Välkommen in för bok- eller restips!onsdag 18 maj 2011

Bokcirkel och boktips

Månadens bok i vår bokcirkel
Författarinnan Kim Thúy Hej!
Igår hade vi terminsavslutning i vår lilla bokcirkel här i byn.
Sista boken vi läst före sommaren var den självbiografiska lilla boken "ru" av den vietnamesiska författarinnan Kim Thúy.
Boken utspelar sig i slutet av Vietnamkriget på 1970-talet. Kim Thúy och hennes familj flydde som båtflyktingar till Malaysia och senare vidare till Canada, där hon än idag är bosatt och har skaffat familj.
Denna bok är en skildring så olik de historiebeskrivningar man läst eller sett från Vietnam innan. Kim Thúy skildar kriget och dess efterdyningar ur en familjs vardag. Statistik och krigsdatum är utbytta av vardagshändelser och riktiga människor. Hon skriver enkelt och läsaren får följa hennes tankar och minnesfragment från barndomen likt en fjäril på en sommaräng. Det bär av en hit och en dit men allt hänger ihop och vävs samman till ett gripande skildring som ger en djupare förståelse av en mörk händelse utan att det skildras enbart i moll. Jag tror att det beror på Kim Thýs livsinställning som verkar vara präglad av vitt snarare än svart och av glädje mer än sorg. Boken är fylld av tankvärda reflektioner och gör inte ena sidan till de elaka och den andra till de goda utan hon skildrar helt enkelt individer och händelser. I sin bok lyfter hon fram de "riktiga" hjältarna i ett krig, om det nu finns sådana. I detta exempel belystes de i historieböckerna oftast glömda kvinnorna:
"Det är lätt att glömma alla dessa kvinnor som bar Vietnam på sina ryggar medan deras män och söner bar vapen på sina. Man glömmer dem för att de aldrig lyfte blicken mot himlen under sina koniska hattar".
I boken får man dessutom ta del av en positivt skildrad integrering i ett annat land. Man får också en glimt av vietnamesiskt familjeliv.
Jag tycker boken är väl läsvärd och ger den 4 starka teakoppar
Kim Thúy är bosatt i Montreal, Canada och är gift och har två barn. Hon har arbetat som översättare, advokat och krögare.
Ha en fin onsdag imorgon!
önskar
Anna

2 kommentarer:

 1. Oj, det lät som en mycket känslosam bok!! Måste få tag i den och läsa.
  Heter boke ru, eller kanske det uttalas "are you"? Kanske ru betyder något speciellt i vietnam?
  Där jag jobbar bor det en herre från Vietnam. Han flydde med isn familj till Nya Zeeland i slutet av Vietnam kriget. Nu har han en ganska svår mental sjukdom och kan inte ta hand om sig själv, därfr bor han på det hemmet där jag jobbar. Tragiskt...
  ha en fortsatt bra dag!

  SvaraRadera
 2. Hej Anna!
  Tack för den fina kommentaren på min blogg :)
  Vilken härlig blogg du har, hit måste jag komma fler gånger!
  Hälsningar
  Victoria

  SvaraRadera