Välkommen in för bok- eller restips!fredag 9 maj 2014

Att så, läsa, gräva, plantera och vattna.....!
Samtliga foton: Bokcaféet i byn


Hej vänner!
Hoppas ni haft en skön fredag. För mig är fredagar just nu hemmadag med barnen. Mysigt!
Idag blev det en eftermiddagstur till vår lokala handelsträdgård. Det finns så mkt fint att beskåda och inspireras av där! De sista fröerna är nu inköpta- luktärtor och ruccola.

Hemma hos oss kretsar det mycket just nu kring odlingarna. Som jag nämnt tidigare bestämde vi oss förra året för att mer än fördubbla odlingsytorna till i år. Ett område i trädgården som varit fullkomligt igenvuxet valdes ut och mannen har fällt över ett dussin träd, grävt upp mängder med rötter och så har vi flyttat staket och grind och grävt och grävt och för första gången anlagt djupbäddar efter konstens alla regler.
Stolta kunde vi så för en vecka sedan drygt så den första sådden i de nya bäddarna. Så nu väntar vi på röd- och gullök, purjo, rödbetor,huvudsallat och rädisor.
Vi njuter av nyskördade sparrisar som vi steker i olivolja och vattnar tomat- och gurkplantor i växthuset.
I vardagsrumsfönstret står förgrodd majs. Överallt odlingsböcker, såväl egna som lånade.
Man kan tro på min beskrivning att vi tillbringar timmar ute i trädgården varje dag men det är snarare ett jonglerande med tid. Pojkarna går först och så den lilla tid som blir över efter dem och jobb, ja den satsar vi just nu på vår trädgård och på odlingarna.
En stark drivkraft är att under sommarhalvåret kunna erbjuda barnen och oss själva ekologiskt odlad mat, helt utan  besprutning och konstigheter. 
Livskvalitet på landet helt enkelt!
Lyckan att redan få se rädisorna ha kommit upp en bit och att veta att om några veckor eller månader så har vi färsk potatis, nykokt majs, stekt squash och getostgratinerad rödbeta på tallrikarna, det mina vänner gör att vi glatt sår, vattnar och rensar för fullt under en intensiv vårperiod.

På kvällarna ser vi just nu på dvd en alldeles underbar brittisk odlarserie från 1990-talet. Den handlar om hur en äldre trädgårdsmästare återuppväcker den viktorianska köksträdgård som han  tidigare förvaltat under decennier  ur dess törnrosasömn. Enastående och otroligt inspirerande!

Önskar er alla en fin helg!
Kram Anna


8 kommentarer:

 1. Så vackra bilder, som vanligt här inne hos dig:) Och vad flitiga ni är, så mycket energi! Men jag förstår era tankar och önskar er stort lycka till med den kommande skörden.
  Här hemma hos oss är det ingen som har den riktiga odlingsnerven, men vi äter gärna både svenskt och ekologiskt, så det blir till att finkamma grönsaksdiskarna. Tänkte att vi skulle bli lite bättre på att hitta gårdsbutiker också, gynna närodlarna.

  Ha en fin helg!
  Kram
  Suz

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Suz!
   Ja visst är det mysigt me gårdsbutiker! Jag hoppas och tror att det är en växande företeelse!
   Tack för att du tog dig tid att kommentera! Mkt uppskattat!
   Kram Anna

   Radera
 2. Åh vad duktiga ni är! Önskar jag också hade lite av den där energin till odling. Men här tar djuren och ljustilllverkning en hel del tid, så man får bromsa in annars är det lätt att det blir för mycket.
  Är den boken bra som Bella Linde skrivit? Är lite nyfiken på den.
  Må så gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anna!
   Du har massor av energi du med men kanaliserar den på annat! Inte minst ljusen, hönsen och barnen! Har skrivit om boken på din blogg just!
   Kram Anna

   Radera
 3. Jag blir så inspirerad av dina trädgårdsbilder Anna! Och jag kan nästan känna smaken av nyskördade och solmogna rädisor, sparris och tomater... Ekologisk mat borde vara en självklarhet! Vi försöker handla både ekologiskt och närodlat så mycket som vi orkar, men det blir mycket annat också.

  Vilket jobb ni har gjort där hemma för att utöka odlingarna, att röja och gräva är hårt jobb. Jag blir så imponerad över att ni hinner med trots små barn. Men man lär sig att ta de stunder som ges.

  Nu ska jag ta itu med städning och tvätt här, sånt som måste göras... Niklas är i USA i 1,5 vecka så nu får jag fixa allt själv. Önskar er en fin kommande vecka!

  Kram Elin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Elin!
   Om du visste hur glad jag blir när du kikar in här och lämnar dina värmande hälsningar! Snart ett år sedan du var här. så fort tiden går!! Syrénen blommar redan nu i år!!!!
   Hoppas du har en bra vecka med barnen!
   Stor kram Anna

   Radera
 4. Jag hålle med; så vackra och inspirerande bilder. Det låter sunt med att odla eget och slippa allt besprutat som vi köper i affären. Dessutom smakar det så mycket godare när man vet att man odlat det själv. Det är också så rogivande att påta i trädgården. Vad är det för serie ni tittar på?

  Kram Linda

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Linda! Tack hälsning! Ja visst smakar det egen odlade lite extra gott! Filmen vi ser heter "the Victorian Kitchen Garden från BBC med trädgårdsmästaren Harry Dodson. Alldeles underbar!
   Må så gott!
   Kram Anna

   Radera