Välkommen in för bok- eller restips!söndag 29 juli 2012

"En doft av apelsin" -ett boktips i sommarkvällen!

Underbara "En doft av apelsin" av Joanne HarrisHej vänner!
Hur mår ni?
Hoppas bra!
Här har vi haft en gråmulen och stundtals regnig dag.
Vad passar väl då bättre än att ge sig in i böckernas fantastiska värld?!

Jag har slukat böcker de senaste veckorna men har inte prioriterat att recensera dem. Det tar sin lilla tid och jag har istället valt att läsa ännu mer samt förstås njuta av de ljusa sommarkvällarna. Men ikväll bjuder jag på ett boktips!

Det är "En doft av apelsin" av engelska författarinnan Joanne Harris. Jag läste ut den ikväll och ler fortfarande. Boken gavs ut redan 2001 men jag upptäckte den först nu när jag letade semesterläsning i vårt sommarbibliotek på jobbet. Har ni kanske redan läst?

Joanne Harris föddes 1964 i södra Yorkshire, Storbritannien. Hennes mamma är fransyska och hennes pappa engelsman. Hon studerade språk vid universitetet i Cambridge och undervisade sedan i franska och fransk litteratur under 15 år. Hon skriver numera på heltid. Boken "Chocolat" (som filmatiserades) är också skriven av Joanne Harris.

"En doft av apelsin" är ren läsnjutning från sid 1 till sista sidan.
Så här inleder hon boken;
 "När mor dog lämnade hon går till min bror, Cassis, förmögenheten i vinkällaren till min syster, Reine-Claude, och till mig, den yngsta, lämnade hon sitt album och en tvålitersburk med en enda svart Périgordtryffel, stor som en tennis och inlagd i solrosolja, som när burken öppnas, fortfarande avger den mustiga, fuktiga doften av skogsmark. En ganska orättvis fördelning av rikedomar, men så var Mor också en naturkraft som fördelade sina gracer efter eget behag, utan att ge några ledtrådar till sin märkliga logik".

Boken utspelar sig i en liten by belägen i Loiredalen, under den tyska ockupationen av Frankrike. Huvudpersonen Framboise, är yngst av tre syskon. Fadern har stupat i kriget och de tre syskonen växer upp intill floden Loire. Flamboise är lika svårtämjd som flodens allra vildaste delar och lika envis och viljestark som sin mor.

Lika skarp och till synes hård och nyckfull som modern ter sig i relationen med barnen och byborna, lika omsorgsfull är hon om deras hem och den mat hon odlar och tillagar på familjens gård på den franska landsbygden. I matens värld talar modern ett helt annat språk, hennes kärlek till de tre barnen som hon är helt oförmögen att förmedla till dem i ord, skymtar i de marmelader av fikon och gröna tomater som hon kokar, rillettes, nybakat bröd med vallmofrön, söt cider och crepes. Dock lider hon av svår migrän och tillbringar dagar instängd på sitt rum, på randen till galenskap. Den utlösande faktorn var inte sällan doften av apelsin. Vid dessa tillfällen fick de tre syskonen klara sig vind för våg.

Framboise återvänder i vuxen ålder till den by där hon växte upp och utan att avslöja sitt flicknamn startar hon ett creperie. och återupplever många minnen i takt med att hon läser sin mors gamla receptbok, som också fungerade som dagbok. Det är minnen från en turbulent tid av ockupation, skvaller och  angiveri och en period av hennes barndom  som fick en  ödesdiger utgång för hennes familj. Det är en många gånger stark skildring, inte minst av hennes nyckfulla mor. I takt med att hon läser dagboken finner hon nycklar till sin mors tankar och handlingar. Dessa nycklar som också ger henne en större insikt kring hennes egna val och handlingar i livet.

Bokens handling är stark men mildras av vackra miljöskildringar, färgstarka personporträtt och ljuvliga maträtter.

Jag ger den 5 starka apelsiner, ja eller teakoppar!
Om ni inte läst den, läs den!


Önskar er en fin start på kommande vecka!
Kram Anna

7 kommentarer:

 1. Ja, den vill jag läsa!! Blir pirrig bara av inledningen och din recension.

  Anna, återigen tack för alla stunder av lycka och välbehag tack vare dina ord och bilder.

  Lotta

  SvaraRadera
 2. Den ska jag genast lyssna på .ja jag är en sån son hellre lyssnar på böcker.tack för tipset ha en fortsatt skön vecka

  SvaraRadera
 3. Älskar dina recensioner. Den boken låter som något för mig!
  Har en bokhandel precis utanför knuten men den är tyvärr stängd för renovering just nu. Även om jag har kommit att älska min Kindle vill jag ibland hålla i en bok också! :-)
  Tack för att du delar med dig av så många fina boktips!!
  Kram!

  SvaraRadera
 4. Denna bok sätter jag genast upp på läslistan, den verkar vara helt i min smak! Jag känner att det börjar dra ihop sig till en bokbeställning nu... Det liksom pirrar i kroppen när jag tänker på alla böcker jag vill läsa!

  Kram!

  SvaraRadera
 5. Har läst den och instämmer till fullo, absolut - Läs den!
  Kan även rekommendera Underströmmar av samma författarinna.
  Sen kan man ju alltid titta på Chocolat en gång till, om det skulle bli en regnig dag.

  Gillar dina recensioner och har hittat flera bra böcker, men lite roligt är också att jag flera gånger redan läst och ofta har samma åsikt som du har. Jag kan alltså lita på dina rekommendationer;)

  Kram Suz

  SvaraRadera
 6. Ha, va kul!! Har ddt i högen av böcker som ska läsas. Tror jag lånat (läs fått!) den av syster!
  så då tror jag banne mig det blir den efter Mari Jungstedt!
  Klem Anna

  SvaraRadera
 7. thanks for posting.

  SvaraRadera