Välkommen in för bok- eller restips!



tisdag 21 september 2010

J.M. Coetzee

Hej!
Idag kommer ett nytt boktipsinlägg! Detta inlägg ägnar jag åt en annan av mina favoritförfattare, nämligen sydafrikanen J.M. Coetzee.
Visste du detta?
John Maxwell Coetzee föddes 1940 i Kapstaden, Sydafrika. Han är son till en lärare och en jurist. Sedan några år tillbaka är han bosatt i staden Adelaide i Australien. 2003 fick han Nobelpriset i litteratur med motiveringen att han ” i talrika förklädnader framställer utanförskapets överrumplande delaktighet".
J. M. Coetzee beskrivs som en tillbakadragen och tystlåten människa med stor skrivdisciplin. Han är också en skönlitteraturens mästare tycker jag. Ett urval av hans böcker: Onåd (2000)
I Onåd har Coetzee skapat en stark, delvis grym skildring som tränger in i en och som får en att andmäktigt vända blad. Fascinerande skildring av ett land som genomgått stora förändringar men som fortfarande brottas med sin historia. Jag älskar detta verk och denna författare. 5 teakoppar Pojkår (2001)
Stark skildring av Coetzees uppväxtår i Sydafrika under 1940- och 50-talet. Han beskriver utanförskap och dåtidens samhälle i Sydafrika skoningslöst och med en fascinerande precision och smittande inlevelse.
4 + teakoppar Ungdomsår (2002)
Undomsår är en fortsättning på Pojkår. Boken skildrar den unge Coetzees år i England. Med välvässad penna skildrar han den unge mannens tankar och upplevelser utan att någonsin blinka eller se bort. Inte lika fängslande som Pojkår men läsvärd.
3 + teakoppar Av Coetzee kan också rekommenderas; Historien om Michael K (1984)
God läsning!!!
önskar Anna

1 kommentar:

  1. nämen! vad kul att se dig oxå i bloggvärlden! välkommen, ska bli spännande att följa! tusen tack för dina alltid så gulliga hälsningar hos mig. varm kram

    SvaraRadera