Välkommen in för bok- eller restips!



tisdag 28 september 2010

"Shantaram" - Gregory David Roberts

Hej!
Dagens boktips är en riktig spänningroman som tar med läsaren på ett drygt 900 sidor långt äventyr.
Om författaren:
Gregory David Roberts är mannen med en något annorlunda samt väldigt brokig levnadshistoria. Han föddes 1952 i Melbourne, Australien. Gregory David Roberts studerade litteratur samt filosofi och var aktiv i studentföreningarna. Han gifte sig så småningom och fick en dotter. Året 1976 förändrades dock hans liv drastiskt. Han skilde sig och förlorade dottern i en vårdnadstvist. Efter det föll han in i en ond spiral av heroinmissbruk följt av väpnade rån och fängelsestraff. Efter några år i högriskfängelse lyckades han spektakulärt rymma och med falskt pass ta sig till Indien. Gregory David Roberts har skrivit bästsäljaren "Shantaram" som uppges vara inspirerad och delvis baserad på hans egna upplevelser. Boken publicerades 2003 och utkom på svenska 2007.
Om boken:
Denna långa, mycket spännande bok tar sin början i ett kokande, myllrande Bombay dit huvudpersonen Lin tagit sig på falskt pass i avsikt att bara kort stanna till på väg till Europa. Under närmare 1000 sidor får man följa Lin som fortsätter på den kriminella banan i Bombays undre värld som passförfalskare, smugglare och droghandlare. Samtidigt bygger han upp en liten sjukvårdsklinik i stadens största slumområde där han också är bosatt. Fler äventyr väntar i denna bok som jag hungrigt slukade från sid ett till sista sida.
Boken är språkligt välskriven, handlingen flyter mestadels framåt likt en flod om våren och huvudpersonens kriminella handlingar i kombination med välgörenhetsarbetet i slummen samt hans självkritik och ransakning av sitt eget samvete är tankeväckande. Människan är inte bara ond eller bara god.
Klart läsvärd och en liten extra upplevelse för den som själv besökt Bombay och känner igen platserna han skriver om. Själv läste jag den dagarna efter hemkomst från Bombay. Men oavsett om man rest i Indien eller ej så är det en riktig läsupplevelse. Missa den inte!
5 teakoppar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar