Välkommen in för bok- eller restips!torsdag 27 oktober 2011

Att i minnet förflytta sig tillbaka till ekvatorn

Flodhästar vid Kazingafloden, Uganda

Trädklättrande lejon i Queen Elizabeth National Park, Uganda

Mweya Lodge, Kazinga floden, Uganda
Samtliga foton är lånade från olika resebyråer på nätet via Google bilder
 Hej vänner!

Idag har dimman legat tät i Skåne. Hos er också?
Imorse när jag var ute på tidig morgonrunda var det som att promenera i en kokong. Dimman var tät som bomull och omslöt oss när vi i mörkret gick längs med fälten.
Stundtals fick jag "Wallander vibbar" och ångrade att jag hade läst Mankells böcker om mord och andra hemskheter på den skånska landsbygden.

Men så plötsligt, när vi passerade en damm, lyfte några fåglar från vattenytan. Det var alldeles vindstilla ute.
Alldeles tyst. Jag kunde inte se dem utan hörde bara ljudet och det var då det hände;
Jag förlyttades i tankarna tillbaka till juli 1995. Den sommaren reste jag efter studenten runt i Östafrika på ett ombyggt lastbilsflak. Det var den 14 juli och tidigare den dagen hade vi passerat över ekvatorn samt vandrat i Kibale Forest där vi fått se schimpanser i frihet.
Vi rullade in i Queen Elizabeth National Park i solnedgången. Innan mörkret föll nådde vi vår camping. Vi slog upp tälten på en höjd ovanför Kazinga floden.
Jag tog därefter ett av mitt livs härligaste duschar. I en utedusch tvålade jag in en dammig kropp med afrikas stjärnhimmel som tak. Oslagbart!
På kvällen gick vi i samlad trupp bort till den närbelägna lodgen för ngt att dricka.
När det sedan blev dags att återvända till våra tält var vi två tjejer som slog följe. Det visade sig att tre flodhästar befann sig på vår stig. Vi tog sikte på ett skjul längre fram och var beredda att springa för kung och fosterland om ifall de skulle anfalla.
Välbehållna tog vi oss tillbaka till tälten och somnade snart.
På safari går man upp tidigt och imorgon väntade en flodtur på Kazingafloden.

Det händer mig då och då att gamla resminnen gör sig påminda. Det är underbart och det mest fantastiska är att de känns så nära, som att det hände igår.
Dessa minnen glädjer mig mkt och får mig att för stunden åter trampa fjärran mark.
För mig är att resa att leva. Så är det bara.

Allt för ikväll kära ni!
Önskar er en riktigt skön helg!
-Anna

8 kommentarer:

 1. Wow vilken dusch!! Out of the this world helt enkelt.

  Resa ger mersmak. Jag är i gasen nu...efter Nepal vill jag ut igen.

  VIlka härliga minnen du har!! Flodhästdrama händer inte varje dag....och safari är underbart! Jag har gjort det en gång i Kenya.

  Kram!

  SvaraRadera
 2. Visst är det skönt att ha de här minnena och plocka fram då och då som i en liten ask.

  Dessutom jättetrevligt när man bjuder andra på det :)

  Jag är en ständig reseplanerare. Just nu ska en Skottlandsresa nästa sommar planeras över en oktoberfest!

  Kram Anna

  SvaraRadera
 3. Visst är väl minnen helt toppen! Lukter från resor, o så känner jag lukterna igen o vips är jag DÂR!

  Ha en fin helg, klem Anna

  SvaraRadera
 4. Så många härliga reseminnen du har att dela med dig av Anna! Den där duschen låter ju helt underbar, och vilken spänning med noshörningarna!

  Hoppas att ni får en jättefin helg. Själv har jag oväntat blivit ledig, jag fick göra ett par byten och slipper alltså jobba denna helg. Mycket välkommet och roligt!

  Kram ELin

  SvaraRadera
 5. Hej Anna! Jag hade skrivit ett långt meddelande, sen ville inte blogger godkänna det...grrr! Därför gjorde jag ett test ;o)

  Hoppas att du har en riktigt mysig helg i ett höstigt, färgrikt landskap! Här är nu färgerna som allra finast och jag njuter, trots att fukt och kyla får en att ta på raggsockor och en extra kofta :o) Men massor av tända ljus o mys med familjen gör gott!

  Vilken underbar resa det måste ha varit. Afrika har länge stått på min res-lista, så jag hoppas få komma dit nångång. Härligt med både foton och resminnen :o)

  Ha en fortsatt mysig helg!
  Kram kram
  Ulrika

  SvaraRadera
 6. Underbart!
  Igen, tack för att du tar oss med på dina resor! =o)
  Så du rekommenderar Uganda? Fick ni se "the big five"? Har lust att fara dit...
  Kramar

  SvaraRadera
 7. Hej tjejer!
  Så många fina kommentarer ni bjuder mig på! Jag bugar och tackar!
  Lotta, har du en Nepal tur på g? Verkligen fantastiskt land! Vyer, människorna, naturen. 98 var jag där, så det var några år sedan nu...
  Anna, härligt med ytterligare en resplanerare!! Finns det ngt härligare än att drömma, fundera och planera inför en resa. I love it!! Skottland låter mysigt!

  Anna, tänk vad man får genom de minnen som dröjer sig kvar. Ibland nästan som att resa på nytt!

  Elin, tack för dina trogna spår på min blogg! Alltid lika uppskattade! Ja, den där duschen har etsat sig fast! Och en hel del annat också från den min första resa i Afrika.

  Ulrika, hoppas du ska få uppleva Afrika vid tillfälle! Det är verkligen en spännande och omväxlande världsdel! Låter mysigt med mkt tända ljus och helgmys med familjen! Sköt om dig!

  Tine, Uganda skulle jag nog rekommendera för den vackra naturen snarare än djurbeståndet. Amin lyckades skjuta av så gott som varje trädklättrande lejon och en hel del andra djur under det långa inbördeskriget. Vi såg inte the Big Five där men då jag reste i fler länder under samma resa fick jag uppleva the big five på annat håll. Dock tror jag MKT har hänt sedan 1995 och de har säkert lyckats återuppbygga många djurstammar. Människorna och den böljande naturen är vad jag minns!

  Kram till er alla!
  -Anna

  SvaraRadera