Välkommen in för bok- eller restips!fredag 10 juli 2015

Boktips i sommarkvällen

Mysig kärlekshistoria som växlar handling mellan  England och Comosjön i Italien. Read it!

Min första bekantskap med denne författare men inte den sista. Knivskarp skildrar av ett ungt syskonpar vars föräldrar fattar det ofattbara beslutet att råna en bank. Han skildrar den unge sonens tankar och handlingar så trovärdigt och skarpt att luften närmast står stilla av förundran.

Jag älskar Linda Olssons böcker och denna är inget undantag. Vackra personporträtt, tät miljö och en riktig bladvändare. Jag släpper knappt ifrån mig boken, ens tar ett andetag, från första till sista sida.

Boken utspelar sig i Spanien, Marocko och Portugal och bjuder på såväl spänning, romantik som historia. Den unga sömmerskan Sira från Madrid flyttar 1936 huvudstupa till Marocko för ett liv i sus och dus med sin spanske älskare. Kärleken bedrar henne och snart står hon ekonomiskt blottad i Nordafrika utan möjlighet att återvända hem. I Spanien rasar nu ett hänsynslöst inbördeskrig. Sira tar upp sömnaden igen och syr fantastiska kreationer åt de europeiska fruarna bosatta i den lilla enklaven. Andra världskriget bryter ut och Sira värvas av den brittiska underrättelsetjänsten och återvänder för deras räkning till Madrid där hon syr upp klänningar åt de förnämsta nazisternas fruar.
Boken är intressant som en historisk skildring men bjuder också på  spänning och exotiska miljöer.

Bra amerikansk story om en tjej med trasig uppväxt men en kunskap om blommorna och deras språk. Följ hennes förvandling som äger rum i blommornas underbara värld.

Harold Fry är en pensionerad man som lever ett stillsamt (trist) liv i ett kallt äktenskap i ett hus längs en gata som vilken annat hus som vilken annan gata, i en stad i södra England. Hans liv förändras den dagen då han får ett brev från en gammal kollega i vilket det står att hon är döende i cancer. Harold går ut genom dörren för att posta ett brev till henne men i stället för att posta brevet påbörjar han i sina slitna seglarskor en pilgrimsfärd norrut i syfte att hinna fram till henne innan hon dör. Välskriven och lättläst.

Underbara "When God was a Rabbit" av Sarah Winman. I boken får man följa den unga outsidern Elly och hennes väg mot vuxenlivet. Den handlar om trasiga familjer (bästa vännens) , vanliga familjer och deras ovanligheter (Ellies), om starka familjeband och livet.
Det verkliga livet, en skildring där författaren inte räds beskriva det förbjudna, det aviga, det stötande men samtidigt det vardagligt vackra, relationers kraft och små stunders skönhet.

Fantastisk skildring om en bokintresserad ung kvinna från Sverige som börjar brevväxla med en bokfantast till kvinna i USA. En vänskap växer fram och de ska mötas i Amerika en sommar....men.....! Lättläst, mysiga miljöer.

Årets bästa läsupplevelse 2014. Har ni missat Carol Shields, prova henne. "Unless" handlar om en kvinna vars äldsta dotter plötsligt en dag lämnar sitt vanliga liv för att sitta i en gatkorsning och tigga. Ofattbart stark och välskriven skildring. För mer om boken, se min längre recension;här:

Hej vänner!
Hoppas ni njuter sköna sommardagar, trots den något modesta temperaturen här hemma just nu.
Något som fungerar i såväl vått som torrt är bokläsning,
Hoppas ngt av boktipsen kan komma till nytta! 

Trevlig helg!
Kram Anna


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar