Välkommen in för bok- eller restips!onsdag 1 maj 2013

Att andas trädgård, drömma trädgård och njuta av sin trädgård

Hemma på Bokcaféet i byn ikväll

Påsklilja som lyser upp vår trädgård

Utemöbeln på plats redo för otaliga fikastunder

Älskade ranunkler som målar vår trädgård i regnbågens alla färger

Gårdagkvällens Valborgsmiddag hemma hos oss
Samtliga foton: Bokcaféet i byn

Hej vänner!
Hoppas ni fått njuta av en solig första maj!
Hemma hos oss tillbringas den mesta av den lediga tiden just nu i trädgården.
Vi andas trädgård
Vi drömmer om trädgårdar
Vi njuter av vår egen trädgård
Vi planerar för framtida trädgårdsprojekt
Vi slukar trädgårdsböcker om kvällarna
Vi pratar trädgård

Vi njuter av årstiden och allt naturen så generöst bjuder oss på just nu
Lika förvånad och positivt överraskad blir jag varje år när vintern till slut drar sig tillbaka och våren gör entré.

I år har vi satsat på en gemensam lista över vilka projekt och sysslor vi vill ha gjorda i trädgården och när de ska vara gjorda (indelat månadsvis). Vilken skillnad det inneburit!
För det första har vi gemensamt kommit fram till en prioriteringslista (med en liten på väg som man aldrig vet när ankomsten blir så känns det extra bra) så i alla fall det vi anser som viktigast blir gjort först. Sedan är det lyckan över att få bocka av (ja, jag gillar listor!) det man faktiskt åstadkommit. Plötsligt känns vår gigantiska "djungel" till trädgård inte fullt så svårtämjd eller översvämmad av projekt. Ytterligare en vinst är att vi nu tenderar att göra klart varje del för sig innan vi hoppar på nästa, för är det inte helt slutfört så ingen bock på listan och dessutom blir det tydligare när man har det på pränt.
Något arbetsläger handlar det dock inte om....!
Trädgården är en plats att njuta i och ikväll efter hundpromenaden gick jag ett varv och bara njöt av allt vackert som växer just nu, färgerna, formerna, växtprakten och förstås med en skön känsla i kroppen över att vi har hela sommaren framför oss också! Lite extra härligt kändes det också att kunna titta på vad vi åstadkommit den senaste veckan.
Rosorna har fått brunnet hästgödsel runt fötterna, rabatterna på innergården har rensats, hallonlandet har för första gången på flera år rensats och ska gödslas till helgen, potatisen är i landet, pionerna har det bäddats för, Gertrude Genkyll rosorna som stått alldeles för skuggigt och fuktigt har fått flytta upp till växthusets södervägg (ikväll när jag kollade till dem, i ett vindstilla Skåne där solen sakta sänkte sig, hörde jag dem närmast viska "tack"! ) Jag tror de kommer att älska sin nya hemvist och vi har bäddat omsorgsfullt med rosjord och brunnet hästgödsel.

Igår hade vi min trädgårdsintresserade mamma här på middag och blomsterdiskussionerna fortsatte. Imorse fann vi i en gammal Lantliv Sommarhem en alldeles underbar röd klätterros vid namn "Flammentanz" som hon var sugen på att låta klättra hemma hos sig. På sena eftermiddagen kom mannen och jag närmast samtidigt på att det är en sådan vi ska ha i den delen av trädgården där vi planerat en ny rosenpergola.
Roligt att drömma och kläcka idéer!

Allt för ikväll!
Nu ska jag drömma vidare i den gamla men vackra boken "Rosendals Trädgård" av Lars Krantz.

Jag önskar er en fin torsdag!
Kram Anna
 

8 kommentarer:

 1. Så härligt det låter och vad kul det ska bli att få se allt du listat ta form. Tycker också det är bra med listor för man ser vad som behövs göras och så vet man att det är gjort när det styks. Ibland gör jag listor men även de små detaljerna för har man bara en liten stund så kan man ju göra just något litet. Här har det nu definitivt tagit slut på vår utdragna sommarsäsong. Nu återstår att göra iordning för vår svala vinter och kanske plantera några vintergrönsaker. Vet inte om det går för det är inte mycket sol vi får in i vår trädgårde den här tiden på året och några månader framöver. Under tiden latar jag mig och tittar på vad du och andra åstadkommer och det ger mig inspiration inför min nästa säsong.
  Tänk så bra att vi turas om!
  Kram till dig vännen!
  Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anette!
   Visst är det härligt att njuta och inspireras av varandras årstider! Vintertid skänker det mig mkt glädje att få följa er sommar downunder. Att få drömma sig bort för en stund, känna sand mellan tårna eller en sommarbris så varm att den knappt svalkar. Häftigt att kunna fundera över vintergrönsaker.
   Önskar dig en fin vecka!
   Kram Anna

   Radera
 2. Men så underbara och härliga bilder...har uppdaterat mej här inne lite...vitsippsfrossa och ranunkelfeber ...mums !

  Vit löjtnantshjärta är jag oxå sugen på !!

  En fin dag till dej..stor kraaaam

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tak för hälsning Anette! Ja nog handlar det om frossa och feber i dess mest positiva skepnad just nu. Fortsätt njuta våren!
   Kram Anna

   Radera
 3. Ja, men vad gjorde man utan DRÖMMAR...
  Just nu drömmer vi om Sydafrika igen.., funderar på om ni varit på någon av de safariparkerna i närheten av Kapstaden? Vi vill fortfarande hålla oss i de regionerna, men ändå få se lite vilda djur.
  Ha en fortsatt härlig trädgårdhelg!!
  Kram
  Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Annika!
   Ja vad vore livet utan drömmar, bra mkt fattigare iaf!
   Kul att ni är sugna på en retur till Sydafrika! Vi har aldrig besökt parkerna närmare Kapstaden då det blev Kruger istället. Men kika in på Minnas suveräna blogg. Hon driver resebyrå kring Kapstaden och reser just nu runt och testar olika safariställen kring Kapstaden och recenserar dem. Du hittar den här; http://www.minna-sydafrika.blogspot.se/
   Må så gott!
   Kram Anna

   Radera
 4. Listor är bra, i alla sammanhang;)
  Underbara bilder från er trädgård, det är väl visst den mest underbara tid vi är inne i nu!
  Hoppas vi får en lika härlig söndag som vi haft idag!
  Ha det fint!
  Kram
  Suz

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Suz!
   Tack för hälsning! Mkt vackrare än vad det är just nu är svårt att tänka sig men....syrénerna återstår, blommande äppelträd, akleja, vallmo. Ljuva vår och sommartid!
   Sköt om dig!
   Kram Anna

   Radera