Välkommen in för bok- eller restips!söndag 12 augusti 2012

En bokhög och några lästips!

Min bokhög!

Hej vänner!
Hur har ni det i sensommarsolen?

Vi har en alldeles underbar dag härnere i södern med värme och solsken.
Vi kom hem från ett bröllop på västkusten på förmiddagen.

I vacker miljö vigdes igår ett vackert brudpar och solen den bara strålade oavbrutet!
Just nu lyssnar jag på denna underbart vackra sång som sjöngs i kyrkan under vigseln;
Annies Song av John Denver

(Tack Å och N för en fantastisk dag!)

Häromveckan anlände min senaste bokskörd.
Lycka!
Den första är jag redan igång med.
Det blev även ytterligare två böcker av Joanne Harris vars bok "En doft av Apelsin", jag föll handlöst för nyligen.
Två tips från min gudmor ska jag läsa- en av Jonathan Franzen och en av Susan Abulhawa.
Spännande!
Så förstås ett till alster av underbara Chimamanda Ngozi Adichie och sist men inte minst,
"Out of Africa" av danska Karen Blixen.
Vad läser ni?
Recensioner lär dyka upp här under hösten!

Vad har jag läst på senaste tiden?
Då jag inte vill spendera alltför mycket tid framför datorn så här års följer här några bokrecensioner i kortversion:

"Drömbokhandeln" av fransyskan Laurence Cossé läst jag strax före sommaren. Jag har dragit på den recensionen då jag inte riktigt vet vad jag tycker om boken. Jag fann den ojämn. Stundtals, långa stunder i ärlighetens namn, var den alldeles storslagen, fyndig, allmänbildande, medryckande och välskriven. Andra partier upplevde jag en besvikelse över innehållet och en viss tristess. Temat är fantastiskt- två personer startar tillsammans en bokhandel i Paris med ambitionen att bara sälja bra romaner, utan fokus på bästsäljare osv. Den blir ingen okontroversiell etablering!
Jag ger boken 3 starka teakoppar

"Lilla himla fågel" av Joyce Carol Oates berikade min lässommar.
Jag älskar Joyce Carol Oates böcker och hennes skrivstil. Så är det bara!
Likt många andra av hennes böcker skildrar hon, skickligare än någon annan, tragedier. Hon beskriver människors mörka sidor utan att fördöma, utan att glömma att de också har helt andra sidor och utan att täcka över eller försköna. Hon beskriver knivskarpt hur ett litet  amerikanskt samhälle förändras då ett mord äger rum. Gränslinjer suddas närmast obemärkt ut mellan vem som är brottsling och vem som är offer.

Joyce Carol Oates gör sådana skickliga personporträtt i boken att jag stundtals glömmer att andas och bara häpnar över hennes författarbegåvning. Jag kommer på mig själv med att under några dagar närmast leva ett parallellliv i mina tankar, inte sällan flyger mina tankar fjäderlätt iväg för att obemärkt landa i huvudpersonen Christas hemstad någonstans in the middle of nowhere på den amerikanska landsbygden. När jag läst ut boken infinner sig ett tomrum.
Nobelpriset åt denna skickliga författarinna tycker jag!
"Lilla himla fågel" får 5 teakoppar av mig. Kanske i generösaste laget men den berörde mig mkt och bjöd på många goda lässtunder.

För den som längtar efter bra deckare att plöja i augustinatten kan jag varmt rekommendera;
"Bad Boy" av Peter Robinson. Deckare i mästarklass! 5 teakoppar

"Den döende detektiven" av Leif GW Persson bjöd också på riktigt god spänning.
Den får 4 teakoppar av mig.

Allt för ikväll mina vänner!
Jag önskar er en god start på kommande vecka!

Kram Anna

5 kommentarer:

 1. Kära Anna!

  Just nu lyssnar jag på John Denver och Annies song...den är underbar! Vad fint att ha den på ett bröllop. Jag ryser, den är så vacker!

  TACK för dina rader idag...de gladde mig så!

  Så måste jag säga att dina boktips fyller mig med sådan lust. Lust att läsa. Att besöka Karen Blixens hem i Rungstedlund är fortfarande en av mina höjdpunkter.

  Joyce Carol Oates är alltid på min lista. Jag vill läsa Lilla Himla Fågel och också Bad Boy av Peter Robinson. Jag håller med om att "Den döende detektiven" ska ha välförtjänade fyra tekoppar!

  Varm kram
  Lotta

  SvaraRadera
 2. Hej Anna! Åh vad kul med boktips! Dessa får jag nog lägga på minnet ett tag först. Köpte en massa pocket med mig hem denna gången som nu väntar på mig i bokhyllan. Det blev lite gott och blandat, några okända och någon känd författare. Jag brukar alltid (ja numera iallafall) gå in på Pocket shop på Arlanda och så frågar jag. Jag säger Hej, jag bor utomlands och vill läsa svenskt och nytt. Vad kan ni rekommendera?
  Hittills har det varit fullträff varje gång jag gjort så. Oftast har jag inte så mycket tid på mig innan man ska gå på planet så att man kan stå och läsa om alla böcker och då är det lätt att missa nya förmågor och de som jobbar har oftast god erfarenhet.

  Sedan kan jag bara instämma med Loitta och dig att Annies song är otroligt vacker. Vi hade den med i funderingarna runt vårt bröllop men hittade en del andra som vi valde istället.

  Så där ja nu ska jag gå och knyta mig. Vi jobbar fortfarande hårt på att ställa om klockan men barnen kämpar hårt emot så för oss vuxna har det varit extra slitigt. Jag brukar kunna komma på rätt "köl" snabbt men så är det inte denna gång för trollen förstår inte riktigt "vitsen" med att försöka. Ja du fattar.

  Många kramar
  Anette :)

  SvaraRadera
 3. Härligt med boktips, har läst några av dem och tycker att du har gjort goda val.

  För egen del fick jag medlemsskap i Bokias boklklubb i födelsedagspresent och ser nu fram emot att hämta hem den första boken på torsdag, verkade vara många bra nya böcker som kommer att förgylla hösten.

  Ha det gott och trevlig läsning

  Nettan

  SvaraRadera
 4. Hej Lotta, Anette och Nettan!
  Tack för härliga kommentarer!

  Lotta, ja visst är det en underbart vacker sång! Besökte Karens Blixens Danmarkshem för några veckor sedan. Minnesvärt! 1995 besökte jag hennes gamla hus/farm i Kenya. Jag blev lite besviken då jag inte uppfattat att det numera låg så centralt och i ett bostadsområde. Men huset är vackert!

  Anette,
  Vilken kul avslutning på dina Sverigeresor med bokinköpen! Hoppas ni snart kommer in i rätt dygnsrytm! Det är många timmars skillnad.

  Nettan,
  mysigt att ha en bok att hämta ut senare i veckan! Hoppas du ska få läsa många bra böcker under hösten!

  Kram till er alla tre!
  /Anna

  SvaraRadera
 5. Hej!!
  Jag läste "Morgon i Jenin" i vår, helt underbar...fantastisk!
  Nu ligger "En doft av apelsin" på bordet o läses i lediga stunder.
  Har inte läst "Choklad" med älskar filmen, såklart c",)

  Det är så härligt o ha en hög böcker som bara väntar på att bli läst, som en liten present som väntar på att öppnas o utforskas!

  Ha en fin vecka, Klem Anna

  SvaraRadera