Välkommen in för bok- eller restips!



onsdag 29 januari 2014

Hasta luego Gran Canaria


Byn Fataga
 






Palmernas dal - Fatagadalen

Blomsterprakt i Puerto de Mogán

Lekplats med utsikt i byn Mogán, cirka 6 km norr om Puerto de Mogán

Alla dessa mysiga innergårdar, denna i Mogán

Lycka är en ballong!

Mandelblom på Gran Canaria- svårslaget! Samtliga foton: Bokcaféet i byn
Hola amigos y amigas!
Idag följer en sista hälsning från årets Gran Canaria resa.
Det passar perfekt en dag som denna, då vår lilla skånska by är alldeles insnöad (här driver snön som ingen annanstans...!) att blicka tillbaka, fyllas av värme och vackra minnen. Minnen från en ö som vi kommit att uppskatta så för dess berg, milda klimat, fina stränder, blomsterprakt, färska grönsaker, vänliga invånare och charmiga byar.
 En ö som bortom massturismen har så mkt att erbjuda att en resa dit inte räcker.
Så hasta luego Gran Canaria, tills vi ses nästa gång!

Önskar er alla en fin onsdag!
Kram Anna

Ps. Tack för all härlig respons på föregående inlägg!

måndag 27 januari 2014

Att förgylla en måndag

Snö på innergården

Snölek med äldsta sonen


Äldsta sonens rum dekorerat för fest

Fest en måndag? Varför inte!!

Hackspett på besök på talgbollen

Tulpaner som väcker vårkänslor Samtliga foton: Bokcaféet i byn
Hej vänner!
Hoppas veckan börjat bra!
Hos oss har det snöat och yrt ymnigt mest hela dagen. Fantastiskt ljust och vackert är det nu med snö utanför fönstren.
Jag har haft en mysig hemmadag med pojkarna. En sådan där dag som man trots att bihålorna gör sig påminda på morgonen, ändå vaknar med en känsla av att det kommer bli en riktigt bra dag.
 Och det blev det, tack vare två solstrålar.

Äldsta sonen var i toppform och ställde till med fest på sitt rum efter lunch. Som han pyntade rummet innan! Underbart att se hans lycka och glädje när vi bar upp en ljuslykta, en duk och en tulpan att dekorera bordet med. Vi flyttade hans bord till framför fönstret och voilá - festdags!
Så satt vi där och skålade i saftglas och kalasade på äpplen medan lillebror sov sött. Tack och lov vaknade han innan festen var slut och fick vara med på ett hörn!
Därefter gick vi ut i snön och busade. Lillebror somnade gott och storeman och jag skottade, åkte pulka och provade på att göra snöänglar. Stor lycka över snö då vi knappt haft någon på hela vintern.
Efter kvällsmaten gick del 2 av festen av stapeln, klart pappa måste få vara med på fest tyckte sonen.
Nu har han lovat lillebror att det blir en repris även imorgon, fast efter några timmar på dagis.
Vad har jag lärt mig av detta? Hur otroligt lätt det är att förgylla en alldeles vanlig måndag!!!

Njut tisdagen imorgon!
Kram Anna

fredag 24 januari 2014

Alla kan vi bidra


Alla kan vi bidra till att göra världen till en bättre plats för fler att leva på

Pretentiösa ord? 
Nej, det tycker jag faktiskt inte. Det finns så mycket vi i väst kan bidra med att det faktiskt bara gäller att hitta något projekt som man vill engagera sig i. Har man inte tiden kanske man har pengarna att bidra med? Varje krona räknas. Har man inte pengar att avvara kanske man istället kan bidra med sin tid och sitt engagemang. Kanske hjälpa till med läxhjälp för nyinvandrade barn, regelbundet gå ut med en äldre person på ett äldreboende, skänka kläder och leksaker till ett asylboende etc.  
Det finns många sätt att göra skillnad på. 

Jag följer sedan en tid en helt fantastisk blogg,  
Den beskriver arbetet på och kring en skola för barn utan ekonomiska medel i Ugandas huvudstad Kampala. Jag blev så fascinerad av Anna och Jennies idoga och entusiastiska arbete att jag numera så gott som dagligen följer deras och rektorn och tillika grundaren av skolan, Eddies, arbete. För mig är detta ett meningsfullt projekt att bidra till och stötta. Småskaligt, det vill säga Anna och Jennie är de som styr upp projektet i Sverige, informerar och samla in pengar till skolan. Inga mellanhänder, ständiga uppdateringar på bloggen och därmed en känsla av att det jag bidrar med faktiskt kan göra skillnad.


Just nu förbereder de för Annas nästa resa ner till Uganda (hon står själv för resekostnaderna). Bland annat samlar de in pengar för att barnen ska få myggnät över sina sängar. Nej, det handlar inte om att skydda barnen från kliande myggbett, vilket hade varit gott nog för barn är barn. Men i fattigare delar av världen handlar det ofta om att i första hand skydda barnens hälsa och liv. I detta fall att skydda dem från den livshotande sjukdomen malaria. Kanske fler vill vara med och bidra till det? 
Kika gärna in på Anna och Jennies blogg om barnen på Bristol Academy och bidrag till myggnät kan sättas in på deras konto som ni hittar här. 



Anna i förgrunden och Jennie i bakgrunden omgivna av några av Bristols många och härliga barn Fotona är lånade med tillstånd från deras blogg
Alla kan bidra med något, det gäller bara att bestämma sig!
Önskar er en fin helg!
Kram Anna


onsdag 22 januari 2014

Marknadsdag i Puerto de Mogán

Jordgubbar på fredagsmarknaden i Puerto de Mogán



Väskor, grönsaker, smycken etc på Puerto de Mogáns marknad






Gott om fik och restauranger i hamnen

Samtliga foton: Bokcaféet i byn

Hej vänner!
Hoppas ni har en bra vecka!
Allt väl nere hos oss. Inte mycket till snö men kalla vindar som ger vinterkänsla...brr!
Desto soligare var det i Puerto de Mogán på Gran Canaria för någon vecka sedan. Dagen innan hade regnet öst ner och på fredagsmorgonen vaknade vi till idel blå himmel och vindstilla. Kort sagt en sagolik morgon.
Fredagar är marknadsdag i mysiga lilla Puerto de Mogán där vi bodde under veckan.
Vi gav oss av ner till hamnen redan vid 9 och njöt av kommersen, stämningen och det fina vädret.
I grönsaksståndet shoppade vi loss ordentligt. Stora jordgubbar som vi strax därefter kalasade på, bönor till en soppa, färska stora avacados, paprikor och frukt. Billigt och odlade på ön. Lite avundsjuk är man på Kanarieöarnas fantastiska odlingsklimat. Kanske där man skulle bo?! Nej, lite för långt hemifrån men svårslaget för en vecka i solen.

Puerto de Mogán är en gammal fiskeby som trots att turismen har hittat hit har behållit en del av sin gamla charm samt en fortsatt aktiv fiskeflotta. Det är levande att flanera runt bland fiskebåtar och caféer och restauranger. Beundra bouganvillan eller bara sitta på en bänk och blicka ut över vattnet. Det finns även en fin, vindskyddad liten strand i byn.

Allt för ikväll! 
Önskar er en fin torsdag imorgon!
Kram Anna

lördag 18 januari 2014

Söndagstur i bergen på Gran Canaria


Mandelblom i dalen vid byn Ayacata




Vyer strax ovan Mogán





Vägval i bergen. Samtliga foton: Bokcaféet i byn
Hej vänner!
Hoppas ni haft en skön lördag. Här har det blåst och fallit snöblandat regn mest hela dagen. Desto mysigare inomhus! Vi pratar om vår resa och kikar på fotona och så vips är vi åter på Gran Canaria i tankarna.

För snart en vecka sedan gav vi oss tidigt på morgonen upp i bergen. Vi körde upp från Puerto de Mogán i riktning mot Mogán och bergen. Vid vägkorsningen innan bergen tar vid valde vi denna dag höger och körde med siktet mot Presa de las Cuevas de las Ninas. Få bilar är i farten och vi njuter av att i sakta mak rulla upp för de smala serpentinvägarna. Lillebror somnade bara vi satte oss i bilen (bästa sovstället för honom på resan) och storebror sitter spänd av förväntan med sin matsäck i knäet. Vandringsdag är toppen dag enligt honom. Ju högre upp vi kommer desto mer hittar solen över bergstopparna. Det är tidig morgon och ljuset milt och skönt värmande. 
Landskapet börjar allt mer likna Klippiga bergen. Det är så vackert att vi spritter av glädje!
Inte gör det heller något att avfarten till sjön där vi skulle vandra är avstängd (kanske på grund av skyfallet några dagar innan?) Vi fortsätter bara i stilla lunk. Vi vet ungefär var vi befinner oss på kartan men just där och då spelar det inte så stor roll. Det är bara ren lycka att få färdas i en så vacker del av vår värld. Ännu en gång överraskar Gran Canaria oss med sin mångfald och alldeles majestätiska bergslandskap.
Så ser jag plötsligt ett första mandelträd i blom och därefter en hel dal. Mitt i dalen ligger den söta lilla byn Ayacata, känd för sin marsipan. Vi gör en liten vandring i omgivningarna och slår oss sedan ner på ett  café. Där serveras vi utsökta bocadillos (baguetter) fyllda med den godaste tänkbara getost och färska tomater, serranoskinka för mannen min. Vi blundar och låter solen värma våra ansikten. En grupp cyklister passerar förbi, några mc-åkare, det är söndag och öns invånare är lediga och på utflykter.
En stund senare kör vi vidare med siktet inställt på Fatagadalen.
Allt för ikväll mina vänner!

Önskar er en fin söndag!
Kram Anna

torsdag 16 januari 2014

Hemkomna

Längs slingrande vägar i bergen på Gran Canaria
Mandelblom vid byn Ayacata

Mysig pool

Vackra hamnen i Puerto de Mogan, Gran Canaria Samtliga foton: Bokcaféet i byn
   
Hej vänner!
Hoppas ni har det bra i januarikvällen. Här är vi just hemkomna från en solig, skön vecka på Gran Canaria.  
Vi har njutit av familjetid i behagligt klimat, ätit  middagar på altanen (praktiskt med middag hemma när man reser med små barn), farit på utflykter med hyrbil i bergen och förstås flanerat i hamnen och byggt ett och annat sandslott.
Återkommer med fler inlägg senare i veckan!

Trevlig fredag imorgon!
Kram Anna

måndag 6 januari 2014

Köksträdgårds funderingar i januari

Bilden lånad från http://www.gardenvarietydesign.com/ via Pinterest
 
 
Bilden lånad från lulabellesview.blogspot.com via Pinterest
 

Bild lånad från indulgy.com via Pinterest

Bild lånad från http://www.tradgardsdesign-jens.blogspot.se/ via Pinterest
 Hej vänner!
Hoppas ni haft en bra måndag. Allt bra här i södern.
Just nu har mannen och jag så smått börjat planera för årets grönsaksodlingar här hemma. Klart är att vi fördubblar köksträdgårdsytorna i år. Spännande och ambitiöst! Får se om det håller hela vägen. Klart är också att äldsta sonen, vår 4-åring, i år får en egen odlingslåda att prova sig fram i. Han vill odla morötter, ananas, tomater, citroner och jordgubbar. Sikta högt så når du stjärnorna!! Det gläder mig mkt att han delar vårt odlarintresse! För egen del väcktes det först när vi flyttade ner till Skåne och vi köpte vårt nuvarande hus.
 
Som inspiration hittade jag en rad fina bilder! Jag plöjer också böcker på ämnet. Bland annat fina "Odla dina egna grönsaker" av Åke Truedsson. Han talar sig varm för odling i djupsängar vilket vi överväger att prova i de nya landen. Tidigare har vi odlat i pallkragar samt i låga friland.
 
Någon mer som odlar något hemma eller som kanske drömmer om att prova?
Det finns inget härligare än att få skörda sina egna grönsaker tycket jag. Dessutom helt obesprutade. Första året odlade vi potatis, vilken lycka att ha egen potatis till midsommar! Andra året blev vi lite modigare och satsade på sallad, bönor, majs och solrosor. Majsen blev en succé och ngt som vi med varierat resultat fortsatt att odla. Årets stora favorit var nog, bland många starka kandidater, ändå rödbetor. Som vi frossade! Något annat vi kalasat på denna sommar är tzatsiki då mannen fick god fart på gurkorna i växthuset.
 
Foto: Bokcaféet i byn
 
 
Önskar er alla en fin vecka!
Kram Anna