Välkommen in för bok- eller restips!



torsdag 7 oktober 2010

I krig och kärlek

Foto: AP
Foto: Elias Österberg
Hej!
Dagens inlägg blir ett boktips! Utanför mitt fönster regnar det just nu och framför mig har jag en kopp rykande jasmintea. Som gjort för bokläsning eller boktips!
I sommar har jag läst två mycket gripande och välskrivna böcker som delvis utspelar sig i krigstider, den ena i forna Jugoslavien och den andra i Nigeria. Krigsskildringar finns det många av men det unika med dessa båda två böcker är dess kvinnliga utgångspunkt, det handlar till stor del om två mödrars kamp för sina barn och familjer. Därav mitt namn på inlägget - I krig och kärlek. De två, båda kvinnliga författarna är Chimamanda Ngozi Adichie med romanen "En halv gul sol" samt Fausta Marianovi´c med boken " Sista kulan sparar jag åt grannen".
Kort om författarna:
Chimamanda Ngozi Adichie är född i Nigeria 1977. Efter två års universitetsstudier flyttade hon till USA för fortsatta studier vid Princeton och Yale University. Hon fick sitt stora genombrott med "En halv gul sol" (2007). Dessförinnan har hon också givit ut boken "Lila hibiskus" (kom på svenska först 2010). Idag bor hon växelvis i USA och Nigeria.
Fausta Marianovi´c föddes 1956 i Bosnien. Hon bodde under sin uppväxt även i andra delar av forna Jugoslavien. Hon har studerat juridik, är utbildad sjuksköterska, har frilansat som kulturjorunalist samt arbetat inom hotellbranschen. 1992 flydde hon undan inbördeskriget och kom till Sverige. Hon är idag bosatt i Umeå och har skrivit sin första svenska roman.
Om böckerna:
En halv gul sol:
I denna bok lika het och ångande som den afrikanska solen får man följa ett antal människor före, under och efter det beryktade Biafra-kriget som ägde rum i Nigeria från juli 1967 till januari 1970. Huvudpersonerna, två tvillingsystrar, är biafraner samt tillhör en priviligerad, välutbildad del av befolkningen. Dessa fördelar försvinner snabbt vid krigets utbrott. Chimamanda Ngozi Adichie skildrar en mors kamp för att hålla ihop sin familj och att konkret överleva i takt med att kriget intensifieras och svälten gör entré. Hon tar oss med ner i de egengrävda bunkrarna när ett av de otaliga flyglarmen gått och man tvingas gömma sig, skildrar naket och avskalat en kvinnas kamp för att skaffa föda åt sitt barn, hur armbågarna slipas när det inte finns mat så det räcker åt alla, de höga militärernas nonchalans och överflöd av mat och dryck fast befolkningen svälter och så slutligen hur man som en av de överlevande går vidare med sitt liv den dagen när kriget så är slut. En fantastiskt vackert berättad historia om några människors öden och en inblick i ett krig som man kanske hört talas om men inte visste mer om.
Missa den inte!
5 teakoppar
Sista kulan sparar jag åt grannen:
Detta är en sprakande stark, ilsken, varm och annorlunda skildring av kriget i det forna Jugoslavien berättad utifrån en tvåbarnsmors perspektiv. Huvudkaraktären, som nog har en hel del gemensamt med författarinnan, tror in i det sista inte på att det ska bli ett krig. Men hon får erfara hur jugoslaver förvandlas till kroater, bosnier eller serber, och hur familjer, vänner och grannar splittras och vänds emot varandra. Fausta Marianovi´c skildrar en mammas kamp för att få hem sin äldste son levandes från fronten i detta krig som ter sig så onödigt. Hon skildrar krigets dårskap med ett antal målande exempel, bland annat hur de unga pojkarna vid fronten vid eldupphör spelar fotboll med den sk motståndarsidan. Gamla skolkompisar möts och för en stund kan de glömma att deras uppgift är att utplåna varandra.
Läsvärd bok för den som önskar en skildring av forna Jugoslavienkriget bortom statistiken och de anonyma krigsrapporteringarna.
4 teakoppar

Trevlig läsning önskar jag er!
I nästa inlägg ska jag ta er med till ett land där det finns fler får än människor! Gissa vilket?!
-Anna

2 kommentarer:

  1. Hej Anna,

    Tittar in för att önska dig och familjen en trevlig helg!

    Ikväll är båda barnen borta, den ena på bio och den andra på disco. I morgon står det både hockey och ridning på dagordningen, och på söndag ska vi ha vänner över på brunch. Känns som att det kommer att bli en riktigt mysig helg! Just nu har jag tänt massor av levande ljus här hemma och väntar på att Niklas ska komma hem så att vi kan äta en god middag (med Nya Zeeländskt vin till) på tu man hand.

    Det kan väl aldrig vara NZ du ska ta oss med till?! Hjärtat klappar nyfiket!

    Helgkramar från Elin

    PS. Å vad det är roligt att få tips om för mig nya författare och böcker, jag blir så inspirerad!

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Låter härligt med ljus och god middag!
    Hoppas resten av er helg blir lika
    härlig!
    Ja visst har du gissat rätt på landet Elin! Nästa inlägg blir ett Nya Zealands inlägg. Har inte riktigt bestämt mig än vilka platser som ska få vara med i inlägget. Återkommer!

    Må så gott!
    Kram Anna

    SvaraRadera