Välkommen in för bok- eller restips!lördag 12 februari 2011

Stillsamt fiskeläge i vinterdvala

Båt i väntan på sommar

Sommarhus i vinterdvala Fiskebåtar i Baskemöllas hamn
Stenshuvud i fjärran
Snöbeklädda tak
Samtliga foton: Bokcaféet i byn
Hej vänner!
Hoppas ni alla haft en skön lördag!
Vi vaknade denna morgon till blå himmel och en värmande sol. Härligt!
Efter frukost och hundpromenad packade vi in familjen i bilen och så bar det av på utflykt till Österlen.
Efter ett stopp på roliga antik- och kuriosa butiken Karossgården i Gladsax (denna gång blev det inget inhandlat) bar det sedan av av längs den vackra slingrande vägen som leder ner till det lilla fiskeläget Baskemölla.

Denna soliga, vindstilla lördag möts vi i hamnen av två förtöjda fiskebåtar. Fram till 60-talet försörjde man sig huvudsakligen på fiske, därefter har turismen tagit över som huvudinkomstkälla.
Hamnen är närmast folktom denna februari eftermiddag, fåglarna är desto fler. Husen längs bygatan närmast havet ligger till synes i vinteride i väntan på att dess ägare ska anlända med sommaren och bjuda på fart och fläkt igen.
Badstegen ligger i men inbjuder inte till något dopp ännu på några månader. I fjärran skymtar Stenshuvuds karaktäristiska siluett. Ett antal kilometer sandstrand och samhället Vik ligger däremellan.

Luften är klar, solen värmer skönt våra bleka vinteransikten och stillheten som råder i Baskemölla vaggar in oss i ett vilsamt sinnesläge.

Lille sonen sitter inbäddad i fleecefilt i vagnen, vovven nosar förnöjt på vinterfrusna grässtrån samtidigt som han försöker hålla reda på de fyra tassarna på de dagen till ära, vinterhala vägarna. Maken ser avslappnat helgledig ut och själv kan jag knappt sluta le. Det är bara så fridfullt och vackert och jag tänker, vad mer kan man önska sig?
Så jag vilar i stunden för ett ögonblick.....

Nästa gång vi kommer hit blir nog i sommar och då lär det vara fler vovvar på promenad, glada rop från barnlek i trädgårdarna, öppna dörrar och vajande gardiner i fönstren, morgonbadare vid badstegen, vandrare längs med stigen intill havet och kanske bäst av allt, färgglada stockrosor som sticker upp ur marken både här och där och målar byn i de allra gladaste av färger.

På vägen hem blir det en snabbvisit på favoritcaféet Olov Viktors i Glemminge. En påse goda wienerbröd får följa med hem!

Önskar er en skön söndag imorgon!
-Anna

5 kommentarer:

 1. Så underbart att kunna göra en utflykt till Österlen bara så där. Jag har inte ens varit där, men hoppas det blir av nån gång att jag reser dit. Dina bilder är så fina och du beskriver så målande vackert.
  Jag önskar dig oxå en härlig söndag! Kram från Åsa.

  SvaraRadera
 2. Vilken ljuvlig dag! Och bullar från Olov Viktors... Mmmm.

  SvaraRadera
 3. Tack snälla du för din kommentar hos mig. Så glad jag bler över ditt beröm! Desamma år jag även säga! Vackra bilder visar du här. Älskar dem med mandelblommen!

  Mmmm, Olov Viktors. Där va vi när vi besökte österlen för två somrar sen. Vilket ställe!

  Ha en fin söndag!
  Kram Maria

  SvaraRadera
 4. Å vilken härlig dag, förstår att ni njöt! Jag blir mer och mer övertygad om att jag måste åka till Skåne i sommar.
  Vår helg har också varit fin med cafébesök, födelsedagsfest och massor av hockey. Så nu är vi redo för en ny vecka som faktiskt för min del bjuder på en hel del ledighet.
  Kram Elin

  SvaraRadera
 5. Herregud, låter som en helt annan värld. Fick en bild på snödroppar från en vän Malmö idag...här uppe är det fortfarande 3 månader tills det ens börjar ses når som gror!!
  Ha en fin söndag!
  Klem Anna

  SvaraRadera