Välkommen in för bok- eller restips!



torsdag 31 januari 2013

Mallorcas stränder


Den 4 kilometer långa sandstranden EsTrenc
S
Hamnliv i charmiga Cala Figueras

Början på stranden i Port de Sóller

Skyddad sandstrand i Santa Ponca
Samtliga foton: Bokcaféet i byn

Hej vänner!

Hoppas ni haft en bra torsdag. Snart helg!
Skönt!
 
Resan runt Mallorca fortsätter och idag tänkte jag tipsa om några strandorter.
Kanske vill man tillbringa hela Mallorcavistelsen boendes vid havet eller också vill man kanske bara göra ett skönt strandstopp under en rundresa på ön.
 
1) Ett givet stopp på en rundresa på norra Mallorca är den fina och välbevarade strandorten
Port de Pollenca.
Denna ort kombinerar stadsliv med strandliv.  Port de Pollenca är helt enkelt väldigt trivsamt. Turisterna har hittat hit men utan att orten tappat sin charm. Flanera i hamnen, ät på någon av krogarna, drick kaffe med utsikt över båtar och hav eller hoppas i plurret och flanera längs den långa fina stranden. Passar alla åldrar.
 
2) På Mallorcas östra sida döljer sig en rad vackra vikar med kristallklart vatten att bada i.
Mina favorit här för bad är nationalparken Mondragó och dess två fina badvikar. Ett stenkast därifrån ligger den lilla men trivsamma orten Porto Petro. Bo där och cykla ner till stranden i Mondragó. I Porto Petro sitter man gärna länge på någon av uteserveringarna. Livet rullar  långsamt på. Inget för den som vill ha puls eller shopping.
Ett annat alternativ för boende eller iaf en lunch är charmiga orten Cala Figuera. Här går vattnet in som en lång tunga bland klipporna. Hit åker man för goda fiskeluncher och för att följa fiskarnas vardag på nära håll när de kommer in med dagens fångst till kajen.
 
3) För lite Västindien feeling satsar man på den 4 kilometer vita sandstranden Es Trenc. Den ligger cirka 5 mil sydost om Palma och cirka 2 mil väster om Mondragó och Porto Petro. Bäst för en dagsutflykt då det inte finns någon charmig ort direkt i anslutning till havet där. En liten bit in i landet finns flera fina "fincor" (gårdshotell) att bo på. Charmigt, stilfullt och ofta prisvärt.
 
4) Vill man bo på behändigt avstånd från Palma (två mil ca) men ändå vid en trevlig strand kan Santa Ponca eller Peguera vara bra alternativ. Långgrunda, vindskyddade stränder perfekta för barnfamiljer. Prisvärda boenden men kanske utan charmen och det genuina som tex Port Pollenca och Estellence erbjuder. Men den som söker hittar, att äta paella intill havet med den inhemska befolkningen i Peguera en söndag eftermiddag är aldrig fel!
 
5)  En trevlig kombination av stad och hav är att mixa Port de Sóller med Sóller. Till Sóller kan man man åka charmigt gammalt tåg upp från Palma. Det är en mysig liten stad med gott om tapasställen, affärer, apelsinodlingar och uteserveringar. En kort spårvagnsresa bort väntar havet och båtarna i Port de Sóller. I Port de Sóller finns en barnvänlig strand, lugnt belägen i en djup vik. Flanera bland båtar och ät en glass på någon av uteserveringarna. Port de Sóller är lite för turistigt och befolkat för min smak men andra älskar det.
 
Det var några av Mallorcas många fina sandstränder!
Hoppas tipsen kan inpirera till egna resor runt ön!
 
Jag önskar er alla en trevlig kväll!
Kram Anna



 

6 kommentarer:

  1. Anna, du kan verkligen konsten att återge platser så att man bara vill åka dit:)
    Var med familjen på Mallorca 2001, mitt i sommaren i turistiga Alcudia. Höll på att förgås av värmebölja, långt till vettig livsmedelsbutik och hade den absolut bästa dagen när vi hyrde bil och körde upp bland bergen!
    Kan tänka mig att en vårdag, bland blommande träd, kan vara en helt fantastisk upplevelse! Kanske återvänder vi en dag och tar fasta på dina fina tips:)

    Ha en fin helg!
    Kramar
    Suz

    SvaraRadera
  2. På en solig strand i ryggläge hade verkligen suttit fint nu! Imorse fick jag skrapa rutorna på bilen igen :( Usch, tänk att vi har hela februari framför oss också. Våren hägrar verkligen och inomhus njuter jag av kvistar i knopp, tulpaner och pärlisar. Vad annat kan man göra....? Man kan ju också njuta av dina underbara bilder och drömma sig bort en stund :)
    Vet du vad jag har gjort? ;o) Jag har gått och blivit brunett. Jo, jag har länge tänkt på det, men inte vågat. Igår tog jag så mod till mig och blev chokladbrun. En jätte-förändring från mitt blonda.....men kul!! Fast det tar tid att vänja sig. Blir lika förvånad varje gång jag kikar i spegeln...hihi!
    Kanske kommer det en bild på bloggen i helgen.

    Önskar dig o familjen en härlig helg!
    Varm kram
    Ulrika

    SvaraRadera
  3. Precis vad jag behövde i kväll; en tur till Mallorca! :) Tack! Och trevlig helg! Kram

    SvaraRadera
  4. Hej!
    Som vanligt livfarligt att gå in på din blogg. Man blir såå sugen !!! Har varit en hel del på Mallorca, men har massor kvar, ser jag.. Soller har jag aldrig varit i ( men hört mycket om) och det kan jag nog få med mina tjejresekamrater till i september.
    Ha en trevlig lördag!
    Kram
    Annika

    SvaraRadera
  5. Hej ! Jag har hittat din härliga blogg idag! Vilken Inspiration när det gäller resor böcker inredning livet!
    Tack!
    Hälsn Maria i Skara

    SvaraRadera