Välkommen in för bok- eller restips!onsdag 19 oktober 2011

Boktips från amerikanska södern

Underbara boken "Niceville"

Författarinnan Kathryn Stockett

Hej vänner!

Hur har er onsdag varit? Nere hos oss har det blåst som bara den.
Ikväll väntar ett boktips! Det är den varma  boken Niceville som jag påbörjade innan Mallorca resan och som sedan avslutades på plats i bästa "semester-bokläsar-anda"!

Om författarinnan:
Niceville eller "the Help", som är dess originaltitel, är Kathryn Stocketts debutroman. Den utgavs 2009 i USA och har sedan översatts och sålts i miljoner exemplar till en rad länder. Tydligen blev Stockett refuserad av ett 60-tal agenter innan boken antogs.

Författarinnan föddes1969 i orten Jackson, Mississippi. Hon studerade litteratur på universitetet i Alabama och flyttade senare till New York där hon jobbade inom tidnings (magasin) branschen. Hon är numera bosatt i Atlanta tillsammans med sin dotter från ett tidigare äktenskap.

Om boken:
I Niceville skildras skickligt ett vit kvinna, Skeeters, uppvaknande över de sociala orättvisor som råder i hennes hemstad Jackson, mitt i amerikanska södern under 1960-talet. Jämte Skeeter får man stifta bekantskap med två färgstarka mörkhyade hembiträden som sedan barnsben och i generationer tjänstgjort i vitas hem, den kloka Aibileen och den impulsiva, färgstarka Minnie.

Den universitetsutbildade Skeeter får upp ögonen på de kvinnliga hemhjälpernas livssituation i en tid då Martin Luther King träder fram och hon möts av skepsis och utfrysning bland sina mer trångsynta väninnor. Tillsammans med Aibileen och senare även Minnie bestämmer hon sig för att skildra hemhjälpernas situation i en bok. Boken ska bygga på intervjuer med en rad olika hemhjälper. Tanken är att belysa den mörkhyade hemhjälpens vardag, att skildra deras drömmar och farhågor, att visa på såväl goda som dåliga erfarenheter. Det är en livsfarlig handling i det kokande, ojämlika Mississippi, skulle de upptäckas riskerar de avsked, att bli misshandlade eller i värta fall att mördas.

Vissa böcker får mig att i tankarna flytta in i en annan miljö, att nästintill dela vardag med bokens karaktärer under några dygn, Bomerang av Tatiana de Rosnay var en sådan bok för mig, Niceville likaså. De är starka böcker med verklighetstrogna karaktärer och välskrivna miljöskildringar. I Niceville upplever jag hettan som får luften att darra och livet att så när stanna av, förtjusningen över att för första gången få känna kylan från en luftkonditionering. Jag känner kvinnornas drömmar, glädjeämnen, rädslor, uppgivenhet och stolthet. Jag lever mig in i 60-talets amerikanska söder och jag läser stundtals sidorna med ena ögat öppet och det andra stängt i rädsla för att ngt ska hända ngn av de underbara huvudkaraktärerna.
Detta är en stark och gripande bok. Jag slukar den samtidigt som jag försöker hushålla med sidorna.
Jag ger Niceville 5 teakoppar

Allt för ikväll.
Önskar er en alldeles förträfflig torsdag imorgon!
-Anna

Ps. Tack Lotta för den underbara läsupplevelse du bjöd mig på!

9 kommentarer:

 1. Tack för tipset! kram Sofia

  SvaraRadera
 2. Oj en femma minsann! Jag har ju min liggandes i bokhyllan, oläst, fortfarande. Jag fick den som en månadens bok som jag glömt att avbeställa och där ligger den... Men nu kanske jag ska ta tag i den då? Jag har sett att den även har kommit upp på bio.

  Tack för ljuvliga bilder och beskrivningar från er resa till Mallorca! Jag längtar redan tillbaka...

  Nu ska jag borsta tänderna och krypa ner med min bok som jag har svårt att bli klar med. Det betyder att den är sådär bra. Nästa får bli Niceville!

  Ha en fortsatt fin vecka, trots vädret!

  SvaraRadera
 3. Låter som en superbra bok, nåt jag kan tänka mig efter den jag släääpar mig igenom nu!
  Du ger väldigt bra recentioner Anna, med innlevelse o platsbeskrivningar!!

  Klem Anna

  SvaraRadera
 4. Hej Anna!

  Tack själv fina du! Vad roligt att du tyckte om den. :) Jag hade det på känn när jag skickade den till dig och vad roligt att jag hade rätt. Själv tyckte jag mycket om den. Det är något specielt med de där böckerna som man bara inte kan lägga ifrån sig. Som får en att bara vilja läsa mer och mer och strunta i allt annat. För mig var detta en sådan bok. Och visst känns det som en liten tröst för mig nu när jag själv sitter här och knåpar ihop min allra första roman att Kathryn Stockett inte gav upp trots alla refuseringar utan trodde på sin historiavilket ju också gav resultat. Det ska jag försöka att ta med mig då det blir dags att skicka in min egen bok till olika förlag.

  Sköt om dig i höstblåsten!

  Kram Lotta

  SvaraRadera
 5. Jag kan bara instämma i dina ord Anna, boken är så himla bra! Jag har visserligen ca femtio sidor kvar att läsa i den, men jag är säker på att jag kommer att känna likadant när jag är klar. En bok jag aldrig kommer att glömma!

  Dags att plocka fram lite gott nu och sätta mig för TVn och invänta hockeyn, känns som en alldeles perfekt torsdagskväll! Hoppas att även du har det bra.

  Kram Elin

  SvaraRadera
 6. Finfin recension Anna :o) Jag är i gång med den nu, men jag är så hopplöst trött på kvällarna så det blir inte många rader varje kväll. Det går alltså sakta framåt. Jag måste säga att jag kände mig lite förvirrad i bokens början (kan vara trötthet ;))...fick inte ihop alla namn och vem är vem? Men så plötsligt löste det sig, så jag hoppas att den får 5 thékoppar av mig också ;o)

  Skön fredag o helg stundar här. Hoppas att ni också får en mysig helg på vischan ;o)
  Härliga bilder från Mallorca och man får lust att boka flyg med en gång! Grannarna reser dit imorgon, kanske skulle kunna knöka ner mig i deras resväska...hihi!
  Stor kram på dig
  Ulrika

  SvaraRadera
 7. Den boken är jag nyfiken på. Står i valet och kvalet om jag se läsa boken eller se filmen.

  Ha det fint

  SvaraRadera
 8. Låter bra, den ligger i bokhyllan och väntar :)
  Har precis avslutat Sarahs nyckel av Tatiana de Rosnay och dessförinnan blev det En Dag av David Nicholls. Idel filmatiseringar - så frågan är: Ska man se filmerna också? Tyckte mycket om Sarahs nyckel och såg att du hade läst en annan bok av författaren, Bomerang, var den bra?
  Vad vore livet utan böcker :)
  Ha det gott!
  Suz

  SvaraRadera
 9. Hej tjejer!
  Vilken rad underbara inlägg ni lämnat här! Stort tack!!!
  Jag brukar läsa boken före jag ser filmen... men kanske borde jag testa det omvända ngn gång!! Oftast har jag föredragit böckerna eller velat läsa dem utan att referera till en film.
  Suz, Bumerang är suverän. Not to be missed!!!
  Klart du ska läsa den Lena!
  Misstänker att du läst ut den nu Elin! Heja Ulrika, det är inte lätt med bokläsning ibland när man är kvällstrött eller helt enkelt inne i småbarnssvängen!!
  Lotta, härligt att infon gav hopp om publicering. Det är nog lätt att man misströstar!
  Tack också övriga för hälsning här inne!
  Kram till er alla!
  -Anna

  SvaraRadera