Välkommen in för bok- eller restips!tisdag 13 mars 2012

Damernas detektivbyrå i Botswana

Lejon i Botswana
 Foto:www.botswanatourism.co.bw/

Underbara boken "Livets skafferi" av Alexander Mc Call Smith
 

Författaren Alexander Mc Call Smith
Foto lånad från författarens hemsida

Botswanska invånare
Foto: lånat från Temaresor.se

Flodtur i Okavango deltat, Botswana
Foto: lånat från www.botswanatourism.co.bw/
Hej vänner!
Hoppas ni fått njuta av en solig, fin vårdag!
Ikväll förflyttar vi oss dock till ett betydligt varmare land-
Botswana.
Till ytan 30 gånger större än Sverige men med en befolkning på endast 2 miljoner människor!
Botswana tillhörde det brittiska imperiet fram till senare delen av 1960-talet. Sedan frigörelsen har det hållits demokratiska val i landet. Botswana är platt och består till 70 procent av Kalahari öknen. Dess huvudstad heter Gabarone och landet utgör ett populärt resmål för safaris.
Lika känt är det nog för karaktären och kvinnliga detektiven
Mmma Ramotswe,
skapad av författaren Alexander Mac Call Smith. Det är just om denna bok kvällens inlägg ska handla om.

Om boken:
I det lilla landet Botswana verkar livet passera i ett alldeles eget tempo- Botswana tempo. Lugnt, fridfullt och fjärran från stress. Jag behöver bara börja läsa boken så vaggas jag med i den afrikanska taktfasta livsrytmen.

Bokens huvudkaraktär, den traditonellt byggda (som hon själv beskriver sin kropp) Mma Ramotswe är Botswanas första kvinnliga privatdetektiv. Med värme, kvinnlig list och en stor portion visdom tar hon sig an olika utmanande fall tillsammans med sin sekreterare Mma Makutsis.
På sitt lilla kontor i huvudstaden Gabarone dricker de båda kvinnorna ett stort antal koppar
 tea (rött Rooibos, vad annars?!) medan de avhandlar stora och små livsfrågor. Ett och annat detektivfall löser de också.

Vägg i vägg med detektivbyrån ligger Mma Ramotswes fästmans bilverkstad. Med kvinnlig list och omsorg får man följa Mma Ramotswe väg mot giftermål med den pålitlige mekanikern J.L.B Matekoni. Precis som i de andra böckerna av Alexander Mac Call Smith, är miljöskildringarna och beskrivingarna av bokens karaktärer dess stora styrka.

Jag tänker ofta medan jag läser att jag skulle ge bra mycket för att få tillbringa en eftermiddag med den frodiga, färgstarka och alldeles underbara Mma Ramotswe. Att få sitta med henne i skuggan på verandan till detektivbyrån, dricka omåttliga mänder roiboostea, reflektera över livets små men ack så viktiga ögonblick, och bara vara. Att vara tillfreds med att leva i det land där ens förfäder levt. Att njuta av ögonblicket och att ha stunder på jobbet där inget förväntas av en, där man helt enkelt inte har något bättre för sig än att vänta på nya arbetsuppgifter.

Jag blir också väldigt nyfiken på detta till ytan ganska stora land men så glest befolkat. När jag lämnat Mma Ramotswes veranda skulle jag vilja besöka andra delar av Botswana. Jag vill glida fram i en kanot i Okavango deltat, spana på lejon och annat vilt från en öppen jeep och så förstås trampa sand i alla fall en stund i den gigantiska Kalahari öknen.

Kort om författaren:
Alexander Mc Call Smith föddes 1948 i det som idag heter Zimbabwe. Han är jurist som vuxit upp i Zimbabwe, pluggat juridik i Botswana och Skottland och som sedan länge bor i Storbrittanien. Han är gift och har två döttrar. Hans böcker om den kvinnliga detektiven Mma Ramotswe har sålts i över 20 miljoner exemplar och översatts till 39 språk!

Bokens betyg:
Jag älskar denna fina, lilla bok och ger den hela 5 rykande heta teakoppar.
Mkt tack vare den feel-good känsla den bjudit mig på så frikostigt under läsningen.
Jag har tidigare läst några andra i serien och det lär bli fler!!!

Trevlig kväll!
önskar Anna8 kommentarer:

 1. Tack tack tack...för den här resan! En dröm att resa runt i Afrika finns inom mig. Ibland känns det bra att få en påminnelse om hur stark den längtan egentligen är!

  En liten fråga Anna som jag funderat på sååå många gånger; Huset i din header är det ditt? Alldeles ljuvligt och jaa ljuvligt!

  Kram Anna

  SvaraRadera
 2. Hej Anna!
  Du är alltid så snabb att kommentera! Alltid lika kul att få din reflektion på inläggen!!
  Ja det år vårt hus på headern. Lite annorlunda färg men vi älskar det!!
  När jag var 19 skumpade jag runt på ett ombyggt lastbilsflak i Östafrika (hade sett Out Of Africa) och ville vara min egen Karen Blixen. Jag bara älskade det, det var precis som jag tänkt mig det. Det är något speciellt med den afrikanska kontinenten. Ngt ursprungslikt och tryggt och vackert. Fattigdom, korruption och sjukdomar är högst verkliga men det överskuggar inte allt fint som finns där. Klart du ska uppfylla din dröm en vacker dag!
  Jag drömmer om en resebyrå för kvinnor, kanske kan det bli en Afrika resa dit en vacker dag om jag får ändan ur och vågar testa vingarna...!!
  Kram på dig Anna!

  SvaraRadera
 3. Jag följer med dig!

  Underbart. Nu lägger jag till den här på min lista på böcker jag vill läsa. Anna, dina recensioner är så bra, lagom och väcker nyfikenhet.

  I mitt arbete har jag förmånen att ha kollegor från hela världen. Jag har arbetat speciellt nära mina arbetskamrater i många av de afrikanska länderna.

  Stor kram och ha en fin fortsättning på veckan!

  SvaraRadera
 4. Nu blev jag ännu mer sugen att börja läsa serien. Har inte riktigt kommit till skott än. Älskar dina recensioner, så välskrivna och målande! Hoppas din vecka blir kanon och så härligt att få åka till Mallorca i helgen! Kram!

  SvaraRadera
 5. God morgon Lotta och Christina! Fast hos er är det väl kväll/natt vid det här laget!!
  Ett varmt tack för fina kommentarer! Jag älskar vardagsskildringar från andra länder. Det ger verkligen en inblick i hur deras liv ter sig. Denna bok är inget undantag. Hoppas ni får möjlighet att läsa den!

  Önskar er båda en fin onsdag!
  Kram Anna

  SvaraRadera
 6. God morgon Anna!

  Tusen tack för boktipset. Jag har kikat på dessa böcker men aldrig kommit mig för att köpa, men nu gjorde du mig ordentligt nyfiken och gav mig en liten spark i baken! :)

  Hoppas att ni har en solig och fin dag även i Skåne, här är det helt underbart väder! Jag är hemma med sjuk dotter, men ska sätta mig på altanen en stund med en kopp te och läsa bok.

  Ha det gott, hoppas att din förkylning är bättre.

  Kram Elin

  PS. Bjöd våra gäster igår kväll på spaghetti och köttfärssås, vardagligt och enkelt men supergott!

  SvaraRadera
 7. Tack för boktipset. Låter väldigt lockande. Det är det där med tiden som inte räcker till bara...

  SvaraRadera
 8. Hej Elin!
  Mysigt att kunna sitta ute en stund. Hoppas sjuklingen snabbt kryar på sig! Kul om jag kunnat tipsa dig om denna bok. Den är bra go!! Imorgon ska jag titta efter Elle Mat och Vin med Mallorcatipsen!
  Vi fick en underbar em och kväll med massor av sol och lite vind. Perfekt och så vackert det är ute!
  Kram Anna

  Fru Sederblad, kul att du kikar in och lämnar ett avtryck! Har du övervägt ljudbok när du fixar och donar i stallet?
  Kram Anna

  SvaraRadera