Välkommen in för bok- eller restips!onsdag 3 april 2013

Två bokpärlor att njuta av

Bild lånad från tumblr.com

Underbara boken "Alla mina systrar"

Underbar titel och lika underbar bok

Hej vänner!
Hoppas ni har en fin vecka!
Här ramlar dagarna på fyllda med jobb, familjeliv, solsken och fågelsång.
Inte tokigt!

Ikväll tänkte jag tipsa om två pärlor till böcker som jag nyligen läst.
Det är underbara "Alla mina systrar" av Judith Lennox samt "Choklad" av Joanne Harris.
Har ni kanske läst någon av dem?

Gemensamt för de båda böckerna är att kvinnor står i böckernas centrum.
Starka kvinnor, kanske inte alltid från början, men båda belyser den inre kraft som så många av oss besitter om den bara får chansen att komma fram.

"Alla mina systrar" handlar om fyra unga systrar som växer upp i ett välbärgat fabrikörshem i Sheffield, England. Boken inleds några år före första världskriget och de unga systrarna drömmer om framtiden. En framtid som med utbrottet av första världskriget får deras liv att utvecklas i olika riktningar och andra vägar än vad de förutspått. Systrarna skiljs länge åt, men oavsett mil och stundtals hav dem emellan, kvarstår starka band dem emellan.

Boken är välskriven, orden forsar fram lika lätt och  självklart som vårfloden efter islossning, handlingen är omväxlande och gripande. Jag tilltalas av att författarinnan inte nöjer sig med att bara skildra de rika flickornas stundtals förutbestämda liv och vardag, vilket hon gör ypperligt samt nyanserat, utan snyggt och intressant flätar in den fattige arbetarens vardag och situation i handlingen. Det gör boken såväl mer gripande samt ger en djupare skildring av hur livet kunde te sig kring den första delen av 1900-talet i såväl Sheffield, London som Sri Lanka.
En intressant del är också kvinnorörelsens framväxt i England som tillåts generöst med utrymme.
Denna bok rekommenderas varmt!
Jag ger den 5 rykande heta teakoppar

Den andra boken, "Choklad" är den tredje boken jag läser i Joanne Harris så kallade mattriologi. Den är lika ljuvlig och njutningsfull som "En doft av apelsin" samt "En smak av vin".
Många har nog sett filmen med Juliette Binoche i huvudrollen. Jag ska ta se den nu när jag läst boken!
Boken handlar om den kringflackande kvinnan Vianne Rocher som tillsammans med sin dotter  anländer till en liten fransk by där kyrkan och katolicismen har en stor plats och där man ser på främlingar och oliktänkande med oblida ögon. Den livsbejakande Vianne öppnar en chokladeria i byn. I takt med att de ljuvligaste av chokladskapelser skapas lär hon känna byns olika invånare, inte sällan över en kopp varm choklad. Starka vänskapsband växer fram och Vianne vågar för första gången i sitt liv drömma om en bofast tillvaro fjärran från det vagabondliv hon vuxit upp i och fortsatt leva med sin dotter. Joanne Harris skildrar i Vianne en stark kvinna som är orädd för såväl byskvaller som konfrontationer, som går emot normer utan att blinka men som samtidigt gör det med list och ett varmt hjärta. Skildringen av hur den misshandlade kvinnan Josephine, med stöd och uppmuntran från Vianne, reser sig från sin förtryckta tillvaro och på eget initiativ lämnar sin förtryckande make är  hoppingivande och välskrivet. Dessutom utan klyschor och stereotypi.
Joanne Harris är en mästerlig skildrare,  såväl gällande handling som språk.
Även denna bok får 5 teakoppar.

Önskar er alla en fortsatt fin vecka!!!
Kram Anna

4 kommentarer:

 1. Dina böcker gör mig nyfiken! Verkar så bra. Jag satt och pratade med en vän i dag och vi konstaterade båda två ( vi är lärare båda) att vi inte har någon ork alls att läsa skönlitterära böcker vilket är en stor sorg för mig. Jag vet knappt vad jag ska prioritera bort men något får det bli!

  Kram Anna

  SvaraRadera
 2. Tack för tipsen! Är så sugen på att börja läsa någon riktigt bra bok och komma in i en annan värld för ett slag. Önskar dig en trevlig helg! Kram

  SvaraRadera
 3. Hej Anna!

  Så glad jag blev att du tittade in hos mej.. du är så välkommen åter !
  Va mysigt med ett bokcafe !!! .. härligt med boktips, resor, foto..känner mej genast hemma här hos dej..jag följer !

  Stora kramen från mej

  SvaraRadera
 4. Hej Anna! Jo visst är det nog så att vi är flitiga med huset men det är ju så mycket när allt är relativt nytt. Staketet kom ju först upp efter jul och sedan skulle det stå ute i väder och vind i 6-8 veckor så det är dags att hålla efter det. Nu kan vi vila tills om 6 månader då är det dags igen!!
  Klockomställningen brukar vi aldrig lida av alls faktiskt. Kanske beror det på att vi alltid kör samma rutiner året runt och att barnen oftast vaknat tidigt ändå så man har inget märkt liksom. Det är mer oss som vuxna som går och lägger oss lite senare och så får man igen det på morgonen. Men vem vet hur det blir nu när jag precis skrivit detta. Svaret får jag väll imorgon bitti.
  Vet du jag läste Choklad för en massa år sedan, precis när den kommit ut. Brukade köpa massa böcker på engelska när jag åkte till London och sist jag var där var typ...år 2000 eller så var det ännu tidigare. Minns att jag gillade den och när sedan filmen kom ut tyckte jag att den var annorlunda.
  Ha en härlig ny vecka och hoppas våren håller i sig.
  Varma kramar
  Anette

  SvaraRadera