Välkommen in för bok- eller restips!söndag 27 februari 2011

Vinprovning i Sydafrika

Rustenbergs vingård, Stellenbosch Prunkande trädgård på vingården Doftande rosor i mängder
Ståtlig huvudbyggnad
Samtliga foton: Bokcaféet i byn
Hej!
Hoppas ni har en skön söndag! Hos oss är det genomgrått idag kryddat med en kall blåst. Jag drömmer mig bort till varmare breddgrader genom att läsa i boken "Sydafrika, viner och vanilj". Fina recept och reportage från några av mina favorit vingårdar i Stellenbosch, Uva Mira och Ernie Ells. Idag får ni följa med på vinprovning på ett av mina favoritställen! Det är tidig morgon i vår hyrda stuga på vingården Remhoogte. Sonen har varit vaken i två timmar redan och frukosten ute på verandan är avslutad.
Zebrorna betar fridfullt utanför, de smäckra gasellerna likaså. En stund senare sitter vi i hyrbilen på väg till resans första vinprovning. Precis som för två år sedan ska vi inleda vår vingårdsturné med den underskönt belägna vingården
Rustenberg.
Vi färdas genom bostadskvarter i Stellenboschs ytterkant.
Vi lämnar snart bebyggelsen bakom oss och möts av ett grönskande kuperat landskap. En skylt dyker upp och vi svänger av vägen för att anmäla oss vid gårdens grind. Därefter följer några kilometers stillsam körning genom ekbackar, förbi arbetarbostäder där kläder hänger på torklina och trädgårdarna är fulla av rosenbuskar i blom. Kohagar och en ringlande å på motsatta sidan. Så plötsligt öppnar landskapet upp sig och på vänster sida tronar en vacker vitkalkad huvudbyggnad i Cape Dutch arkitektur. Byggnaden ringas in av en enorm närmast perfekt klippt gräsmatta. Intill möter en mur upp och eftersom vi varit här tidigare vet vi vad som döljer sig bakom den. Vi blir vänligt bemötta och provar viner i den invändigt ultramodernt inredda vinkällaren inhyst i en gammal uthusbyggnad med halmtak på. Vi kommer inte till Rustenberg för de utsökta vinernas skull, de är goda men det finns bättre på annat håll, utan hit kommer vi för den förtrollandevackra miljön. Efter vinprovningen promenerar vi förbi hortensior i fantastisk blomning. Vi rundar huvudbyggnaden och kliver in genom grinden till en närmast osannolikt vacker
trädgård som är öppen för besökare till gården. Här möts vi av hundratals rosor i vitt, ljusrosa, fylligt rosa, rött och gult. Det doftar alldeles fantastiskt. En liten damm och en äng full av blommor i alla tänkbara färger och former. Till synes vildväxande men den smakfulla variationen avslöjar att någon planerat minutiöst och lägger ner hela sin själ i denna trädgård. På vägen tillbaka åker vi via Stellenbosch och handlar med oss avacados, färskt bröd, fetaost och grönsallad. Tillbaka i stugan väntar en god lunch i skuggan. Vinturnén är inledd!
Allt för idag! Önskar er en kommande bra vecka!
-Anna

8 kommentarer:

 1. Å så vackert, förstår att ni ville åka tillbaka och uppleva detta igen. Tack för ännu en fin reseskildring!
  Dags att ta itu med nästa chaufförstjänst här, nu när barnen har sportlov kommer bilen att gå varm mellan kompisar och aktiviteter.
  Kram Elin

  SvaraRadera
 2. Hej Anna!

  Vad roligt att hitta hit till din fina blogg. :) Hit kommer jag garanterat att återvända. Böcker och resor älskar ju jag också. :)

  Ha det så bra!

  Kram Lotta

  SvaraRadera
 3. Hej Elin!
  Härligt med sportlov om än i chaufförstjänst!!
  Misstänker att du klarat av ditt maratonlopp på jobbfronten? Hoppas ni får en kul vecka! Här är det någon plusgrad idag. Jag jublar. Ääääntligen!!
  Ha en skön måndagkväll!
  Kram Anna

  Hej Lotta!
  Så kul med en ny besökare! Roligt att du också gillar böcker och resor! Ha en bra start på veckan!
  Kram Anna

  SvaraRadera
 4. Å Anna! Så fantastiskt målande skrivet om en plats som lockar mer och mer. Jag har inte bokat ännu, men det kanske är hög tid...? Vad tror du vädermässigt om att åka till Sydafrika i januari? Får vi uppleva alla dessa vackra blommor då?
  Jag fick förresten hem BOKEN häromdagen! Vilka recept! Jag sitter här och njuter...
  Vi har också haft plusgrader här de senaste dagarna. Det lovar gott!

  Ha en bra dag! Kram Lena

  SvaraRadera
 5. Hej Lena!
  Tack för de snälla orden! Januari är en perfekt månad för Kapstaden med omnejd. Det lär blomma i varenda rabatt då! Högsommar där då. Kolla på British Airways för bra flyg, någon eller några direktavgångar på Kapstaden varje dag. Skönt att slippa gå ner i Johannesburg såvida ni inte vill stanna där för safari i Krugerparken.
  Hör av dig om du har fler frågor eller önskar tips! Se till att vika några dagar för vindistriktet, det är en av höjdpunkterna och görs inte rättvisa under en dagsutflykt från Kapstaden. Första gången var jag 2 nätter i Stellenbosch, andra gången 3-4 dagar och nu senast 1 vecka. Så trivsamt och så vackert! Minst 3-4 dagar behövs om man dels vill upptäcka Stellenbosch och dels franskdelen Franshoek.
  Ha en bra dag!
  Kram Anna

  SvaraRadera
 6. Hej igen!
  Direktavgångar från London, tyvärr inte från Sverige/Danmark.

  SvaraRadera
 7. Tack för hälsning på min sida!
  Dumt att det inte visades nåt, men jag har varit inne på sidor jag oxå o fått detsamma svaret...undrar varför?
  Härlig resa, kunde tänkt mig den ;o)=

  Klem Anna

  SvaraRadera
 8. Ååh en sån resa hade jag inte nånting emot! Hihi undrar dock hur detta skulle funka med fyra barn ;)
  God natt! Kram Mia

  SvaraRadera