Välkommen in för bok- eller restips!onsdag 25 januari 2012

Jorden runt i tankarna en morgon i januari

Vårkänsla i vardagsrummet

Tjusiga papegojtulpaner

Önskar dela dessa med er ikväll! Samtliga foton: Bokcaféet i byn

Hej vänner!
Ikväll följer en kort hälsning. Jag är förkyld och  huvudet känns som det är kopplat på autopilot, alternativt inlindat i bomull. Inte de bästa förutsättningar för kreativt skrivande med andra ord. 
Men jag vill dela min resa till jobbet imorse med er. Häng med!

Klockan är strax efter sju. Jag dagdrömmer och lyssnar på radio samtidigt i bilen. Två favorit sysselsättningar, som dessutom går att kombinera. Jag tänker på alla de svenskar som emigrerade till Amerika men även andra länder, i slutet av 1800-talet och en bit in på 1900-talet. Jag tänker att jag skulle vilja resa i deras fotspår, ta del av dagböcker, insupa miljöerna de slog sig ner i, intervjua ättlingar och skriva en bok om det. Jag vet att ämnet är för brett.
När jag skriver har jag aldrig behövt jobba för att orden ska komma, snarare att lära mig att begränsa vad jag ska skriva.  När jag läste journalistik en termin på Poppius i Stockholm var jag en fena på miljöskildringar men alldeles för utsvävande i nyhetsreportage.

Just idag går tankarna till de svenskar som lockades av den brasilianska statens till synes generösa erbjudande men som möttes av något helt annat än vad de utlovats och hoppats på. Jag tänker denna morgon på den grupp av dem som fortsatte söderut och in i Argentina i hopp om en bättre framtid och framförallt överlevnad och en dräglig tillvaro för sig och de sina. Av dessa funderar jag idag just på den grupp av svenskar som kom att slå sig ner och grunda staden Oberá i provinsen Misiones, Argentina i slutet på 1800-talet. Jag drömmer om att besöka denna stad. Jag vet att det fortfarande finns andra generationens emigranter kvar men de är till åren. Jag skulle vilja sitta intill dem på en veranda och få höra om deras föreställningar om Sverige, om Sverige motsvarade deras förväntningar (ett antal av dem har besökt sina föräldrars modersland), hur livet blivit för dem i Argentina, hur de gör för att upprätthålla det svenska språket och en hel rad andra frågor. Jag skulle vilja skriva om dem och deras förfäder. Jag skulle vilja veta vad emigranterna drömde om, hur de förlikade sig med sitt nya liv och om de någonsin kände sig hemma i sitt nya land.

Jag väcks ur mina tankar av att havet som nu håller mig sällskap på ena sidan under den närmaste milen skiftar i en alldeles fantastisk silvergrå ton. En inbjudande ton av grått som jag inte visste var möjlig. Ute till havs, där hav möter himmel tonar enorma molnbankar upp sig. De liknar berg och tankarna går genast till en rad bergiga platser i världen.

Jag passerar sakta igenom ett litet samhälle intill havet. Dess brygga badar i det mest fantastiska ljus denna morgon. Jag önskar just då att jag hade min kamera med mig, men så tänker jag att jag nog inte hade kunnat göra verkligheten rättvisa. Så jag nöjer mig med att memorera bilden.
Eftersom det är jag, så letar jag självklart febrilt i mitt minne över vilken plats i världen denna vy kan likna.
Vad tror ni jag kom fram till?

Faktiskt insåg jag att denna plats är unik i sig själv. Jag slutade att leta motsvarighet utomlands. kanske kommer jag en dag säga när jag står intill en liknande brygga på en vacker plats i ett spännande land att just sådär såg det ut hemma en morgon i januari!
Kort därefter var mina tankar åter fokuserade på radion och snart var jag framme vid jobbet.

Jag önskar er en strålande torsdag imorgon full av solsken och blå himmel!
Kram Anna


Ps. Jag har tidigare tackat Anna i Norge och Anna i Västergötland för fina bloggutnämningar, nu får jag även tacka Suz i Skåne för generös utnämning! Jag är dålig på att spela enligt de regler som följer "awarden" men gör här en tolkning på dess uppmaning och vill tipsa om några bloggar som bjuder på såväl vardag som äventyr i andra delar av världen:

Christina med innehållsrik blogg om sitt liv i Kalifornien 
Tine som tar oss med till såväl sitt nya hemland Nya Zeeland som ut på afrikanska landsbygden 
Kreativa Ulrika som skaffat sig ett liv på andra sidan sundet 
Amerikanska Trina som lever den absoluta lantlivsdrömmen i vackert hem
Elin som generöst förser oss med bok- och mattips, eftertanke och klokhet men också av sitt andra hemland Nya Zeeland
Ni har väl inte heller missat Lottas roadtrips på den amerikanska östkusten?!


Reflektion:
Ja så där jätte kort blev ju inte kvällens inlägg men som sagt att skriva kort är inte riktigt min starka sida....!!!


9 kommentarer:

 1. Tack Anna för att du delar med dig av dina tankar, skickar uppmuntran och tipsar!

  Vad fint du beskriver din morgon. Jag tycker också att det är faschinerande och spännande att följa emigranterna -- vad tänkte de, hur kändes det, vad var det för tillvaro de kom till? Precis som du skriver - förlikade de sig med sitt nya liv och kände de sig någonsin helt hemma i sitt nya land.

  Jag kommer ofta på mig själv att tycka extra mycket om de platser som liknar något jag känner igen från hemma...som tex en brygga som badar i ljus, en doft, en känsla.

  Jag har också gått på Poppius - vi delar kärleken till att skriva Anna!

  Kramar!

  SvaraRadera
 2. Tusen tack för awarden eller rättare sagt din tolkning av den. Så himla gulligt att du tänkte på mig :o) Och jag kan inte mer än skratta när jag läser sista meningen hos dig. Jag som också tycker om att skriva och tänker på mina hopplösa kommentarer som istället liknar långa personliga brev hos er bloggare. Jag försöker göra det kort, men....nej det går inte. Jag vill att folk ska förstå att jag bryr mig om dem, att jag verkligen menar det jag skriver. Titta nu bara på den här kommentaren som är längre än jag vet inte vad ;o)
  Nej, jag tror att det är dags för en liten fika nere på den skånska sydkusten där himmel o hav möts i det oändliga. Där ljuset är som ingen annanstans.... Jag kikar gärna in hos dig på, enligt mig, en av världens vackraste platser :o)

  Ha bästa helgen och säg gärna till om du har ledigt mitt i veckan någongång!
  Kramen
  Ulrika

  SvaraRadera
 3. Är det ok att lyssna på sagor när man är vuxen vid läggdags? ( med sagor menar jag inte att det du skriver är påhittat :) )

  Då skulle du få läsa för mig! Vilken inlevelse du har när du skriver. Love it!

  Dessa inre bilder <3

  Kram och Tack

  SvaraRadera
 4. Hej Lotta, Ulrika och Anna!
  Tack för era underbara kommentarer! Så glad jag blir att ha er som bloggvänner!

  Lotta- så kul att du också läst på Poppius!

  Ulrika-vi får hitta en tid för fika, vore super kul!!

  Anna- du är för rar du!

  Trevlig helg tjejer!
  Stor kram Anna

  SvaraRadera
 5. Vad fint du beskriver din morgon och detta skriver du med huvudet kopplat på autopilot! Imponerad! Poppius skulle jag vilja gå någon gång också. Får se om det blir av :-)
  Det är väldigt fascinerande att tänka på emigranterna, jag lyssnade på musiken från Kristina i Duvemåla häromdagen när jag hade lite hemlängtan. Jag vet att en del av min släkt emigrerade till USA från småland, jag undrar var de hamnade och hur det gick och hur många släktingar jag har här idag :-)
  Jag visste inte att en del svenskar emigrerat till Brasilien, får ta och kolla upp det lite närmare.
  Tack för att du nämnde min blogg!
  Kram

  SvaraRadera
 6. Hej Christina!
  Tack för hälsning! Kanske skulle du kunna researcha lite nu när du bor i USA!! Amerikanarna verkar generellt vara stolta och glada över sina svenskättlingar.
  Jag fann denna artikel angående Oberásvenskarna; http://www.svd.se/nyheter/utrikes/de-bortglomda-utvandrarna_6147697.svd
  Ha en skön helg!
  Kram Anna

  SvaraRadera
 7. Anna, du skriver så att jag blir alldeles glad i hjärtat! Vilken härlig morgonresa till jobbet! Du kan verkligen konsten att drömma, och samtidigt beskriva dina drömmar och funderingar i ord så att man bara vill läsa mer och mer och mer. Du borde absolut skriva en bok, jag kommer att stå först i kön och köpa!

  Två av min farfars bröder emigrerade till USA och Canada, och vi har lite kontakt med deras ättlingar som även har varit till Sverige och hälsat på. Men Oberásvenskarna hade jag aldrig hört talas om, ska genast läsa länken du tipsade om ovan. Min moster gjorde en resa till svenskbygderna i USA för ett par år sedan och tyckte att det var helt fantastiskt. Jag blev verkligen sugen på att åka dit också.

  Stort tack för ditt omnämnande av min blogg, samt för bilderna på den allra vackraste tulpanbukett som ger mig vårpirr i magen! Hoppas att du mår bättre i din förkylning nu så att ni kan ha en riktigt skön och mysig helg.

  Kram Elin

  SvaraRadera
 8. Hej Elin!
  Tack för jätte trevlig hälsning!
  Min farfars ena bror emigerade också och vi har viss kontakt med dem. Skulle bra gärna hälsa på där vid tillfälle. En dröm skulle vara att resa i svenskarnas fotspår från östkust och upp till sjöarna och den sk svenskbygden. En dag så!

  Förkylningen är bättre tack!
  Ha en toppen söndag!
  Kram Anna

  SvaraRadera
 9. Underbara tankar som du klär så fint i ord! Jag kan se ditt hav framför mig... Jag lyssnar gärna också på radion när jag kör bil. Och då menar jag inte kanaler med reklam...

  Jag har varit en dålig bloggkompis det sista, mina dagar räcker inte till, men nu är jag nog tillbaka igen! Kram

  SvaraRadera