Välkommen in för bok- eller restips!lördag 13 augusti 2011

Ett besök på Kulturens Östarp


Baksidan av Gamlegård, Kulturens Östarp

Prunkande allmogeträdgård i gammal stil

Traditionellt stråtak
Gårdens ena gris
Samtliga foton: Bokcaféet i byn

Hej!
Hoppas ni njuter av ledig helg!
Igår hade vi goda vänner här på tea & scones. De har nyss kommit hem från en Englands resa och visade fina foton, bland annat från Sissinghurst Castles magnifika trädgård.  Efter en liten promenad genom byns allmänning gick vi in och åt en lätt middag bestående av hemmagjord pesto, tagliatelle, avacadosallad, nybakt foccacia bröd serverat med rött Mallorcinskt vin till.
Jag avslutade kvällen i soffan med lite afrikanska vyer. Även om jag sett Mitt Afrika många gånger kunde jag inte låta bli att njuta en stund av de vackra vyerna och laddade skådespelet mellan två av mina favorit skådespelare Robert Redford och Meryl Streep.

I onsdags gjorde vi en mysig eftermiddags utflykt upp på Romeleåsen och till friluftsmuséet Kulturens Östarp. Gården eller gårdarna, ägs och drivs av Kulturhistoriska föreningen för södra Sverige som även förvaltar fina friluftsmuséet Kulturen i Lund.

I kuperad miljö vandrade vi runt i ett traditionellt skånskt landskap. Där fanns en vattenmölla, en väderkvarn, 2 fyrlängade gårdar, typiska lantraser av kor, grisar, får och höns. Den ena fyrlängade gården, Gamlegård är öppen för allmänheten under sommartid.
Gården innehåller gamla stalldelar samt bostad, fint möblerat enligt gamla ideal. En trevlig guide, Monica,  klädd i tradionella kläder svarade hjälpsamt på allehanda frågor.
Vår favorit var den alldeles underbara allmogeträdgården på baksidan av huset. Oregelbundet formade buxbomshäckar och mängder av prunkande blommor. Dess stråtak fick mig att tänka på England.
Gården byggdes 1812 och den vitkalkade fyrlängade gården är typisk för Skånes slättbyggder, men har motsvarigheter i såväl Danmark som Nordtyskland. Innergården, skyddad av de fyra omgärdande väggarna gav skydd mots åväl blåst som objudna gäster. Gårdstypen spred sig till Halland, Småland och Blekinge och var den vanligaste gårdstypen i Skåne på 1700-talet.

Det var allt från Skåne för idag!
Önskar er en alldeles förträfflig lördag!
-Anna9 kommentarer:

 1. Ja, det är dit jag ska på semester nästa sommear. På samma linje som Liseberg med barna ;o)
  ÂLSKAR de gamla fina husen...lite Danmark, england, skåne i samma korg!

  Ha en fin dag, Klem Anna

  SvaraRadera
 2. Vilken härlig utflykt i onsdags Anna! Jag missade INTE MItt Afrika igår. Underbar film! Kläderna, vyerna och skådespelarna är ju alla otroligt vackra! Plädarna kostar 1495 och de finns i tre färger som du kan se på www.shyness.se! Trevlig fortsättning på helgen! Kram Lena

  SvaraRadera
 3. Hej Anna!
  Liseberg förstår jag är en magnet för barn!! Dit lär det bli turer när sonen blir äldre! Vore kul om ni kom förbi Skåne nästa sommar! Då ska jag beställa sol åt er!!!
  Kram Anna

  SvaraRadera
 4. Låter som att ni hade en mysig dag med vännerna. Mmmmm....scones går alltid hem ;o) Det bjöd jag också en väninna på nu i torsdags när det regnade som mest. En liten mysig stund med thé, scones o cupcakes!

  Jag blev väldigt nyfiken på ditt boktips längst upp, just nu din favorit! Du vill inte skriva lite till mig vad den handlar om? Jag har just nu slut på boklagret och behöver lite nya tips ;o)

  Hoppas du har en skön helg på slätten!
  Kramar
  Ulrika

  SvaraRadera
 5. Hej Lena!
  Tack för hälsning! Har länge velat besöka Karen Blixen muséet utanför Köpenhamn. Kom dock dit en stängd måndag för några år sedan. Jag borde göra ett nytt försök! Filmen är underbar!! Tack för uppgifterna om plädarna, ska kika in där!
  Trevlig fortsättning på helgen du också!
  Kram Anna

  SvaraRadera
 6. Hej Ulrika!
  Tack för din hälsning! Boken "Sarahs nyckel" finns recenserad här på bloggen den 3 augusti i år. Du kan trycka utländsk skönlitteratur så kommer den samt en rad boktips upp! Samma författare har också skrivit underbara boken "Bumerang"!
  Vi har en skön helg tack, önskar dig detsamma!
  Kram Anna

  SvaraRadera
 7. Ljuvligt! Jag är förälskad i Skåne!

  Te o Scones och sedan efterföljande middag...vad ni fixar bra!

  Jag blir jätteinspirerad

  Kram

  SvaraRadera
 8. Hej Lotta och CC!
  Kul att ni uppskattar Skåne tjejer! Tack för era hälsningar!
  Kram Anna

  SvaraRadera