Välkommen in för bok- eller restips!torsdag 10 januari 2013

På utflykt i bergen

Fruktstund med utsikt

Mäktiga berg och raviner på Gran Canaria

Vandringsled

Bergsblomma

Vyer vid Fortaleza de Ansite

Inhemsk gryta

Vacker fasad i Santa Lucía
Spansk känsla i fina Santa Lucía

En bit Grekland i Santa Lucía

Mandelträd i blom

Bygata i Fataga

Vy över Maspalomas sanddyner Samtliga foton: Bokcaféet i byn

Hej vänner!
Hoppas ni haft en bra dag!
Gran Canaria har vi haft ännu en solig, skön dag.
Vi har tillbringat den i lugn och ro vid poolen. Det var läge för stilla tempo idag efter en heldagsutflykt upp i bergen igår.

Efter frukost igår gav vi oss av med siktet inställt på bergen och tunneln/grottan vid Fortaleza de Ansite. Efter att snurrat runt kring avfarten
från motorvägen och till sist fått vägbeskrivning av två spanjorskor hittade vi så äntligen väg GC65 i riktning mot Santa Lucía.
"Väldigt kurvig väg till Santa Lucía", sa de och skrattade när jag frågade efter vägen.

Vägen börjar snart slingra sig upp för bergen. Landskapet är magnifikt med grönskande bergsidor, höga toppar och djupa raviner.
Så småningom når vi fram till avfarten till den gamla fästningen Fortaleza de Ansite. Vi rullar därefter sakta ner i dalen, vi passerar frukt- och grönsaks
odlingar, vajande palmer, citronfjärilar och vackra "fincas". Det är varmt och vindstilla och vi kan förstå att det lämpar sig för odling.
Snart är det bara vi, en väg och de dramatiska bergen, nedanför vilar ravinen. Vi parkerar och vandrar och klättrar om vartannat upp till den gamla
tunneln. Den är 34 m lång och 18 m bred. Vi tar oss igenom den och kommer ut på andra sidan. Vi slår oss ner för frukt och vattenpaus med rafflande utsikt över dalen och bergen.
Sonen är i sitt esse och tycker det hela är ett stort äventyr!

Det börjar bli lunchdags. Vi kör vidare upp till byn Santa Lucía. Vi besöker en lokal frukthandlare och får smaka underbart söta apelsiner från trakten. Hon lyser av stolthet när hon ser
vår positiva reaktion. Vi köper en påse apelsiner och även några stora tomater. Vi intar lunch på en restaurang med fantastisk utsikt över
 berg och dal. Jag äter en klassisk spansk potatis omelett, sonen en pasta och mannen testar en inhemsk kött och kikärtsgryta. Allt smakar jätte gott. Från vårt bord har vi sett ett spännande
kyrktorn, som mest påminner om Grekland. Vi ger oss av på en tur upp för en brant bygata. Vackra fasader och blomsterklädda balkonger möter oss. Santa Lucía är en förtjusande by väl värd ett besök.
Resan går vidare uppåt. Plötsligt ber jag mannen stanna bilen, jag har skådat mandelträd i blom. Hela byn är täckt av vita, vackra blommor. Vilken syn!
Högsta punkten på dagens utflykt utgörs av klippiga berg och tallskog som mest påminner om Kanada. Därefter bär det av neråt igen. De tusen palmernas dal väntar nedanför oss. Huvudorten längs vägen är den lilla staden
Fataga. Även här återfinns en del vackra byggnader men vi tilltalas inte av Fataga på samma sätt som Santa Lucía. Innan vi lämnar bergen för kusten stannar vi till vid en mirador , utkiksplats. Därifrån skådar vi ut över Maspalomas sanddyner i söder och bergen och dalen bakom oss. Detta får avsluta denna härliga dagstur i bergen. Vi konstaterar åter igen att Gran Canaria bortom allfartsvägarna
har mycket vackert att erbjuda.

Imorgon väntar Maspalomas sanddyner! Vi ska bada och kamelspana!

Trevlig helg!
Kram Anna

5 kommentarer:

 1. Vilka suveräna bilder..oj oj oj säger jag!!

  Vill också äta apelsiner därborta och inte i bilen på väg hem från gymmet!

  Kram ANna

  SvaraRadera
 2. Men visst förstår du, här kokar vi fast det är ju så här det är i januari. Hade nästan glömt efter snart två år av ingen eller inte mycket sommar alls utan mest regn. Det är varmt men jag gillar den tuffa hettan på något konstigt sätt kanske för att jag vet att jag kan gå in i AC och där är det svalt och skönt.
  Ja din semester ser ut att vara en höjdare på många sätt. Lokalodlade tomater och sköna utflykter till olika platser vad mer kan man önska?
  Trevlig helg!
  Stor kram till dig!
  Anette

  SvaraRadera
 3. Underbara inlägg Anna! Vi är ju med er där, känns det som. Du fångar så vackert naturen och det ni upplever. Nu har du gjort det igen, fått mig att vilja åka på studs:)

  Ha det fint och tack för dina härliga reseskildringar!
  Kramar
  Suz

  SvaraRadera
 4. Var på uselt humör men ett inlägg från dig fick mig på bättre tankar! Jag bara log! Underbar skildring och bilder! Här är det ovanligt kallt just nu, ska krypa ner under nollan på nätterna nu några dagar påstås det. Brrr, man vänjer sig fort :-D Kram!!

  SvaraRadera
 5. Kära Anna,

  Jag vill inte att du ska göra något annat än att resa, skriva och fotografera. Du sprider sådan lycka. Jag blir alldeles vild inombords och vill bara åka iväg. Göra just den här resan.

  Du är underbar!

  Så glad för att ni har det så härligt.

  KRAM!

  SvaraRadera