Välkommen in för bok- eller restips!lördag 21 december 2013

Lördagshälsning från södern
Samtliga foton: Bokcaféet i byn

Hej vänner!
Hoppas ni har en riktigt skön fjärde advent helg!
Här myser vi just nu inomhus med tänd brasa. Ute blåser det och regnar.
Låt det ruska, säger jag. Desto mysigare med tända ljus inomhus!
 
Här har det inhandlats julgran idag som nog ska kläs imorgon.
Jag lyssnar på vacker musik på Youtube, just nu stämningsfulla "Bridge Over Troubled Water" med Eva Cassidy. Den är så vacker att tiden närmast stannar! Jag älskar också dess originalversion med Simon & Garfunkels. Här en inspelning från New York. Min man sjöng den sången på en begravning igår, jag hade inte möjlighet att närvara men är säker på att det lät vackert. Dagens musikinlägg tillägnas B och hennes närmst anhöriga.
Livets snabba och stundtals svårförståeliga svängar. Då kan musiken vara en tröst.
 
Vår julpyntning här hemma består till stor del av blommor, amaryllisar och hyacinter, och ljus eller ljusslingor i olika former.
Den lilla lucian gjorde jag i lågstadiet och har fått hänga med mig under åren. Jag minns ännu idag lyckan över att själv ha tillverkat något som jag fann så vackert.
Stjärnljusslingan hänger i det kombinerade arbetsrummet/gästrummet. Jag tänder den varje morgon innan grannens barn går förbi till skolbussen. Jag tänker att den kan glädja dem i vintermörkret.
 
Att vara föräldraledig i juletid är en gåva! Jag får uppleva december i långsamhetens lov. Jag ser morgnarna sakta gry, kan äta frukost med barnen i timmar om så önskas, kan rulla barnvagn under de ljusa timmarna, får träffa stora sonen mer än vanligt då han bara går på dagis några timmar i veckan, ingen stress, ingen press. Tänder ljus på dagtid, spelar julmusik på CD-spelaren och har bakat fler pepparkakor med barnen än jag gjort totalt i hela mitt liv innan.
Nu kallar stora sonen så jag avrundar här.
 
Önskar er alla en fin fjärde advent imorgon!
Kram Anna


4 kommentarer:

 1. Vilket vackert inlägg Anna! Det är ju dina inlägg förvisso alltid, men det här gav både eftertanke om att ta vara på alla stunder vi har med våra nära och kära, om att glädja andra med sin omtanke som du gör med att tända ljusslingan på morgnarna och när din man sjunger på en begravning.

  Att vara medmänniska i juletid och alla andra tider på året, så fint och något som känns gott ända in i själ och hjärta. Ibland kan det bara vara att sträcka ut en hand och visa att man finns där.

  Vad härligt att du gör så mycket roliga saker med barnen i vardagen, värdefulla stunder med frukost i långsamhetens lov. Jag tror våra barn är i stort behov av att få den möjligheten, extra mycket idag när allting ska ske så himla fort hela tiden.

  Önskar er en härlig jul med mycket mys och julefrid<3
  Många julkramar
  Suz

  SvaraRadera
 2. Vackert Anna!

  Önskar dig och din fina familj underbara dagar och en God Jul!

  KRAM
  Lotta

  SvaraRadera
 3. En riktigt God Jul önskar jag dig och din fina familj! Så härligt ni haft det med alla förberedelser!
  Stor kram!

  SvaraRadera
 4. December i långsamhetens lov, så fint. Hoppas er julafton var riktigt mysig.
  Vi hade det trevligt men det är ett himla ståhej det här med Tomten och alla klapparna tycker jag. I dag njuter jag istället av lugnet och det är så SKÖNT.

  Nu ska jag svara på dina funderingar om höns. Det är inte så värst tidskrävande, bara ge dem mat och vatten en gång om dagen och plocka äggen. Beror ju lite på hur många du har förstås. Jag går även där en stund och pratar med dem och ser över dem så att alla har det bra. Skyndar jag mig så tar det väl ca 20 min men för det mesta är jag där 45 min och då har jag även skött kaninerna. Men sedan måste man städa där då och då och det tar några timmar. Vi städar ju oftare nu när vi har fler, innan städade vi ca 4 ggr om året bara.
  Just nu har vi ca 60 djur där 15 är tuppar, så det blir att slakta några framöver. Det är en jobbig bit men ett måste. Vi äter sedan upp tupparna och det känns ändå bra att veta att de haft det bra och det är fint och nyttigt kött vi äter. Vi har tänkt att ha omkring 100 höns så nu till våren blir det att kläcka fram fler kycklingar. Om man inte ska kycklingar behövs ingen tupp men han håller reda på alla hönor och ser till att det är bra stämning i flocken. När man har så många höns som 100 st så kan man har fler tuppar OM man har gott om utrymme men det ska man ju ha.
  Vi har en hönsgård som är ca 70 kvm och sedan har vi en till på ca 400 kvm. Vi kan stänga mellan dessa två så gräset kan växa till sig om det behövs. De betar fort av gräset så det är bra att ha två hagar men inte nödvändigt. Då får man istället kasta in gräs och löv till dem. Vi har tak över alltihop och stängslet är nergrävt i den lilla hagen. I den stora, som nyss är färdig, så ska vi dit med ett elstängsel runt om, allt för att hålla räv och rovfåglar borta.
  Våra höns är aldrig helt lösa, då riskerar de att bli uppätna och så blir det så mycket bajs överallt som barn och hund kan stiga i, så för oss passar det bäst att de är i sin hönsgård.
  Vårt hönshus är ca 50 kvm och isolerat. Nu håller de värmen bra där inne när de är så många men
  förra vintern hade vi ett element så inte vattnet frös.
  Jag tycker det är jätteroligt med höns, de är små individer som är lätta att tycka om, man får verkligen sina favoriter. Att alltid har tillgång till sina egna ägg är vardagslyx. Äggen är efterfrågade och väldigt lätta att sälja.
  Det är ett lätt djur att ha och jag kan verkligen rekommendera det.

  Önskar dig sköna dagar nu i juletid.
  Kram
  //bara anna

  SvaraRadera