Välkommen in för bok- eller restips!



tisdag 31 januari 2012

Att minnas Vietnam samt några karaktäristiska hattar


Foto: Andrea Fazzari/www.travelandleisure.com/

 Lånad bild från Google Pictures

Foto lånad från Greentrailtours.com.vn


Foto lånad från www.ving.se

Foto lånad från www.ving.se

Foto lånad från www.ving.se

Hej vänner!
Hoppas ni har det bra denna sista kväll i januari månad. Imorgon är vi ett steg närmare våren.
Hurra säger en vintertrött bloggerska.

Ikväll skulle jag visa er några foton jag sparat från min och kompis K:s resa genom Vietnam hösten 1998. Men det fungerade inte att ansluta scannern till min nya dator och efter många om och men gav jag upp.
Men till Vietnam ska vi denna kväll så jag har letat på några bilder på nätet som visar det jag önskar förmedla till er.

Det är november månad.
Jag är lite plus tjugo. Livet leker. Kompis K och jag luffar runt i Asien under några månader. Efter kamelridning och palatsbeundrande i Indien, vandring i ett vackert Nepal sätter vi oss på flyget igen och landar i ett fuktigt, hett och vibrerande Saigon.
På ett litet guesthouse på Bui Vien St, i en stadsdel jag sedan länge glömt namnet på, klättrar vi upp för trapporna till ett gästhus för att se om de har ett ledigt rum.
Under några dagar bor vi i ett ombonat, enkelt rum där skorna ställs utanför dörren och golvet ständigt är blankt. Vi är ute hela dagarna. Vi besöker War Remnants Museum (för en annan version av Vietnamkriget), flanerar längs boulevarder, äter vårrullar och nudlar, insuper denna stad sittandes på caféer och lägger upp vår rutt norrut.
Ngn dag senare är vi på väg i minibuss till Mekong deltat.

Som jag skrivit tidigare är mina anteckningsböcker från denna långresa borta. På ett sätt är det spännande, jag minns resan i fragment. Något jag alltid kommer tillbaka till i minnet är de ändlösa resorna i minibussar där mina långa ben aldrig fick plats, jag minns med ett leende hur jag lärde mig äta med pinnar på en strandservering på en ö i Halong Bay (innan envisades jag med att fråge efter en gaffel), jag minns hur förbluffad jag var över vietnamesernas förmåga att dra ett sträck över det som hänt i historien, jag minns de alldeles för mjuka madrasserna på hotellet vi bodde på i den underbara lilla staden Hoi An. Hur vi tvingades säga att vi nog måste byta boende på grund av ryggont och hur personalen istället lovade nya sängar till natten och bar in ännu en omgång galet mjuka madrasser.

 Jag minns hur vi satt i skenet av rislampor och grillade vår middag intill bordet på en mysig restaurang i Hoi An, samtidigt som vi diskuterade dagens beställningar hos den lokale skräddaren. Jag minns samtidigt de fina trekantiga hattarna som kvinnorna bar där de satt i skuggan av ett lila skynke på den lokala marknaden och sålde grönsaker.

Jag minns vår strandvistelse i Na Thrang, hur vi om kvällarna susade hem i fören på cykeltaxis efter att ha ätit middagar på vår favoritkrog på andra sidan stan. Hur vi anlände till det märkliga militärhotell som vi hamnat på. Rummets väggfärg flagnade och det var spartanskt inrett men det var billigt och låg ett stenkast från den fantastiska stranden.

Jag minns vår tågresa upp från Hoi An till Hanoi. Hur uttittade vi var. Folk flockades i vår kupé för att kika på de långa, vita tjejerna. Jag satte på min freestyle och drog en sarong över huvudet och somnade snart tryggt, som alltid på ett nattåg någonstans i Asien.

Jag minns hur kallt och stelt allting kändes när vi anlände till Hanoi. Vilken kontrast denna stad var till dess systerstad i söder. Lika lätt som Saigon hade varit att falla för, lika svårt var det att inledningsvis uppskatta Hanoi.
Jag minns hur vi frös på vårt hotelrum, som saknade en hel ruta i ett av fönstren. Jag minns dess ägare och portier, en vietnameisk man som ständigt satt i en fällstol i receptionen och tilltalade oss på franska.
Jag minns dess sjöar, goda matställen och Water Puppet Theatre.
Jag minns hur varje gata sålde en specifik vara. Cykel- och metallåsgatan, grönsaksgatan, korggatan etc.

Det var en bit av Vietnam sett ur mina ögon.

Önskar er alla en fin onsdag!
Kram Anna

11 kommentarer:

  1. Det känns nästan som jag också gjort den resan nu! Dina fantastiska reseskildringar alltså!

    Vi har aldrig varit i Asien, den som spar...

    Jag toklängtar också till våren!

    Kram Anna

    SvaraRadera
  2. Underbart!
    Jag såg ett motorprogram (!?) från Vietnam för något år sedan som fastnat i mitt minne. Tre galna killar åkte moped genom Vietnam och det var så galet vackert! En dag så...
    Förresten. Linnea som jobbar timmar hos oss är i Vietnam just nu med ryggsäck, kompis och kamera. Hon kommer hem nästa vecka efter fyra veckor där. Det ska bli mycket roligt att höra hennes berättelse!

    Ha en fin onsdag! Kram

    SvaraRadera
  3. Alltid lika intressant, kul och spännande att läsa om dina resor! Älskar´t! =o)
    Några planer på att fara tillbaka till Vietnam eller nån annanstans i Asien?
    Tusen tack för kommentarer inne hos mig! Har inte haft tid att blogg surfa på länge så jag be rom ursäkt för mina sporadiska kommentarer.
    Kram!

    SvaraRadera
  4. Hej tjejer!
    Tack för härliga kommentarer!
    Anna, en vacker dag reser du med till Asien! Finns så mkt fint att se och vänliga människor. Och GOD mat, mer i Thailand än Vietnam, enligt mig.

    Lena, låter som ett festligt program! Vietnam är vackert men jag föredrar faktiskt Thailand och Indien. Klickade inte 100% med Vietnam även om det var en fantastisk resa.

    Tine, härligt med kommentar från dig! Ibland är det mkt i livet då får man dra ner på bloggandet och kommenterandet! Inga Asien planer just nu. Jag längtar mest efter vår i Sydauropa samt höst i Sydafrika...!! Vi får se!!!

    Kram till er alla tre!
    Anna

    SvaraRadera
  5. Hej Anna!
    Underbar beskrivning på en säkert alldeles underbar resa :o)Härligt att ha hunnit med en sådan innan barn o familj. Min man drömmer om att vi ska göra en sådan resa med vår minsta i några månader. Men det lär nog dröja ett tag till. Just nu är det bara butiksbygge som gäller. Jag hoppas förstås på en härlig inköpsresa till Frankrike inom väldigt snar framtid :o)

    Läser förresten en superbra bok nu på danska som jag lånat av svärmor; 'Pigen i den röde frakke' av Roma Ligocka. Handlar om judarna under andra världskriget. En fruktansvärt gripande historia, men också spännande o välskriven. Bara ett litet tips om du inte läst den :o)

    Vi kan absolut träffas en eftermiddag. Har du möjlighet en onsdag? Eller fredag? I februari har vi ganska mycket inplanerat, men i mars är kalendern desto kalare. Bl a åker min man till Italien med jobbet andra veckan i mars, då har jag lite planer på att åka över till Sverige och kanske bo hos mina föräldrar i Trelleborg.

    Snart myshelg!! För min del stundar stort loppis och jag läääängtar :o)))
    Ha det gott vännen!
    Kram
    Ulrika

    SvaraRadera
  6. Och vilken bit sedan!! Jag kan nästan se er framför mig. Vilken fantastisk resa, tur att du har bra minne nu när anteckningarna är borta. Jag har kompisar som varit i Vietnam och berättat så härliga historier därifrån att jag längtar dit jag också! Tack för en sån fin skildring, bra start på dagen för mig! Kram!

    SvaraRadera
  7. Hej Ulrika och Christina!
    Jag tackar för fina kommentarer!

    Ulrika, så spännande med ditt butiksprojekt! Inköpsresa till Frankrike låter alldeles underbart!! Tänk att kunna förena nytta med nöje!
    En fika får det garanterat bli! Hör av mig med förslag på datum! Kul!! Roligt att din man vill ut och långresa med er! Förstår att det kanske inte passar just nu:-)

    Christina! Kul att du gillade den lilla skildringen från Vietnam. Det är intressant hur mkt man minns när man tänker tillbaka. Små små saker som fastnat på näthinnan!
    Kul att du har vänner som rest där. Är du sugen på Asien eller har ni kanske fullt upp med att upptäcka Kalifornien för närvarande?

    Trevlig fredag imorgon tjejer!
    Kram Anna

    Christina!

    SvaraRadera
  8. Här är det bara o luta sig tillbaka o njuta!

    Klem Anna

    SvaraRadera
  9. God morgon Anna!

    Underbart att få börja min dag i Vietnam! Jag är ju som du vet ett stort fan av dina reseskildringar som alltid får mig att känna att jag är på plats. Asien är ju ännu outforskat för min del, där har jag mycket kvar att uppleva.

    Ja äntligen är det februari och vi är ett stort steg närmare våren. För trots att jag inte har drabbats av någon vintertrötthet detta år, längtar jag självklart efter ljus och värme i massor. Och för varje dag som går är vi ju ett steg närmare vår resa, yippie!

    Nu ska jag göra en till kopp te och fortsätta mitt bloggsurfande denna morgon, har lite abstinens efter några dagar med väldigt lite datortid. Ha en bra helg Anna, har ni några speciella planer?

    Kram Elin

    SvaraRadera
  10. Hej Elin!
    Tack för härlig hälsning! De glädjer mig alltid mkt!
    Hur har ni det uppe hos dig idag? Har sett på nyheterna att det är dåligt väglag. Hoppas ni kan hålla er hemma.

    Vi har en oplanerad helg framför oss, kommer ta den som det kommer.
    Kul att kunna bjuda dig på lite Vietnam feeling denna morgon!!!

    Kram kram,
    Anna

    SvaraRadera
  11. Å vad fint du skriver och med känsla Anna. Efter det att min dotter var där i fjol, har jag varit sugen på Vietnam.
    Älskar Asien efter resan till Nepal!

    Du har verkligen sett mycket. Underbart. Jag tycker också om att plocka fram mina resminnen. Är glad för mina resor, så värdefullt.

    Tack som alltid för härlig inspiration!

    Kram

    SvaraRadera