Välkommen in för bok- eller restips!



fredag 20 april 2012

Weekendtips på Österlen

Stilfullt boende på Karlaby Kro
foto: www.karlabykro.se

Charmiga Karnelunds, Gislöv
foto:www.karnelund.se

Skånsk idyll på Drakamöllan
foto:www.drakamollan.se

Trivsamma Ravlunda bränneri
www.ravlundabranneri.se
Foto lånat från google pictures

Hej vänner!
Fredag och helg!
Tjohoo så skönt!
Vad hittar ni på?
Vi ska inleda helgen med en oplanerad dag imorgon.
Jag tror det blir en cykeltur och kanske lite trädgårdsfixande.

Veckans weekendtips stannar inom Sveriges gränser rent geografiskt men utseendemässigt och känslomässigt får jag ofta förnimmelsen av att befinna mig utomlands vid en vistelse där.
-Österlen
Sveriges Provence om man vill.
Jag tycker det är bland det vackraste Sverige har att erbjuda.
Slingriga vägar, gröna kullar, betande kossor, toppkrogar och mysiga bed & breakfast. Små kustsamhällen, vandringsleder och vita stränder.

Kanske som allra bäst lite off season när det inte råder turistinvasion. Fast det fungerar även då. Jag föredrar antingen maj när det är så grönt och vackert att man undrar om något kan bli vackrare, inte minst när äppelträden står i blom. Eller sent i augusti, efter att turisterna vänt hem, krogarna och bed & breakfast  ställena ännu inte gått i ide, havet värmts upp och man har stränderna och vandringslederna för sig själv.

Jag tänkte tipsa om fyra ställen som vi fastnat för under åren
(dock har vi inte sovit över där sedan vi blev småbarnsföräldrar så inte helt färsk info)
;
Stilfulla Karlaby Kro, platsen där vi höll vår bröllopsfest på för några år sedan. Ett proffsigt ställe med en riktigt bra krog. Inte billigast men något för en helg med stil.

Karnelunds som drivs av två trevliga göteborgare har vi bott på två gånger och sedan återvänt till för middagar sedan vi själva blev skånebor. Vi föll för dess charm, värme och främst den atmosfär dess ägare skapar. Ligger i en söt by, Gislöv.

Drakamöllan har jag bott otaliga gånger på genom åren. Den ultimata Skåneidyllen Beläget norr om Brösarps backar i ett vackert naturreservat. God mat serveras även här. Inte billigt och lite off om man vill upptäcka Österlen men det är definitivt värt en natts stopp. Kring midsommar varje år hålls en operaföreställning i backarna kring gården.

Ravlunda bränneri är en trivsam mötesplats. Mat och boende under samma tak. Prisvärt och beläget i vackra omgivingar. Ångtåget passerar rakt utanför bygganden. Vi bodde där en helg i maj. Morgonpromenaden gick förbi äppellund efter äppellund.

Allt för ikväll!
Önskar er en alldeles underbar helg!
Kram Anna

9 kommentarer:

  1. Hej du fina!

    Ja, nog har Skåne mycket vackert att bjuda på alltid. Men så är jag kanske lite partisk, född och uppvuxen skåning som jag är. ;) Trots alla mina resor genom åren kan jag inte tänka mig ett annat ställe jag skulle vilja bo på. Detta är hemma på alla sätt och vis.

    Österlen försöker jag undvika under högsäsong. Eller åtminstone de stora tursitställena. Precis som du säger så är maj en utmärkt månad att göra Österlen. Oftast rena sommaren men knappt en människa. Vi har lite utflykter planerade för just Österlen nu i maj. :)

    Här var tanken trädgård hela helgen lång men tydligen var det åskoväder på gång upp i morgon från Tyskland. Hrm, jag som är livrädd föråska! Jag hoppas det går runt om oss istllet. ;)

    Vad glad jag blir över att du tycker om min header med solrosorna. Det gör jag också, för det där fältet är ju vårt eget så jag har spenderat många sommarkvällar där ute bland alla solrosorna. Du är välkommen när du vill Anna! :)

    Sköt om dig vännen och ha en fin helg!

    Kram Lotta

    SvaraRadera
  2. Karalby Kro - so on my list!!!!

    Österlen överhuvudtaget. Vi har vänner som kommer en gång om året minst, och en vän har flyttat dit permanent.

    Jag förstår att det är magiskt.

    Helgen ligger fortfarande öppet. Söndag ska bli sämre väder så imorgon är det som gäller för en road trip. Vi får se vad det blir.

    Ha det så skön! Trevlig helg

    Kram!

    SvaraRadera
  3. Österlen...du vet vad jag behöver en lördagsmorgon som denna!

    Jag älskar Österlen och tar till mig dina tips till vecka i juli då vi ska ner!

    Förra året blev det i maj och det var gudomligt. Jag blev kär på studs!

    Tar tacksamt emot mer tips :)


    Kram och ha en fin lördag :)

    SvaraRadera
  4. Supertips!!
    Och perfekt i och med att jag eventuellt kommer hem i Augusti. =o) Då kan jag säga till partnern att Österlen är ett måste. =o)

    Tusen tack för dina kommentarer inne hos mig. Har inte haft tid att kommentera inne hos mina favvo bloggar, men läst har jag gjort så mycket jag bara kan. =o)

    Och Tusen tack för boken!!! Den kom för nån vecka sen, men har knappt haft tid att registrera.
    Den ska läsas så fort jag bara kan. Ser fram emot läsningen! =o)

    Kram och Trevlig Helg!

    SvaraRadera
  5. Å så vackert Anna, Österlen känns nu ännu mer som ett måste att besöka. Perfekt att ha lite tips att gå tillbaka till den dag det blir dags att åka ner. Vilken bröllopsfest ni måste ha haft på Karlaby Kro, vackert så att man nästan svimmar!

    Här har helgen bestått av Brynäsfirande som du förstår, inte mycket annat har blivit gjort. Och om ett par timmar sätter jag mig på tåget mot Lund. Det blir en blixtvisit denna gång, kommer fram i kväll och åker tillbaka hem redan i morgon eftermiddag direkt efter våra redovisningar och uppföljningar.

    Ha det gott Anna så hörs vi snart igen. Och mail kommer, jag har bara inte tagit mig för...

    Kram Elin

    PS. Fina foton även i förra inlägget, måste vara jättekul för sonen att få svischa fram med pappa på cykel!

    SvaraRadera
  6. Hej Anna,
    Söndagkväll och nu känns det att det har jobbats hårt både i veckan och i helgen med butik o trädgårdsland. Men det är så himla skoj, så jag längtar redan till morgondagen då taket i butiken ska målas :o)
    Hoppas att ni också har haft en härlig helg. Kanske en tur på vackra Österlen.... Jag längtar dit, längtar efter det vackra landskapet och känslan av lugn. Vi har aldrig varit på de ställen du skriver om, men jag känner väl till dem. Jag har några andra smultronställen som jag gillar ;o)

    Ha en fin start på nya veckan vännen!!
    Kramar
    Ulrika

    SvaraRadera
  7. Lotta, vilket härligt avtryck du lämnade här hos mig! Det skänkte mig mkt glädje! Så du har ett solrosfält du Lotta, underbart!!!
    Ja Skåne har mkt att erbjuda och Österlen i maj är som en saga.
    Kul att ni ska dit!
    Ps. tänkte på dig när det small två åskknallar på kvällen. Hoppas ni slapp dem hos er!

    Lotta i USA,
    låter så mysigt med era roadtrips! Underbara små platser att stanna till på under en dag på landet!
    Kul att Karlaby kvalade in på din lista!
    Önskar dig en fin kväll!

    Anna, fler tips kommer garanterat! Så härligt att ha en Österlensemester att se fram emot!

    Tine, härligt att boken äntligen kom fram!! Hoppas du ska gilla den! Så roligt om ni kommer till Skåne och Österlen i sommar! Bara hör av er om ngt tips önskas!

    Elin, förstår att ni firat guldet i dagarna fyra... eller ngt! Hoppas du/eller ni kommer ner vid tillfälle! Finns så mkt att se och göra! Du skulle gilla det! Hoppas minivisiten i Lund gick bra!

    Ulrika, vi får jämföra smultronställen vid tillfälle!! Kul att det finns så många godbitar på Österlen! Härligt med allt ditt trädgårdsfix! Här har vi kommit igång också, mysigt! Önskar dig en toppen vecka!

    Stor kram till er alla!
    /Anna

    SvaraRadera
  8. Anna, Anna, Anna...Du gör mig helt galen med alla fina bilder o braiga tips från o för ôstelen c",)
    Ska spara på alla tips till den dag vi reser de xtra milen neråt!

    Här har vi haft sol i över en vecka men inte så varmt. Snön ligger kvar o bländar en vinterblek hud. Bränner lite oxå faktiskt!

    ha en superfin vecka, Klem Anna

    SvaraRadera
  9. Perfekt! Jag har alltid velat semestra på Österlen! Tack för tipsen, dom ska jag återkomma till när det blir dags! Kram!

    SvaraRadera