Välkommen in för bok- eller restips!



onsdag 27 oktober 2010

Nadeem Aslam

Hej igen!
Dagens boktips är romanen "Kartor för vilsna älskande" skriven av Nadeem Aslam. Denna bok tog författaren hela elva år att skriva. Under tiden försörjde han sig, enligt en intervju i Sydsvenskan, på stipendium, byggjobb, som hotellportier samt servitör. Han bodde hemma hos vänner samt i billiga rum i små byar, fjärran från det alltför dyra London.

Om författaren:
Nadeem Aslam föddes i Pakistan 1966. Redan som 13-åring publicerades en novell han skrivit i en pakistansk tidning. När han var 14-år fick familjen flytta till Yorkshire, England då pappan som var kommunist förföljdes av den dåvarande pakistanska regimen. Under tre år studerande Nadeem Aslam biokemi vid Manchesters universitet men avbröt sedan studierna för att bli författare. Hans prisbelönta debutroman, "Season of the Rainbirds" kom ut 1993 men översattes aldrig till svenska. "Kartor för vilsna älskande" (2006) är hans andra bok. Det har även utkommit en tredje bok, "Den förspillda vakan" (2009). Nadeem Aslam är idag bosatt i norra London.

Om boken:
I "Kartor för vilsna älskanden" förflyttar vi oss till en stadsdel i en stad någonstans i norra England som främst är hem åt emigranter från Pakistan. Gatorna har i folkmun pakistanska gatunamn, vissa av invånarna kan knappt göra sig förstådda på engelska trots decennier i det nya hemlandet, muslimska högtider firas och traditionell pakistansk klädsel gällande. Ett litet Pakistan i England helt enkelt.
I ett av husen bor den tidigare poeten Shamas och hans fru Kaukab. Till skillnad från Shamas som snabbt lärde sig språket, luckrat upp sin trosutövning och numera jobbar med intergrationsfrågor i staden lever hans fru Kaukab i en ständig längtan efter livet hemma i Pakistan.
Kaukab, dotter till en iman, upplever England som helvetet på jorden, ett syndens och orenhetens högborg. Deras tre barn har alla revolterat på sina egna sätt och deras val av en mer västerländsk livsstil leder till konstanta konflikter med modern. I boken som varken är en ljus skildring av islam eller religioner i allmänhet, skildras de muslimska kvinnornas tillvaro som orättvis och stundtals grym och i vissa fall snudd på outhärdlig. Arrangerade äktenskap, elakt skvaller, misshandel och våldtäkt och inte minst hedersmord, som går som en röd tråd genom boken, betas av och beskrivs rakt upp och ner utan försköningar eller försök till att rättfärdigas eller bortförklaras. Boken uppvisar ett tydligt exempel på misslyckad integration. Det handlar om två helt
olika läger som kan beskrivas befinna sig på varsin sida om en flod. Ibland ringlar floden rakt igenom köksbordet i hemmen, där vissa ofta till ett dyrt pris, försöker närma sig den västerländska livsstilen medan andra tar avstånd från allt det engelska och försöker hålla kvar vid kultur och normer från hemlandet Pakistan. Inte sällan blir det starka sammanstötningar mellan de båda grupperna. Oftast är det den yngre generationen som anammar en mer västerländskt livsstil och de äldre som vill bevara deras gamla seder och bruk. Det är en skimrande, gripande, grym och samtidigt tragisk skildring av en grupp människor som lever sina liv i ett samhälle utanför samhället. Kartor för vilsna älskanden är på samma gång lika vacker som en citronfjäril som virvlar förbi en tidig sommarmorgon, språket stundtals så poetiskt och målande att man vill stanna i det för en stund och däremellan så ledsamt, tragiskt och upprörande att man bara vill lägga ifrån sig boken och gråta en skvätt för hälften av bokens kvinnor och skaka om och väcka den andra hälften av den. Mkt läsvärd för den som är det minsta intresserad av andra kulturer, religion och integration. Personporträtten är väl utmejslade och historien gripande.
4 starka teakoppar


Trevlig läsning bland höstlöv, tända ljus och rykande teakoppar önskar jag er!
-Anna

3 kommentarer:

  1. Hej Anna!
    Jag sätter genast upp boken på läslistan som bara blir längre och längre. Jag har inte läst så mycket som jag brukar på sistone, jag blivit kvällstrött och somnar ofta efter bara några minuters läsning. Det känns inte bra, jag vill ju läsa så mycket mer. Så nu ska jag försöka ta fler lässtunder på dagtid istället.
    Hoppas att allt är bra med er!
    Kram Elin

    SvaraRadera
  2. Hej Elin!
    Om hösten brukar jag också bli allt mer kvällstrött. Lite trist men det har väl med mörkret att göra! Jag och en granne har startat en bokcirkel i vår by. Till nästa gång ska vi läsa "Blonde" av Joyce Carol Oates. Det ser jag fram emot! Tyvärr var den helt slut på pocket, iaf på nätet, så det blir till att läsa tegelsten! Visst hade väl du läst den?
    Allt väl med oss tack!
    Räknar du ner dagar nu inför NZ?!
    Det gör vi inför vårt kommande äventyr!
    Ha en bra kväll!
    Kram Anna

    SvaraRadera
  3. Hej!
    Vad roligt med bokcirkel! Ja jag har läst Blonde, har den inte själv men lånade den som "tegelsten" från en vän. Annars köper jag i princip bara pocketböcker, dom är så mycket lättare att ta med i väskan och att hålla i, plus att priset ju är oslagbart.
    Ja jag räknar verkligen ner dagarna nu, blir riktigt pirrig i magen ibland. Förstår att ni också räknar ner, och ni har ju mycket kortare tid kvar att vänta era lyckostar. :) Gissa om jag ser fram emot att få läsa om era äventyr när ni kommer hem!
    Ha en fortsatt bra kväll.
    Kram Elin

    SvaraRadera