3. Tack!Härligt med lite boktips!
  Ha det gott!
  *Kram Helen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Helen!
   Roligt att du kikat in hos mig! Härligt att kunna bidra med boktips! Må så gott du med!
   Kram Anna

   Radera
 4. Vad kul jag har just nu den hemliga dottern som ligger och väntar!! Jag åker till Indien nästa vecka så jag tyckte den passade så bra. Kul att du tyckte den var bra!!

  Kram Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lotta!
   Då har du trevlig läsning framför dig och inte minst en spännande resa! Jag blir nyfiken på vilken del av Indien du ska till?! Kanske ett yogacenter i Kerala?! Jag ska hålla utkik på din blogg efter Indieninlägg!!
   Kram Anna

   Radera
 5. Hej vännen!

  Det är en fröjd att läsa dina bokrecensioner och dina alltid knivskarpa observationer av språk, miljöer och karaktärer. Shilpi Somaya Gowda är ny för mig och definitivt en författare jag ska kolla upp vid nästa besök i en bokhandel eller ett bibliotek. Joanne Harris är en gammal favorit som jag inte har läst mycket av på senare år. Dags att ta upp igen märker jag.

  Och Sue Monk Kidd... vad glad jag är att du tyckte om ljudboken. Sedan jag lyssnade på Sheakespeare's Macbeth på ljudbok under universitetstiden är jag fast i ljudboksvärlden. Har alltid en ljudbok på gång samtidigt som en bok i pappersform och jag kan bara instämma i hur viktig uppläsaren är för boken. Hur avgörande rätt röst och berättare faktiskt är. Jag har en del personliga favoriter som kan få mig att läsa en bok bara för att det är de som läser den.

  Ta hand om dig kära Anna och njut av helgen tillsammans med din fina familj.

  Kram Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hallå Lotta!
   Jag bockar och bugar verkligen för ljudboken du så generöst skickade mig! Det öppnade en ny dörr till böcker för mig. Börjat lyssna på en annan bok igår vars innehåll är bra men jag klarar inte av berättaren. Känd skådis men det hjälper inte alltid! Kanske blev jag bortskämd med Gunilla Röör?!

   Jag önskar dig och familjen en fin helg Lotta!
   Kram Anna

   Radera
 6. Hej Anna! Hoppas att ni hade en mysig fredag igår, du och lilleman. Här var A hemma fr dagis mån-ons med öroninflammation. Usch vad jag är trött på alla sjukdomar nu som dras hem fr dagis. Där är ingen ände på det. Fantastiskt att du hinner läsa så mycket böcker som du gör. Själv blir det bara en stund innan sängdags och många gånger somnar jag med boken i handen :)) Fick lite böcker av min bror i present. Men de böcker du skriver om hamnar på min lista, verkar ju jättebra. Nu ska jag stiga upp och ordna lite frukost till familjen. Önskar er en skön helg med mycket mys!! Kramar Ulrika

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon Ulrika!
   Stackars lilla A, man känner sig också så maktlös som förälder där de små har ont eller är sjuka. Ni har haft en tuff bacilluskhöst. Vi har klarat oss hittills men så var det förra året också och sedan avlöste magsjukorna varandra under vinter...!
   Periodvis läser jag också mindre men nu har det varit läsflow en längre period. Nyckeln är kanske att hitta riktigt bra och lättlästa böcker så man bara "måste" läsa en stund på kvällen.
   Önskar er en riktigt skön helg!
   Kram Anna

   Radera
 7. Hej Anna!
  Hade också tyckt det var kul om ni kommit förbi igår på julmarknaden, men man kan inte vara överallt!
  Vad roligt att du har med Joanne Harris bok, den har jag på min önskelista och tipsade dottern om att det var en utomordentlig julklapp till läsglada mamman.

  Ville också berätta att du har en blog Award att hämta hos mig:)

  Ha en fin vecka!
  Kram Suz

  SvaraRadera